Daugiau nei 200 tūkst. vairuotojų rizikuoja gaišti laiką eilėse „Regitroje“ keičiant pažymėjimus

Nors iki senųjų (neturinčių galiojimo datos įrašo) vairuotojo pažymėjimų galiojimo pabaigos beliko vos daugiau nei metai, nemažai vairuotojų šių pažymėjimų vis dar nepasikeitę ir rizikuoja gaišti laiką ilgose eilėse prieš pat jų galiojimo pabaigą, 2017 m. vasario 3 d.
Žmonės prie „Regitros“ Vilniuje
Žmonės prie „Regitros“ Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybės įmonės „Regitra“ duomenimis, Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių vairuotojų registre senieji vairuotojo pažymėjimai vis dar sudaro nemažą dalį – 15 proc. (234 tūkst.), kai iš viso yra įregistruota 1 mln. 529 019 galiojančių kelių transporto priemonių vairuotojo pažymėjimų (2015 m. liepos mėn. duomenys).

Delsia vyresni vairuotojai

Vyresni kaip 61 m. vairuotojai sudaro didžiausią senaisiais pažymėjimais besinaudojančių vairuotojų dalį – 28,9 proc. (67 783), tokių vyrų yra dvigubai daugiau nei jų bendraamžių moterų.

Tarp neskubančių keisti šių dokumentų maždaug po ketvirtadalį sudaro 51-60 m. amžiaus (26,1 proc., 61 198) ir 41-50 m. (26,8 proc., 62 887) amžiaus vairuotojai

Tarp neskubančių keisti šių dokumentų maždaug po ketvirtadalį sudaro 51-60 m. amžiaus (26,1 proc., 61 198) ir 41-50 m. (26,8 proc., 62 887) amžiaus vairuotojai. Vairuotojų, kurių amžius iki 41 m., tarp nepasikeitusių pažymėjimo yra mažiausiai (18,1 proc., 42 393).

Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininė pažyma yra vienas iš dokumentų, kurį privaloma pateikti užsisakant naują pažymėjimą, tad delsiantys vairuotojai prieš senųjų pažymėjimų galiojimo terminą gali susidurti su eilėmis ne tik VĮ „Regitra“ filialuose, bet ir šalies medicinos įstaigose.

Paslaugos – Lietuvos gyventojams

Vairuotojai išvengtų bereikalingos gaišaties eilėse, jei senųjų pažymėjimų keitimu pasirūpintų iš anksto. Dėl naujo pažymėjimo galima kreiptis į bet kurį vairuotojo pažymėjimus išduodantį VĮ „Regitra“ padalinį nepriklausomai nuo pareiškėjo gyvenamosios vietos. Interesantai priimami Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Biržuose, Jonavoje, Jurbarke, Kėdainiuose, Marijampolėje, Mažeikiuose, Rokiškyje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje.

Užsisakant naują pažymėjimą, reikia pateikti ne tik galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, bet ir galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, turimą vairuotojo pažymėjimą (jei jis neprarastas), o taip pat policijos išduotą vairuotojo kortelę (šias korteles policija išduodavo iki 2000 m., kortelė pateikiama, jei ji neprarasta). Pateikti savo fotonuotrauką nebūtina, nes skaitmeninis asmens atvaizdas paruošiamas vairuotojo pažymėjimus išduodančiame padalinyje.

Pažymėjimai keičiami nuolat (bent 185 dienas kiekvienais kalendoriniais metais) Lietuvos Respublikoje gyvenantiems, deklaravusiems savo gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą asmenims. Nuolat užsienyje gyvenantys asmenys dėl vairuotojo pažymėjimo keitimo turėtų kreiptis į toje valstybėje vairuotojo pažymėjimus išduodančią instituciją.

Pažymėjimas gali būti pristatomas

Vairuotojai dažniausiai užsisako 14,19 euro kainuojančią paslaugą, kai vairuotojo pažymėjimas išduodamas per 10 darbo dienų, tačiau šie dokumentai gali būti išduoti ir per vieną darbo dieną (kaina 37,36 euro) ar tris darbo dienas (kaina 22,88 euro).

Už papildomą 6,08 euro mokestį pažymėjimas gali būti pristatytas pareiškėjo pageidaujamu adresu (pristatoma tik Lietuvos teritorijoje).

Naujasis pažymėjimas gali būti įteikiamas ne tik pažymėjimo savininkui, bet ir kitam jo nurodytam asmeniui.

Jei senojo pažymėjimo galiojimas nepasibaigęs, užsisakęs naują pažymėjimą vairuotojas gali naudotis senuoju vairuotojo pažymėjimu, kol naujasis gaminamas. Atkreiptinas dėmesys, kad užsisakant naują vairuotojo pažymėjimą baigęs galioti vairuotojo pažymėjimas vairuotojui nebegrąžinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius