Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigia galioti senieji vairuotojo pažymėjimai, jų nepasikeitė apie 100 tūkst. gyventojų

Penktadienį nustoja galioti seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai. Nors apie tai „Regitra“ vairuotojus įspėdavo kone kas mėnesį apskritus metus, daugybė vairuotojų elgėsi kaip studentai – pažymėjimų puolė keisti likus mėnesiui iki senųjų dokumentų galiojimo pabaigos.
Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas
Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Kaip LRT radijui sakė valstybės įmonės „Regitra“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis, iki termino pažymėjimų nepasikeitė apie 100 tūkst. gyventojų.

„Mūsų skaičiavimais, senų vairuotojo pažymėjimų, popierinių ir laminuotų, yra likę nepakeistų apie 100 tūkst. Didžioji dalis, manome, yra emigrantai, kita dalis, manome, kad dar ateis pasikeisti vėliau vairuotojo pažymėjimų, o kita dalis galbūt nusprendė, kad apskritai nebevairuos automobilio“, – svarstė jis.

Turint negaliojantį vairuotojo pažymėjimą valdyti transporto priemonės negalima.

„Už vairavimą su negaliojančiu pažymėjimu gali būti būti taikoma administracinė atsakomybė“, – pažymi D.Jurgutis.

Senuosius pažymėjimus bus galima pasikeisti ir po vasario 3 dienos.

„Regitros“ komunikacijos vadovė Aurelija Juodytė 15min patikslino, kad vasario 3 d. duomenimis pažymėjimų nebuvo pasikeitę 96 tūkst. vairuotojų.

Vasario 3 d. duomenimis pažymėjimų nebuvo pasikeitę 96 tūkst. vairuotojų.

Nuo lapkričio buvo didelis klientų srauto padidėjimas – Vilniuje, Klaipėdoje – „Regitros“ darbuotojams tekdavo nuo apytikriai nuo 15.00 val. pranešti, kad žmonės nebevyktų, nes jau yra laukiančiųjų eilėje iki darbo pabaigos. Kitur darbo krūviai buvo tolygesni. Vairuotojo pažymėjimų gamyba dirbo ir savaitgaliais.

Sausio mėnesį iš viso Lietuvoje išduota 40 tūkst. naujų vairuotojo pažymėjimų, iš jų 19 tūkst. pakeistų senų laminuotų. Tai absoliutus klientų aptarnavimo rekordas.

„Manome, kad dar kurį laiką bus tų gyventojų, kurie keisis senus vairuotojo pažymėjimus“, – sakė Aurelija Juodytė.

Nepadėjo nei žiniasklaida, nei kunigai

Nors įmonė „Regitra“ 2016 m. pradžioje žadėjo pasitelkti į pagalbą ne tik žiniasklaidą (2–3 kartus per savaitę publikavo priminimus regioniniuose laikraščiuose), bet ir kunigus, vis tiek didžioji dalis vairuotojų buvo vangūs ir pažymėjimo keitimą atidėliojo.

Per šių metų sausį „Regitra“ išdavė dvigubai daugiau vairuotojų pažymėjimų – 40 tūkstančių. Apklausos rodė, kad apie prievolę keisti nuo 1992 metų iki 2000 metų išduotus dokumentus žino 85 procentai vairuotojų.

Nekeitė pažymėjimo, nes nebuvo būtinybės

15min kalbintas vairuotojas Vaidotas, pažymėjimą gavęs prieš kelis dešimtmečius ir iki šiol jo nepakeitęs, buvo ramus: „Ai, pratempsiu su senu, kiek galėsiu. Į užsienį dabar nevažinėju...“. Vyro teigimu, pažymėjimo nekeitė, nes nebuvo būtinybės.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas

Vaidotas pasakojo, kad jį sustabdę Lietuvos kelių policijos pareigūnai tik linksmai pasijuokia. Prekinė pažymėjimo išvaizda – tikrai prasta: atsilupę kraštai, išblukusi nuotrauka. Tarsi būtų išskalbtas skalbimo mašina.

Vairuotojas prisimena, kad prieš keletą metų jį sustabdę Prancūzijos policininkai ilgai tyrinėjo šį dokumentą, netgi atlupo laminato kraštą, kad įsitikintų, ar pažymėjimas tikras.

Po to Vaidotui teko pačiam dokumentą klijuoti, kad galėtų naudotis toliau.

Gresia 10–12 Eur bauda

LKPT nuotr./Marija Kazanovič
LKPT nuotr./Marija Kazanovič

Tiesa, internete tenka skaityti keistų komentarų, kad nebūtina skubėti keistis pažymėjimų – juk galiojimo data nenurodyta. Tokių naivuolių ir lengvatikių, jei jie išdrįstų su negaliojančiu pažymėjimu išvažiuoti į gatves, nuo vasario 4 d. laukia policijos baudos.

Ne visi tokie vairuotojai su „laminuotais pažymėjimais“ bus registre, dauguma neturės galiojančios medicininės pažymos. Todėl, pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresniosios specialistės Marijos Kazanovič, pagal LR ANK tokie vairuotojai bus patraukti atsakomybėn, kaip neturintys galiojančio dokumento. Jiems gresia 10–12 eurų bauda arba įspėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius