-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Greičio matuoklius Vilniuje prižiūrinčios firmos direktorius: nors žinau, kurie neveikia, vis tiek prilėtinu, nes man neramu!

Naujienų portalas 15min.lt pateikia aktualiausią informaciją apie sostinės fotoradarų sistemą.
Greičio matuoklių priežiūros darbai Žirmūnų gatvėje
Greičio matuoklių priežiūros darbai Žirmūnų gatvėje / Luko Balandžio nuotr.

Sostinės vairuotojai pastebėjo, kad neseniai meistrai buvo apgulę ne vieną Vilniuje įrengtą greičio radarą. Kai kam kilo klausimų: gal matuokliai neveikė, o dabar bus įjungti? O gal atvirkščiai – vėl kilo nesklandumų, dėl kurių įranga išmontuojama?

Tokias abejones išsklaidė 15min.lt kalbintas fotoradarų sistemą prižiūrinčios bendrovės „Urbico“ direktorius Raimondas Mickūnas.

Anot pašnekovo, būtent praėjusią savaitę kaip tik baigėsi trijų sostinės greičio matuoklių patikra, todėl teko prietaisus sertifikuoti iš naujo. Tai ne tik popierinė procedūra – aparatūra tikrinama, tvarkoma, kalibruojama.

Policijos pozicija: viskas veikia, važiuokite saugiai

Dalis Vilniaus vairuotojų jau senokai diskutuoja, o kartais netgi lažinasi ir ryžtasi avantiūristiškiems eksperimentams dėl to, ar greičio matuokliai Vilniuje apskritai veikia. Dėl šių eismo saugumo priemonių užmiesčio keliuose niekam abejonių nekyla: jie efektyviai lėtina eismą, o priešingu atveju – blyksi ir virsta pažeidėjams siunčiamais laiškais.

Luko Balandžio nuotr./Greičio matuoklių priežiūros darbai Žirmūnų gatvėje
Luko Balandžio nuotr./Greičio matuoklių priežiūros darbai Žirmūnų gatvėje

Tuo tarpu Vilniaus stulpai su metalinėmis dėžėmis dažnai atrodo kaip seni rakandai be gyvybės ženklų.

„Greičio matuokliai visur yra tvarkingi ir veikia. Policija visą informaciją gauna ir ją apdoroja. Nebėra jokių problemų. Vienu momentu jų buvo, bet seniai jos išspręstos. Mes dirbame visu pajėgumu. Visa informacija, kurią gauname, apdorojama, pažeidėjai traukiami atsakomybėn“, – tokį atsakymą apie radarų padėtį Vilniuje naujienų portalui suformulavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešųjų ryšių poskyryje.

Tokios skambios, tačiau aptakios frazės apie „visus veikiančius“ greičio matuoklius priminė situaciją, kai prieš kelerius metus buvo paviešinta tikroji padėtis fotoradarų ūkyje. Buvo paskelbta, kad matuokliai arba neveikia, arba blyksi tuščiai, nes iš jų gaunama informacija dėl atsakingų tarnybų nesusikalbėjimo lieka neapdorota. Kelių policijos vadovybė tada apgailestavo, kad vairuotojams buvo atskleista tikroji padėtis – esą geriau visi galvotų, kad sistema veikia, nes priešingu atveju kyla pagundų viršyti leistiną saugų greitį.

Netuščių dėžių – du penktadaliai

„Urbico“ direktorius R.Mickūnas portalą 15min.lt informavo, kad šiuo metu Vilniuje stovi 51 greičio matuoklių dėžė, iš jų 19 – su įranga viduje.

Aparatūra retsykiais „migruoja“ iš vienų „inkilų“ į kitus.

„Mūsų pačių du darbuotojai birželį nusifotografavo ir susimokėjo!“ – tikino matuoklius prižiūrinčios įmonės vadovas.

„Aš pats pro juos važiuodamas visada prilėtinu. Nors žinau, kad nėra, bet man vis tiek neramu!“ – juokėsi R.Mickūnas, pabrėžęs, jog tuščioje dėžėje atsiradusi veikianti aparatūra visada tampa nemalonia staigmena vairuotojams. Kitaip tariant, iškart po perkėlimo fotoradarai veikia itin efektyviai – šaudo vieną pažeidėją po kito, kol vairuotojai taip skausmingai pagaliau prisitaiko prie pakitusių eismo sąlygų.

Vairuotojams – įvairios nuolaidos

„Mūsų pačių du darbuotojai birželį nusifotografavo ir susimokėjo!“ – įmonės vadovas tikino, kad į automatinės sistemos spąstus pakliuvusiems vairuotojams nėra jokių šansų išvengti atsakomybės. Kita vertus, žmogiškasis faktorius šioje sistemoje neišvengiamas, nes rankiniu būdu tenka išmesti neryškias, neaiškias nuotraukas, taip pat tas, kuriose užfiksuoti į iškvietimus lekiantys specialiųjų tarnybų automobiliai. Kalbama, kad kartais tokiu būdu iš pažeidėjų sąrašų išbraukiami ir tie, kas žino, į ką šiuo klausimu reikia kreiptis.

Vieša paslaptis yra ir tai, kad greičio matuokliai visada vairuotojams daro nuolaidų. Jie sureguliuoti taip, kad nefotografuotų iškart, vos tik transporto priemonė formaliai viršija toje atkarpoje nustatytą maksimalų greitį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Suniokotas greičio matuoklis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Suniokotas greičio matuoklis

Pirmiausia, visuotinai pripažįstama, kad šiek tiek greičiau nei leistina judantis transporto srautas saugiose gatvėse nekelia papildomų grėsmių eismo saugumui. Antra, mažas baudas už simbolinį greičio viršijimą administruoti yra brangu – tai neatsiperka.

Norint kaip reikiant pričiupti pažeidėją, reikia atsižvelgti ir į 3 km/val. paklaidą, kuri skaičiuojama vairuotojų naudai.

Žodžiu, lėkti pro radarą viršijant nustatytą greitį 23 km/val. – iš tiesų nepatartina.

„Žinau, kad kartais būna ir mažiau nustatoma. Tada vairuotojai lieka nustebę“, – prasitarė „Urbico“ atstovas R.Mickūnas, kuris nėra linkęs viešai aptarinėti visų greičio matuoklių sistemos paslapčių.

Tačiau jis akcentavo, kad visi fotografuojantys robotai privalo būti tvarkingi tiek fizine, tiek teisine prasme.

„Norint prigauti eismo pažeidėją, jie turi būti legalūs. Žmonės dabar gudrūs, turi advokatus“, – apie tai, kad laiku atlikti prietaisų techninę patikrą yra gyvybiškai svarbu, kalbėjo pašnekovas.

Direktorius dar minėjo, kad prieš kurį laiką Vilniaus miesto savivaldybės atstovai per Susisiekimo ministeriją kreipėsi į Vyriausybę prašydami galimybės gauti dalį lėšų, surenkamų baudomis. Tai leistų savivaldybei, perkančiai šią eismo saugumo paslaugą, plėsti sistemą, ją tinkamai prižiūrėti.

15min.lt žiniomis, šiuo metu galiojanti Vilniaus savivaldybės sutartis su bendrove „Urbico“ dėl greičio matuoklių sistemos veikimo yra pasirašyta iki gruodžio 21 dienos. Tolimesnės šio reikalo perspektyvos – kol kas miglotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius