Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomiško sunkvežimių vairavimo varžybų nugalėtoju Baltijos šalyse tapo Estijos atstovas

Praėjusį savaitgalį automobilių sporto komplekse 333 Latvijoje susitiko devyni ekonomiško sunkvežimių vairavimo profesionalai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Geriausius taupaus vairavimo įgūdžius „The Drivers‘ Fuel Challenge“ Baltijos šalių finale pademonstravo ir nugalėtoju tapo estas Virgo Unt iš „Carnet“. Latvis Gatis Zeltinšas („GRT Latvija“) užėmė antrąją vietą, trečioji vieta atiteko estui Raimo Randui iš „Zintarex“. Baltijos šalių čempionas pelnė pagrindinį prizą – kelionę į „Volvo Trucks“ sunkvežimių gamyklą Belgijoje.
„The drivers' fuel challenge“ varžybos
„The drivers' fuel challenge“ varžybos

Šiemet finaliniame ture Latvijoje dalyvavo po tris geriausiai pasirodžiusius nacionaliniuose finaluose vairuotojus iš kiekvienos Baltijos šalies. Jiems teko važiuoti 32 km maršrutą bendrojo naudojimo keliais su 31 t bendrosios masės „Volvo FH“ 500 AG sąstatu ne ilgiau nei per 37 minutes, važiavimui sunaudojant kaip galima mažiau degalų. Geriausią rezultatą pademonstravo ir 2015 m. varžybų čempionu Baltijos šalyse tapo estas Virgo Unt, trasą įveikęs su vidutinėmis 22,75 l/100 km sąnaudomis. 

„Degalų sąnaudoms skiriame daug dėmesio, ir tai yra mūsų transporto įmonės kultūros dalis. Važiuodamas finale stengiausi vengti bereikalingo stabdymo bei greitėjimo, taip pat maksimaliai išnaudoti sunkvežimio inerciją,“ – sakė varžybų nugalėtojas Virgo Unt, „Carnet“ OÜ savininkas, dažnai sėdantis prie vieno iš aštuonių savo bendrovės sunkvežimių vairo.

Trasa nebuvo labai sudėtinga, bet situaciją gerokai apsunkino nepastovios oro sąlygos

Lietuvos atstovams Baltijos šalių finale nepavyko iškovoti prizinių vietų. Mindaugas Tumas („Finėjas“) užėmė 5 vietą, „Gran Taralrud“ atstovai Piotr Pavliukevič ir Vadimas Jevgrafovas – atitinkamai 6 ir 7 vietas.

„Ekonomiško važiavimo varžybose dalyvauju jau trečią kartą, bet tai buvo pirmosios mano tarptautinės varžybos, – sakė geriausiai iš lietuvių pasirodęs Mindaugas Tumas. – Trasa nebuvo labai sudėtinga, bet situaciją gerokai apsunkino nepastovios oro sąlygos. Teko prisitaikyti ir prie naujos transporto priemonės ir jos valdymo, kadangi mūsų įmonė neturi „Volvo“ sunkvežimių. Matau nemažai galimybių tobulinti savo vairavimo techniką, šiose varžybose stengsiuosi dalyvauti ir toliau,” – sakė UAB „Finėjas“ atstovas.

Tarptautines „The Drivers' Fuel Challenge“ varžybas „Volvo Trucks“ rengia nuo 2009 m., o Baltijos šalių vairuotojai jose varžosi nuo 2012 m. Per šį laikotarpį varžybose Latvijoje buvo atlikta 720, Lietuvoje – 530, o Estijoje – 400 kvalifikacinių važiavimų. 

Ekonomiško vairavimo varžybos yra patrauklus būdas paskatinti vairuotojus tobulinti ir dalintis taupaus vairavimo įgūdžiais bei palyginti savo pasiekimus su kolegų rezultatais. Daugelis kompanijų jau pastebėjo vairuotojų mokymų bei „Dynafleet“ sistemos finansinę naudą visam transporto verslui. Varžybas „Volvo Trucks“ pradėjo organizuoti siekdami pabrėžti vairuotojo vaidmens svarbą taupiai naudojant degalus ir didinant transporto įmonių pelningumą. 

Kiekvienais metais Baltijos šalyse vežėjų įmones kvalifikaciniuose važiavimuose atstovauja vis daugiau vairuotojų. Tai ne tik skatina konkurenciją tarp dalyvių ir daro varžybas įdomesnes, bet ir didina vairuotojų žinias bei tobulina jų įgūdžius. Kai kurie vežėjai pradėjo rengti panašias varžybas transporto įmonių viduje, ir remiantis jų rezultatais nustatomi vairuotojų atlyginimai ar mokami priedai. Tokiu būdu užtikrinama ekonomiška ir saugi sunkvežimių eksploatacija, geresnė techninė būklė, rečiau patiriamos nenumatytos prastovos. 

„The Drivers’ Fuel Challenge 2015“ finalininkai:

Latvija

  • Andris    Pļavenieks, „Kreiss“ SIA
  • Gatis Zeltiņš, „GRT Latvija“ SIA
  • Aleksandrs Baribins, „Albars un Partneri“ SIA

Lietuva

  • Piotr Pavliukevič, „Gran Taralrud“ UAB
  • Vadimas Jevgrafovas, „Gran Taralrud“ UAB
  • Mindaugas Tumas, „Finėjas“ UAB

Estija 

  • Raimo Rand – „Zintarex“ OU
  • Virgo Unt – „Carnet“ OU
  • Illar Bergmann – „Zintarex“ OU

Faktai apie Baltijos šalių „The Drivers’ Fuel Challenge“ finalą:
•    325 kelyje praleistos minutės;
•    Nuvažiuota 288 km;
•    Finalinių varžybų metu sunaudota 68 l dyzelino;
•    Vidutinės devynių finalininkų degalų sąnaudos 23,64 l/100km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius