Ant priekabos su 144 ratais per Lietuvą vežamas 200 tonų sveriantis transformatorius

Penktadienio vakarą iš Panevėžio rajone esančios transformatorių pastotės išgabentas 200 tonų sveriantis transformatorius. Jis pakrautas ant specialios priekabos, turinčios 144 ratus ir 18 ašių.
Transformatoriaus gabenimas
Transformatoriaus gabenimas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Krovinys bus gabenamas į Bitėnų transformatorių pastotę, esančią netoli sienos su Karaliaučiumi. Nors važiuojant tiesiausiu keliu Panevėžio rajoną ir Bitėnus skiria 200 kilometrų, tačiau sąstatas važiuos dvigubai didesnį atstumą – maždaug 450 kilometrų.

Toks maršrutas sudarytas atsižvelgiant į kelio objektus, nes ne visi viadukai gali atlaikyti tokį svorį, kai kur neįmanoma pravažiuoti po viadukais ar įveikti žiedines sankryžas. Iš Panevėžio sąstatas pajudės į Pasvalį, tuomet į Pakruojį, vėliau – Šiaulių kryptimi.

VIDEO: Gabenamas tranformatorius

Siekiant išvengti asfalto deformacijos ir didelio eismo srauto, transformatorius bus gabenamas tik nuo 18-os iki 9-os valandos ryto. Kelionei prireiks keturių naktų. Dėl didelių gabaritų krovinio kai kur bus išardyti kelio atitvarai, konvojus važiuos prieš eismą. Krovinį visą laiką lydės policijos pareigūnai.

Darbus organizavo UAB „Kauno energetikos remontas“, o krovinį veža Čekijos kompanija, atvykusi su savo technika. Čekai sako, kad sunku prognozuoti, kiek tiksliai truks kelionė ir koks bus vidutinis greitis, mat kartais vienam posūkiui įveikti sugaištama ne viena dešimtis minučių.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Transformatoriaus gabenimas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Transformatoriaus gabenimas

Įveikiant kai kuriuos viadukus prie sąstato bus prijungiamos dar šešios ašys, kurių visi ratai vairuojami. Taip bus dar labiau paskirstytas svoris ant ašių.

Iš Panevėžio 330/110/10 kV transformatorių pastotės išgabentas transformatorius, pasiekęs tikslą, bus atnaujintas ir toliau veiks Bitėnų transformatorių pastotėje.

Panevėžyje šis transformatorius dirbo nuo 1984-ųjų. Tais pačiais metais veiklą pradėjo ir pirmasis Ignalinos atominės elektrinės reaktorius. Šio transformatoriaus veikla sustabdyta prieš trejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius