Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britiškas vairavimas „prieš eismą“: ką svarbiausia žinoti?

Europoje iki pat XVIII amžiaus vyravo eismas kaire puse, o šią nuostatą pakeisti, manoma, sugalvojo vienas žymiausių žmonių Europos istorijoje – Napoleonas. Vienos šalies jis pakeisti nesugebėjo – Jungtinės Karalystės. Šioje valstybėje, daugelyje jos buvusių kolonijų ir kitų šalių šiandien vyrauja eismas kaire kelio puse, sukeliantis nemažą galvos skausmą iš kitur atvykusiems žmonėms.
Eismas Didžiojoje Britanijoje
Eismas Didžiojoje Britanijoje / Vida Press nuotr.

Kairiapusis eismas nėra tokia mažuma, kokia jį galima įsivaizduoti. Remiantis Wikipedia.org, apie 65 proc. pasaulio gyventojų vairuoja dešine kelio puse, o apie 35 proc. – kaire. 90 proc. pasaulio kelių transportas važiuoja dešine puse, 10 proc. – kaire.

Eismas kaire puse egzistuoja ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir Indijoje, Australijoje, Indonezijoje, Japonijoje, didelėje dalyje pietryčių Afrikos, centrinės Amerikos salų bei dar keliose valstybėse.

Į šias šalis atostogauti neretai vyksta ir lietuviai. Nuomojantis automobilį, galima aplankyti kur kas daugiau vietų nei be jo, tačiau žmones neretai stabdo būtent neįprastas eismas. Pateikiame kelis patarimus, kaip nepatogumus sumažinti iki minimumo.

Londonas
Londonas

Venkite vairuoti iškart po skrydžio. Po ilgos kelionės lėktuvu dažniausiai būnate pavargę ir vargu ar veržtumėtės vairuoti net ir gimtinėje, tad ką kalbėti apie vairavimą eisme, kur viskas vyksta atvirkščiai?

Pasirinkite nedidelį automobilį. Jeigu pirmą kartą važiuojate automobiliu, kuris turi vairą dešinėje, prie jo gabaritų įprasti nebus lengva - dažnai žmonės apdaužo šoninius veidrodėlius ar nubrozdina keleivio pusės ratlankius. Prie mažesnio automobilio gabaritų įprasti bus daug lengviau – verta paaukoti šiek tiek važiavimo komforto vardan patogumo vairuojant. Turėkite galvoje, kad mažo automobilio sąvoka valstybėse skiriasi: pavyzdžiui, Australijos nuomos įmonėje „small car“ gali būti „Volkswagen Golf“, kas Jungtinėje Karalystėje būtų „medium-size“.

Pasirinkite sau įprastą pavarų dėžę. Jeigu Lietuvoje vairuojate automobilį su mechanine pavarų dėže, analogišką transporto priemonę rinkitės ir užsienyje. Nors vairuoti „automatą“ kur kas paprasčiau, tačiau įpročių pakeitimas nėra lengvas – ypatingai tada, kai tų įpročių pakeisti tenka labai daug.

Kliūtis iš kairės ar dešinės? Sužinokite, kas turi pirmenybę. Jeigu žemyninėje Europoje vadovaujamės „jeigu kliūtis iš dešinės – jai reikia duoti kelią“ taisykle, kitą eismo pusę naudojančiose šalyse gali būti priešingai. Tiesa, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje galioja ta pati dešinės pusės taisyklė lygiareikšmėse sankryžose.

„Scanpix“ nuotr./Londonas
„Scanpix“ nuotr./Londonas

Naudokite GPS navigatorius. Jeigu turite kažkur nuvažiuoti, kelionės tikslą susiveskite GPS navigatoriuje. Vairuojant „prieš eismą“ streso ir taip netrūksta, tad jo kiekio nereikėtų didinti ieškant reikiamų nurodomųjų kelio ženklų.

Pažiūrėkite į dešinę pusę. Lietuvoje, privažiavę prie sankirtos su pagrindiniu keliu, pasukate galvą į kairę - jeigu iš ten niekas neatvažiuoja, galite palengva judėti žvelgdami į dešinę. Pamirškite šią taisyklę Jungtinėje Karalystėje ir kitose kairės pusės eismą turinčiose šalyse. Čia žvilgsnis privalo būti nukreiptas į dešinę pusę anksčiau nei į kairę. Galvoti apie šią taisyklę privažiavus sankryžą yra kiek per vėlu.

Važiuokite mažiau apkrautais keliais. Automobilių navigatoriai siūlo kelis kelionės maršrutus - rekomenduojame pasirinkti trumpiausią, kuris paprastai veda pro mažiau apgyvendintas vietoves. Bent jau pirmąją dieną, kol įprasite prie kitokio eismo.

Kairė kelio pusė. Kelias juostas viena kryptimi turinčiuose keliuose nesunku susipainioti ir pradėti važiuoti pačia dešiniausia, skirta greičiausiems eismo dalyviams. Visąlaik laikykitės pačios kairiausios eismo juostos, kaip ir Lietuvoje visada važiuojate kuo arčiau dešiniojo kelio krašto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius