Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaisras automobilį sunaikina per 7 minutes

Vėlyvą pavasarį Kaune, siautėjant automobilių padegėjui, per 5 dienas supleškėjo net 6 automobiliai. Tai pastaruoju metu plačiausiai nuskambėjęs tyčinio transporto priemonių padegimo atvejis, tačiau automobilių gaisrų žalas skaičiuojantys draudikai pastebi, kad nusikaltėlių sukeltas gaisras nėra retas reiškinys. Lyginant su 2014 m., automobilių gaisrų padaromų žalų šiemet atlyginama dukart daugiau nei pernai.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, palyginus su netyčinių automobilių gaisrų statistika, transporto žalų dėl padegimų šiuo metu fiksuojama tiek pat, o kartais ir daugiau. 

R. Bieliausko teigimu, statistikos augimą lemia tai, kad dažnai padegami gyvenamųjų namų aikštelėse stovintys automobiliai – jų savininkai dėl vietos trūkumo automobilius sustato arti, todėl, jei ugnis greitai neužgesinama, liepsna persimeta ir į kitas transporto priemones.  

„7 minutės – tiek laiko užtenka, kad ugnis sugadintų automobilį nepataisomai. Dar mažiau laiko užtrunka, kol užsidega kiti, šalia automobilio esantys objektai. Automobilių padegimai dažniausiai užfiksuojami naktį, kai mažiau liudininkų arba dienomis – atokesniuose kiemuose“, – pasakoja R. Bieliauskas. 

Kiek tenka girdėti iš policijos pareigūnų, dažniausiai tyčiniai padegimai įvykdomi kaip keršto dalis, kitaip tariant, „suvedant sąskaitas“

Nors automobilis iš pažiūros atrodo patvari transporto priemonė, jį padegėjai uždega be didelių pastangų – tiesiog po juo numetus degantį daiktą arba butelį su degiu skysčiu. Liepsna greitai pagauna plastmasines detales ir išplinta. Dažniausiai žmonės nespėja numalšinti gaisro, todėl iš turto nieko nelieka. Apdegus automobilio salonui ar varikliui automobilis ne tik būna nebetinkamas eksploatacijai, savininkui nebeapsimoka jo taisyti. 

„Kiek tenka girdėti iš policijos pareigūnų, dažniausiai tyčiniai padegimai įvykdomi kaip keršto dalis, kitaip tariant, „suvedant sąskaitas“. Tokiu atveju nukenčia brangesnių ir naujesnių automobilių savininkai, dalis jų prisipažįsta jau prieš tai gavę grasinančius įspėjimus susidoroti. Tačiau pasitaiko ir vandalizmo atvejų, kai turtas naikinamas iš chuliganiškų paskatų, o dar rečiau – kai gaisrą sukelia nestabilios psichikos būklės asmuo“ – sako R. Bieliauskas.

Pastebima, kad padegimai yra vienas sunkiausiai išaiškinamų nusikaltimų – pradėjus tyrimą dėl svetimo turto sugadinimo visuomenei pavojingu būdu, dažnai jis lieka nebaigtas, nes paprasčiausiai nepavyksta nustatyti įtariamųjų ir surinkti įkalčių. 

„ERGO Insurance“ žalų administravimo ekspertai atkreipia dėmesį, kad tapus liepsnojančio automobilio įvykio liudininkais, svarbiausia reaguoti greitai – kuo skubiau skambinti 112 pagalbos numeriu ir pabandyti užgesinti gaisrą, kol jis neišplito kitur. Vengiant staigaus liepsnos pliūpsnio, reikia laikytis saugaus atstumo, tačiau stengtis gesinti intensyviai ir pataikyti į gaisro židinį. Atvykus pagalbai, svarbu laikytis jų nurodymų ir nepamiršti, kad ir menkiausia liudininkų pastebėta detalė gali padėti išaiškinti padegimų kaltininkus. 

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos departamento duomenimis, kiekvienais metais Lietuvoje sudega apie 1200 automobilių. Užfiksuota, kad per 2014 metų pirmus 7 mėnesius transporto priemonės liepsnojo 691 kartus (8,9 proc. visų gaisrų), o per 2015 metų tą patį laikotarpį – 572 kartus (7,6% visų gaisrų). 

Savo ruožtu draudikai fiksuoja didėjančias automobilių gaisrų žalas. Vien „ERGO Insurance“ išmokėtos kompensacijos per pirmus 7 šių metų mėnesius siekė beveik 120 tūkst. eurų – tai dukart daugiau nei per tą patį 2014 metų laikotarpį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius