Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Dakaro ralį – Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojo konsultacija

Artėjant Dakaro maratono startui, lenktynininką Benediktą Vanagą konsultuoja Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Andrius Ramonas. Atlikus tyrimus Lietuvos olimpiniame sporto centre, gydytojo rekomendacija sportininkui per likusį mėnesį iki Dakaro maratono pagerinti fizinę formą. Kitas įdomus faktas, kuris paaiškėjo atlikus maksimalaus deguonies suvartojimo testą, tai, kad B. Vanago plaučių tūris lygus 5,5 litro. Lenktynininkas juokavo, kad šis dydis yra tik šiek tiek mažesnis už automobilio „OSCar“ variklio tūrį, t.y. 6,2 litrus.
Benediktas Vanagas ir gydytojas Andrius Ramonas
Benediktas Vanagas ir gydytojas Andrius Ramonas / Gedmanto Kropio nuotr.

Lygiai po mėnesio sausio 5–18 dienomis Pietų Amerikoje startuos 36–sis Dakaro ralio maratonas. Sudėtingiausiose pasaulio lenktynėse varžysis ne tik įvairiausia technika, bet savo jėgas išbandys ir patys lenktynininkai. Lietuvai atstovausiančiam „General Financing – Autopaslauga“ ekipažo pilotui Benediktui Vanagui pasiruošti sudėtingoms varžyboms padeda Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Andrius Ramonas.

Dakaro ralis kiekvienam lenktynininkui yra savo galimybių išbandymo mokykla. Čia svarbus vaidmuo tenka ne tik sportinei patirčiai, bet ir geram fiziniam bei psichologiniam lenktynininkų pasiruošimui.

Pasak gydytojo Andriaus Ramono, jeigu maratono varžybose bėgikai per metus įprastai sudalyvauja vieną ar du kartus, tai Dakare lenktynininkams tenka įveikti 14 tokių maratonų kiekvieną dieną, per dvi savaites.

Pagrindinis iššūkis Dakaro dalyvio kūnui ir protui yra tai, kad ralis yra daugiadienis

„Žmogui, dalyvaujančiam Dakare, pagrindinis iššūkis jo kūnui ir protui yra tai, kad ralis yra daugiadienis. Tokio pobūdžio varžybose lenktynininkams yra labai svarbu pasiskirstyti jėgas taip, kad jų užtektų ir lenktynių pabaigoje, ne tik jų pradžioje. Dakare bendram fiziniam darbingumui didelę įtaką turi karščio stresas, kuris labai stipriai paveikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei viso organizmo veiklą. Ne veltui šis ralis dar vadinamas ir „Dakaro pragaru“. Esant labai aukštai temperatūrai žmogus per dieną gali netekti iki 2 litrų skysčių. Todėl yra būtinas skysčių bei elektrolito balanso atstatymas“, -teigia gydytojas, kurio didžiausias pasiekimas yra laimėjimas 100 kilometrų bėgimo varžybose Didžiojoje Britanijoje.

Antrą kartą Dakare dalyvausiantis lenktynininkas Benediktas Vanagas teigia, kad pasiruošimas Dakarui iš tiesų yra ilgas procesas.

 „Dakare neužtenka turėti tik greitą ir gerai paruoštą automobilį. Vien tik visos Dakaro ralio maratono trasos įveikimui, nesiekiant labai aukšto rezultato, tiek pilotas, tiek šturmanas turi būti puikios fizinės ir psichologinės savijautos. Tad išsiuntęs techniką, daugiau laiko galiu skirti savo sportiniam pasirengimui. Pagrindinis šiuo metu uždavinys yra didinti ištvermę, atsikratyti porą kilogramų ir taip išsisausinti kūną“, - apie savo treniruotes pasakojo lenktynininkas Benediktas Vanagas.

Kaip seksis Lietuvos atstovams Dakare, jau netrukus galėsime sekti naujienose iš Pietų Amerikos. Sausio 5-18 dienomis tolimajame žemyne dėl nugalėtojų titulų varžysis 154 ekipažai automobilių įskaitoje, 196 motociklininkų, 48 keturračių pilotai ir 76 sunkvežimių ekipažai. Maratono dalyviams teks įveikti daugiau nei 9000 km maršrutą.

VIDEO: Pasiruošimas Dakaro raliui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius