Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BTA: neramumai Rytuose didelės įtakos vežėjų draudimo rinkai neturės

Šiuo metu ne gyvybės draudimo bendrovė BTA yra apdraudusi daugiau kaip 11 tūkstančių Lietuvos vilkikų. Planuojama, kad 2014 m. ši draudimo rūšis dėl neramumų Rytuose gali sumažėti iki 5 proc., tačiau tai neturėtų turėti labai didelės įtakos draudimo rinkai.
Vilkikų spūstis link Medininkų pasienio posto.
Vilkikai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nors aplinkui pusbalsiu nuogąstaujama, kad krizė Ukrainoje gali neigiamai įtakoti vežėjų rinką Lietuvoje, tuo pačiu ir šio sektoriaus draudimą, kol kas žymių pokyčių dėl to nejusti.  Skaičiuojama, kad tik labai maža dalis vilkikų keliauja į šią šalį, dalis keliavusių savo veiklą jau nukreipė kita kryptimi. Mūsų duomenimis, vežėjų draudimo rinką daugiau išjudino rytinė Europos dalis.

Nepalanki situacija šioje rinkoje dalį logistikos atstovų paskatino nutraukti ar pakeisti veiklos specifiką, dalį – persiorientuoti į Vakarų rinkas, todėl tai turėtų mažai paveikti ir šio sektoriaus draudimą. Greičiausiai logistikos verslo draudimo įmokos Lietuvoje gali sumažėti 3-5 proc.,“ – teigia BTA vadovaujantysis KASKO ir ECA draudimo specialistas Gediminas Radavičius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilkikų spūstis link Medininkų pasienio posto.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilkikų spūstis

G.Radavičius prognozuoja, kad ateityje dalis vežėjų pamėgins persiorientuoti į Vakarų rinkas, kur ekonominė bei politinė situacija yra stabilesnė. Vis dėlto draudimas važiuojantiems į Vakarus yra brangesnis dėl didesnių draudimo sumų, – tiek turtinės, tiek ir neturtinės žalos atvejais išmokos gali siekti ir keletą milijonų litų, tuo tarpu, Rusijoje, jos yra fiksuotos ir palyginti nedidelės.

Atitinkamai skiriasi ir draudimo įmokos – į Rusiją vykstantys vežėjai už TPVCAP draudimo sutartį moka apie du kartus mažesnę draudimo įmoką nei tie, kurie daugiausia laiko praleidžia Vakarų Europoje. Tad daliai vežėjų stabdant pervežimų veiklą, o daliai persiorientuojant į Vakarus, draudikų pajamos smarkiai neturėtų kisti.

Kaip teigia BTA vadovaujantysis KASKO ir ECA draudimo specialistas, vilkikų draudimo sektoriui sumenkti neleis ir šių metų liepos mėnesį įsigaliosiantys „Saugaus eismo automobilių keliais“ įstatymo nuostatų pakeitimai. Jie numatys, kad reikalavimų neatitinkančių transporto priemonių ir priekabų, nespėjusių susitvarkyti pažeidimų per 90 dienų, leidimas dalyvauti eisme bus sustabdytas. Tai bus taikoma keletu atvejų, tarp jų ir tada, kai transporto priemonė ir priekaba bus neapdrausta transporto priemonių savininkų ir valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilkikų spūstis link Medininkų pasienio posto.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilkikų spūstis

Pasak G.Radavičiaus, draudimas Lietuvos vežėjams tampa vis palankesnis dėl kylančio jų sąmoningumo. Pastebėję, kad draudimo kaina tiesiogiai priklauso nuo vilkikų vairuotojų sukeltų įvykių skaičiaus, vadovai pradėjo atsakingiau atrinkinėti savo darbuotojus.

Vežėjų parkai vis kruopščiau prižiūrimi, yra techniškai tvarkingi, vis dažniau aprūpinti moderniomis kontrolės technologijomis. Vadovai labiau rūpinasi savo darbuotojų saugumu, skatina atsakingą požiūrį į darbą. Viso to dėka mažėja draudimo rizika, dėl to mažėja draudimo kaina.

Specialistas pastebi, kad anksčiau nemaža dalis vilkikų buvo apdrausti Rusijoje įsigytu draudimu, tačiau ilgainiui išryškėjo vežėjams nepalankios tendencijos. Mat, nutikus įvykiui šioje šalyje, yra taikoma ribota draudiminė išmoka. Pasitaiko ir atvejų, kai išmoka nukentėjusiam asmeniui iš viso nėra atlyginama draudimo sutartį išdavusios Rusijos draudimo bendrovės, o tokiu atveju atsakomybė tenka pačiam vežėjui. Nukentėję vežėjai pradėję ieškoti patikimo draudiko atsigręžė į Vakarų Europą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius