Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Akmens amžius – Joniškyje kelius barsto kastuvais iš važiuojančio sunkvežimio

Socialiniuose tinkluose pasklido nuotraukos ir filmuota medžiaga su akiai neįprastais vaizdais. Bendrovės „Joniškio spedicija“ darbuotojai kelią barstė kastuvais iš važiuojančio bortinio sunkvežimio. Barstytuvą turėjo, bet pardavė, nes „nėra žiemų“. Gal Afrikoje gyvename? Rajono administracijos direktorius Aivaras Rudnickas sako, jog bendrovė sutarties nepažeidė – kelius juk pabarstė.
Temos: 2 Joniškis Sniegas

Joniškietis Vitalijus susirūpinęs, kur keliauja mokesčių mokėtojų pinigai. Jis tvirtina, kad pernai šalia jo esanti gatvė buvo nuvalyta vienintelį kartą. Tokia situacija tęsiasi daug metų.

Barstytojas neturi barstytuvo

Joniškio rajono tarybos narys Benjaminas Rimdžius jau ne pirmą kartą baksnoja pirštu į gana įtartinai atrodančius kelių valymo konkursus.

Jo žiniomis, pastaruosius kelerius metus kelius valanti „Joniškio spedicija“ neturi reikiamos įrangos, todėl ir barsto gatves kastuvais.

Anuomet bendrovė barstytuvą lyg ir turėjo, o dabar – nebeturi. Kitaip tariant, jei dabar užgriūtų sniegas, keliai būtų valomi kastuvais.

Taip pat tarybos narys pastebi, kad minėtoji įmonė gana dažnai laimi konkursus, tačiau jų pasiūlymai būna labai abejotini.

Pavyzdžiui, kapinių nusausinimo paslauga, tarybos nario žiniomis, buvo atlikta už gerokai didesnę kainą, nei tai kainuoja iš tiesų.

B.Rimdžius šiuo metu yra ir antikorupcinės komisijos pirmininkas. Jis yra nieko prieš, kai tokias paslaugas atlieka privačios bendrovės, tačiau savivaldybei priklausantis komunalinis ūkis vos gyvas ir laikosi vien iš šiukšlių vežimo.

Artimiausiu metu tarybos narys tikisi aiškesnės miesto valdžios pozicijos šiuo klausimu: „Mano nuomone, pats šiukšlių vežimo mokestis yra neteisingai skaičiuojamas. Toks jausmas, kad savivaldybei nusispjauti į savo valdomą įmonę. Gal tuomet geriau ją likviduoti?“

Anot pašnekovo, didžiausia problema, kad konkursą laimėjusi bendrovė valo kelius keletą metų iš eilės. Anuomet bendrovė barstytuvą lyg ir turėjo, o dabar – nebeturi. Jei dabar užgriūtų sniegas, keliai būtų valomi kastuvais.

Tikėtina, kad bendrovė netrukus vyksiančio konkurso laimėti jau neplanuoja, o konkurso rengėjai turėtų atsižvelgti į bendrovės pomėgį rizikuoti – sutarties laikas dar nesibaigė, o barstytuvo nėra.

Skaitytojo Vitalijaus nuotr./Kam mes mokame mokesčius?
Skaitytojo Vitalijaus nuotr./Kam mes mokame mokesčius?

Gal užpuolus stichijai samdytų subrangovą? „Manau, kad po konkurso viskas buvo palikta savieigai – kas bus, tas. Tokiems darbams samdyti subrangovus nebėra iš ko – nuostolinga“, – kalbėjo rajono politikas.

Administracijos direktorius pažeidimų nemato

Joniškio administracijos direktorius Aivaras Rudnickas gina kelių valytojus. Jis teigia, kad „Joniškio spedicija“ pagal sutartį nieko nepažeidė – kelius pabarstė. Darbų pirkimo sutartyje nebuvo nurodyta, kad barstyti privaloma mechanizuotai.

Administracijos vadovas teigia, kad darbų atlikimo būdas miestui neturėtų rūpėti. Lai tuo užsiima policija ir darbo saugos inspektoriai. Šioje situacijoje galima įžvelgti mažiausiai du rimtus pažeidimus.

Pažeidžiamos kelių eismo taisyklės, kurios draudžia vežti atviroje priekaboje žmones. Tuo labiau, tokioje priekaboje negalima dirbti. Tai jau šiurkštus darbo saugos pažeidimas.

Gruodžio mėnesį baigiasi kelių valymo sutartis. Bus skelbiamas naujas konkursas. Administracijos direktorius tvirtina, kad šįkart sąlygose bus įrašyta, jog kelių valymas ir barstymas turi būti mechanizuotas.

VIDEO: „Joniškio spedicija“ barsto gatves

A.Rudnickas tvirtina, kad bendrovės darbas niekada neužkliuvo, tačiau jis žino, jog „Joniškio spedicija“ kelių barstytuvo neturi. Tiksliau tariant – turėjo, bet pardavė.

Direktorius pateisina bendrovę, nes pastaraisiais metais buvo mažai sniego. „Keletą pastarųjų žiemų nebuvo sniego. Pagal sutartį yra nustatytas vieno kilometro valymo įkainis. Nusiskundimo dar negirdėjau“, – kalbėjo direktorius.

Aplinkosaugininkai pričiupo nedeklaravus iškasenų

Bendrovės „Joniškio spedicija“ vadovas Gintaras Bačionis teigė, kad savo nuomonę apie tokį darbą yra kažkam išsakęs, todėl nematantis reikalo daugiau apie tai kalbėti ir padėjo ragelį: „Nieko nekomentuosiu“.

Joniškiečio Vitalijaus nuotr./Smėlis Joniškio gatvėse
Joniškiečio Vitalijaus nuotr./Smėlis Joniškio gatvėse

Smėlio bendrovė tikrai netaupo, o dėl tokio barstymo būdo pakelėse galima aptikti tiesiog smėlio krūvas.

Bendrovė ne tik valo, tvarko, stumdo ir barsto. Ji turi smėlio bei žvyro karjerus. Tikėtina, kad uždirba ne tik už pravažiuotus kilometrus, bet ir išbarstytą žvyrą. Tiesa, pastaraisiais metais bendrovė turėjo šiokių tokių problemų su aplinkosaugininkais.

Dar šiais metais „Joniškio spedicija“ bylinėjosi su Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių agentūra, kuri pričiupo bendrovę nedeklaravus iškasto žvyro ir smėlio.

Iš teismo pateiktos medžiagos matyti, kad bendrovė kasė žvyrą ir smėlį už karjero ribų, tačiau viską grąžino į vietas savo lėšomis ir pajėgomis.

Bendrovė prašė teismo neskirti aplinkosaugininkų reikalaujamų 91430 eurų mokesčių, mat iškasenos buvo grąžintos į vietą.

Bendrovė faktiškai be leidimo išgavo 35757 kub. m žvyro ir smėlio. Klaidai išaiškėjus, pareiškėjas nedelsiant atstatė pažeistas ribas, be leidimo išgautą žvyrą ir smėlį grąžino į teritoriją už Stagarių telkinio sklypo ribų bei ją sutvarkė.

Teismas nusprendė skundą tenkinti iš dalies. Sausio 22 dienos sprendimu, uždarosios akcinės bendrovės „Joniškio spedicija“ už išgautą ir nedeklaruotą smėlį ir statybinį gruntą buvo įpareigota sumokėti 18286 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius