-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar nuo narkotikų ar alkoholio priklausomas žmogus gali vairuoti automobilį?

Priklausomas nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų žmogus vairuoti automobilio negali, net jei tuo metu ir nėra apsvaigęs. Tačiau galiojanti tvarka turi ir nemažai trūkumų, dėl to specialistų yra kritikuojama.
Įvykio vietoje
Alkoholis automobilyje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

LRT radijo klausytojas domisi teise vairuoti automobilį priklausomybių turintiems asmenims. „Ar gali priklausomas nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų žmogus vairuoti automobilį, net jei tuo metu jis nėra apsvaigęs?“ – klausia jis.

Pagal galiojančią tvarką asmuo, kuriam gydytojas psichiatras diagnozavo priklausomybę nuo alkoholio ar narkotikų, prie vairo sėsti negali. Tačiau viskas nėra taip paprasta: pvz., privačios gydymo įstaigos neprivalo viešinti duomenų apie paciento sveikatą ir išrašyti pažymų, todėl toks pacientas gali ir gydytis nuo priklausomybės, ir vairuoti.

Pagal galiojančią tvarką asmuo, kuriam gydytojas psichiatras diagnozavo priklausomybę nuo alkoholio ar narkotikų, prie vairo sėsti negali. Tačiau viskas nėra taip paprasta.

Kita problema – jei asmuo, nors ir priklausomas nuo žalingų įpročių, to pats nepripažįsta, nesikreipia į gydytojus ir nesigydo, bet turi vairuotojo teises, jam niekas neuždraus sėsti prie vairo. Todėl specialistai dabartinę tvarką kritikuoja kaip mažai veiksmingą.

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus Emilio Subatos teigimu, jei vis dėlto asmuo turi gydytojo pažymą apie savo priklausomybę ir negali vairuoti, jam ši teisė gali būti sugrąžinama vėliau.

„Vilniaus priklausomybės ligų centras, prašant kitoms įstaigoms, pvz., poliklinikoms, šeimos gydytojams ar vairuotojų komisijoms, išduoda išrašą, kuriame pažymima, ar konkretus asmuo kreipėsi į priklausomybės ligų centrą per pastaruosius penkerius metus, ar į jį nesikreipė.

Jei konkretus asmuo kreipėsi, gydytojai stengiasi įvertinti jo būklę. Jei paciento gydymo rezultatai yra geri ir metus ar kelis stebima remisija, pacientas dažnai lankosi pas gydytoją, gydytojai pažymi tai išraše ir pacientui sėkmingai gydantis, gali rekomenduoti leisti vairuoti automobilį. Tačiau galutinį sprendimą priima specialistų komisijos prie pirminių sveikatos priežiūros įstaigų“, – teigia E. Subata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius