-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos dieną – pažintis su pažanga transporto srityje

Šiandien Vilniuje švenčiama Europos diena, kuri yra laikoma Europos Sąjungos (ES) gimtadieniu. Vilniuje šią dieną Vinco Kudirkos aikštėje ir Gedimino prospekte vyksta daugybė įvairių renginių, žaidimų ir viktorinų, kuriuose žmonės gali daugiau sužinoti apie Europos Sąjungą, Europos Parlamentą ir Europos Parlamento rinkimus. Susisiekimo ministerija šia proga parengė vaizdingą Lietuvos ir ES paramos projektų žemėlapį bei 8 valandų trukmės programą lankytojams.
Susisiekimo ministerija Europos dieną pristatė ES projektus. Susisiekimo ministerijos nuotr.
Susisiekimo ministerija Europos dieną pristatė ES projektus. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Į renginį atvykę miesto gyventojai ir svečiai gali išsamiai susipažinti su ES lėšomis finansuojamais susisiekimo sektoriaus projektais. „Po penkerių metų užsienyje grįžau į Lietuvą ir esu maloniai nustebinta. Pirmiausiai pasitiko modernizuoti oro uostai, kurie tikrai nuteikia labai teigiamai. Nors pati ir nevairuoju, tačiau pastebėjau didžiulius pokyčius ekologiško transporto plėtroje. Džiaugiuosi, kad Vilniuje padaugėjo naujų ekologiškų autobusų. Na, o atėjusi į šį renginį sužinojau, kad tai daroma visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose“, – džiaugiasi į gimtinę grįžusi Ieva.

Mergina teigia, kad matomas labai didelis postūmis dviračių kultūroje. „Manau, kad tą lėmė infrastruktūros didinimas. Prieš keletą metų aš nelabai žiūrėdavau, ar neinu dviračių taku, o dabar stengiuosi nebelipti ant takų. Šiandien sužinojau, kad dviračių takai tiesiami ir regionuose, ir tai labai palaikau“, – dėsto vilnietė Ieva.

Transporto sektoriui skirta jau 7 mlrd. litų ES paramos

Lietuvai ES parama pradėta skirti 2000 metais, kai šalis dar tik ruošėsi tapti ES nare. Pats intensyviausias buvo 2007–2013 metų laikotarpis – Lietuvos transporto sektoriui skirti trys ketvirčiai visos iki šiol šiam sektoriui suteiktos ES struktūrinių fondų paramos. „Vien 2007–2013 m. laikotarpio ES investicijos į Lietuvos transporto sektorių siekia beveik 5,4 milijardų litų. Panaudojant šias lėšas iš viso bus įgyvendinta apie 340 projektų“, – teigia Susisiekimo ministerijos kancleris Tomas Karpavičius. Jo teigimu, skaičiuojama, kad investicijų grąža bus milžiniška. „Nors tiesioginis tokių investicijų atsiperkamumas yra ilgalaikis procesas, įvairiais skaičiavimais, vienas litas, investuotas į transporto infrastruktūrą, duoda 3–4 litų grąžą“, – skaičiuoja T. Karpavičius.

Susisiekimo ministerija Europos dieną pristatė ES projektus. Susisiekimo ministerijos nuotr.
Susisiekimo ministerija Europos dieną pristatė ES projektus. Susisiekimo ministerijos nuotr.

Didžiausia paramos dalis skirta šalies automobilių kelių infrastruktūrai gerinti, taip pat transeuropinės reikšmės geležinkelio linijų modernizavimui ir plėtrai. Susisiekimo viceministro Arijando Šliupo teigimu, susisiekimo sektoriui šie metai ypatingi įgyvendinamais dideliais projektais. „Baigiamas įrengti Centrinis Klaipėdos terminalas, jau šią vasarą priimsiantis kruizinius laivus ir keltus, Kauno link sparčiai tiesiama europinė geležinkelio linija „Rail Baltica“, rekonstruojami magistraliniai keliai – tai tik dalis darbų, kurie atliekami panaudojant ES investicijas“, – dėmesį atkreipia A. Šliupas.

Transporto sektoriaus ES paramos projektus administruoja Susisiekimo ministerija. Šiems projektams įgyvendinti skiriamos ES sanglaudos fondo ir Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius