Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai avarijoje atrado pavogtą automobilį

Automobilių apsaugos sistemos tobulėja, o sėkmingai parduoti vogtą transporto priemonę tampa vis sudėtingiau. Dalį nusikaltėlių tai atbaido – automobilių vagysčių skaičius per pastaruosius keletą metų Lietuvoje sumažėjo. Vis dėlto atkaklesni vagys įveikia ir šiuolaikines apsaugos sistemas, ir randa naujų būdų pavogtoms transporto priemonėms įteisinti.
„Honda CR-V“ po avarijos
„Honda CR-V“ po avarijos

Draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ pastebi, kad siekiant „legalizuoti“ pavogtas transporto priemones ar pasipelnyti iš tariamos automobilio vagystės, pasitelkiami įvairūs būdai. Vienais atvejais apgaulę nustato draudimo bendrovės ekspertai, o kai kuriais – ji išaiškėja per palankų atsitiktinumą.

„Lietuvos draudimo“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė papasakojo atvejį, kaip vienas eismo įvykis padėjo draudikams surasti automobilį-vaiduoklį.

Visureigio „Honda CR-V“ reinkarnacija

Paaiškėjo, kad VIN kodas priklauso prieš kelerius metus Danijoje visiškai sunaikintam tokios pačios markės „Honda“ automobiliui.

„Lietuvos draudimas“ užregistravo avariją, kurios metu kelyje Kėdainiai-Kaunas susidūrė dvi transporto priemonės – latvio vairuojamas „Peugeot 407“ ir lietuvio vairuojamas „Honda CR-V“ su užsienio valstybės numeriais ir registracijos dokumentais. Autoįvykio kaltininku buvo pripažintas „Peugeot“ automobilio vairuotojas, kuris jį buvo išsinuomojęs iš automobilių nuoma užsiimančios Lietuvos įmonės.

Kadangi latvio vairuojamas automobilis buvo apdraustas privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės ir KASKO draudimu, apgadintojo „Honda CR-V“ vairuotojas kreipėsi į draudimo bendrovę dėl išmokos.

„Gavome prašymą atlyginti „Honda CR-V“ patirtą žalą, tačiau patikrinę šio automobilio istoriją, greitai pastebėjome, kad jo kėbulo identifikacinis numeris yra suklastotas. Paaiškėjo, kad jis iš tiesų priklauso prieš kelerius metus Danijoje gaisro metu visiškai sunaikintam tokios pačios markės „Honda“ automobiliui“, – pasakojo V.Katilienė.

Sudegęs „Honda CR-V“
Sudegęs „Honda CR-V“

Paini legalizavimo schema

Toliau bendradarbiaujant su Kauno policija „Lietuvos draudimo“ atstovai išsiaiškino, kad avarijoje nukentėjęs 2008 m. laidos „Honda CR-V“ automobilis iš tiesų buvo pavogtas Vilniuje. Kadangi šis automobilis buvo apdraustas „Lietuvos draudime“, bendrovė ankstesniam jo savininkui atlygino patirtą žalą.

Viena įdomi detalė – „Honda CR-V“ automobilis turėjo užsienietiškus registracijos numerius ir reikiamus dokumentus. Visa automobilio legalizavimo schema atskleista tyrimo metu. Pasak V.Katilienės, tyrimo metu paaiškėjo, kad pavogtas automobilis autovežiu buvo išgabentas į kitą ES valstybę.

„Užsienio šalyje buvo suklastotas automobilio identifikacinis kėbulo numeris, jis užregistruotas ir parduotas toje šalyje gyvenančiam Lietuvos piliečiui. Be to, į interneto skelbimų portalą trumpam buvo įdėtas fiktyvus skelbimas, kad šis automobilis kažkada esą buvo parduodamas salone“, – kalbėjo V.Katilienė.

Šis „Honda CR-V“ buvo sugrąžintas draudimo bendrovei.

Netikras neva naujo „Honda CR-V“ skelbimas
Netikras neva naujo „Honda CR-V“ skelbimas

Vagys aktyviausiai darbuojasi liepos mėnesį

Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ duomenys, liepos mėnuo išsiskiria 1,5 karto nei metinis vidurkis didesniu automobilių vagysčių skaičiumi.

Ir nors nuo 2012 m. automobilių vagysčių skaičius mažėja, draudikai vis dažniau susiduria su įtarimų keliančiais automobilių vagysčių atvejais. Nustačius, kad pranešimas yra melagingas arba tada, kai automobilis surandamas, draudimo išmoka nėra mokama.

2013 m. registruoti 7 melagingi pranešimai apie automobilių vagystes, 2014 m. jų buvo 10. Pernai 7 automobiliai buvo rasti ir grąžinti jų savininkams, o dar 10 pranešimų apie vagystes identifikuoti kaip apgaulės atvejai. Per šiuos metus bendrovės klientams jau grąžinti 3 pavogti automobiliai, nustatytas ir vienas melagingas pranešimas apie automobilio vagystę.

Pagal vagystes pirmauja Kaunas

Tarp labiausia vagiamų automobilių markių yra „Volkswagen“, BMW ir „Toyota“ automobiliai. Bendrovės duomenimis, vagys dažniausiai taikosi į 8-9 metų senumo automobilius, kurių vidutinė vertė – 5,5 tūkst. eurų.

Jau kelerius metus iš eilės daugiausia vagysčių įvykdoma Kaune – per 2015 m. šiame mieste pavogta trečdalis „Lietuvos draudimo“ klientų automobilių, Vilniuje ir užsienyje klientai neteko po 10 proc. transporto priemonių iš visų pavogtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius