Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete parduodami BMW X5 dokumentai – vogtų automobilių legalizavimo schemos dalis?

Automobilių skelbimų portale „Autoplius.lt“ pasirodė skelbimas, kuriame pardavėjas teigia parduodantis sudegusio BMW X5 dokumentus. Ką veikti su sunaikinto automobilio dokumentais? Pasirodo, jog tokie pasiūlymai vilioja ir automobilius grobiančius bei vėliau juos realizuoti bandančius vagis.
BMW X5 skelbimas
BMW X5 skelbimas / Autoplius.lt nuotr.

Parduodami tik dokumentai

Skelbime pardavėjas nurodo, kad už 1500 eurų parduoda 2004-ųjų metų spalį pagamintą automobilį. Tiesa, nuotraukoje matyti, kad visureigis yra visiškai sudegęs. Tačiau skelbime pardavėjas nurodo ir kitus duomenis – automobilis pravažiavęs 170 tūkstančių kilometrų, varomas dyzeliniu trijų litrų darbo tūrio varikliu, turi automatinę pavarų dėžę, yra juodos spalvos.

Greta sudegusio BMW nuotraukos pridėta ir automobilio dokumentų bei valstybinių numerių nuotrauka. Tiesa, valstybiniai numeriai per gaisrą kažkokiu būdu išliko nepažeisti.

Susisiekus su pardavėju paaiškėja, kad kaunietis iš tiesų parduoda tik automobilio dokumentus, bet ne sudegusį automobilį. Paklausus, ką galima nuveikti turint tik dokumentus jis atsako, jog čia jau pirkėjo reikalas, tačiau patikina, kad pagal juose esantį kėbulo numerį galima tokį patį skaičių ir raidžių derinį iškalti ant kito tokio paties automobilio.

Autoplius.lt nuotr./Sudegęs BMW X5
Autoplius.lt nuotr./Sudegęs BMW X5

Pagrobtų automobilių legalizavimo schemos dalis?

Visai nesunku suprasti, kad vienas iš variantų, ką galima nuveikti su dokumentais, tai pritaikyti juos kitam automobiliui. Tai gali tapti puikia galimybe automobilių vagims.

Pavogus analogišką automobilį ir pašalinus nuo jo kėbulo numerį bei iškalus naują pagal įsigytus dokumentus, vogtas visureigis taptų legalus, su galiojančiais dokumentais ir net valstybiniais numeriais.

Taigi situacija yra elementari. Nuperkami automobilio dokumentai, pavagiamas analogiškas automobilis, pirktuose dokumentuose esantis kėbulo numeris iškalamas ant vogto automobilio ir tuomet ieškoma pirkėjo tokiai transporto priemonei.

Atsiradus pirkėjui, su juo pasirašoma pirkimo-pardavimo sutartis. Pardavėjas gavęs pinigus dingsta, o pirkėjas vyksta į „Regitra“ persiregistruoti automobilio savo vardu.

Autoplius.lt nuotr./Sudegusio BMW X5 dokumentai
Autoplius.lt nuotr./Sudegusio BMW X5 dokumentai

Nei pinigų, nei automobilio

Tuomet ir prasideda nemalonumai, apie kuriuos pirkėjas gali nė nenutuokti prieš įsigydamas naują pirkinį. VĮ „Regitra“ atstovai tvirtina, kad tokie kėbulo numerio klastojimo atvejai retai praslysta pro specialistų akis. Vien praėjusiais metais „Regitros” specialistams įtarimą sukėlė daugiau kaip 100 transporto priemonių.

„Apžiūrėdami jums siūlomą automobilį ar jo dokumentus iš pirmo žvilgsnio galite ir neįtarti, kad prie jų jau plušėjo sukčiai, keisdami svarbius automobilio ar jo dokumentų duomenis, pagal kuriuos nustatomas automobilio  autentiškumas, kilmės šalis, statusas.

Vien tik pernai įtarus galimas klastotes VĮ „Regitra“ filialuose atsisakyta įregistruoti 124 transporto priemones.

Vertindami šiuos duomenis VĮ „Regitra“ specialistai įsitikina, ar šis automobilis gali būti laikomas Kelių transporto priemonių registro objektu, ar galės būti įregistruotas ir gauti valstybinius registracijos numerio ženklus.

Nors sukčiautojai kasmet tampa vis išradingesni, visgi jų veiklos pėdsakai nepraslysta pro mūsų įmonės specialistų, profesionaliai tikrinančių automobilių autentiškumą, akis. Vien tik pernai įtarus galimas klastotes VĮ „Regitra“ filialuose atsisakyta įregistruoti 124 transporto priemones.

Sukčiautojai klastoja ne tik automobilių variklio ar jų identifikavimo numerio duomenis, bet ir registracijos dokumentus, dokumentuose pateikiamus įrašus, taip pat ir valstybinio numerio ženklus“, – rašoma VĮ „Regitra“ atsiųstame atsakyme.

Lietuvos auksarankiams neįvykdomų užduočių nėra

Ar sudėtinga pakeisti kėbulo numerį automobiliui? Automobilių meistrai tikina, kad ne. 15min kreipėsi į kėbulo darbais Klaipėdoje užsiimantį meistrą, kuris tikina, kad padaryti galimą viską. Tiek perkelti kėbulo numerį (VIN) į kitą automobilį, tiek iškalti naują yra įmanoma.

„Jei yra sudegęs kėbulas, tai iš to degėsio išimamas balkis su kėbulo numeriu. Tuomet su smėliu nupučiama, nugruntuojama, nudažoma tokia pačia spalva, kaip priklauso.

Su BMW modeliais sudėtinga, o visokius japonus padaryti tai vienas juokas.

Aišku, reikia keisti ir kitas vietas, kuriose yra vinas. Jei nėra kito automobilio, o tik jo dokumentai, tuomet yra kažkokia chebra, kuri atvažiuos ir tau tą numerį iškals. Bet kai kuriuose modeliuose sudėtinga pasiekti visas vietas, kuriose yra kėbulo numeris.

Gali būti, kad darant ekspertizę išaiškės visi galai. Nesvarbu, kad tau iškals kėbulo numerį ant kokios kirstos (red.past. – vogtos) mašinos, ekspertizės metu tai gali būti pastebėta, nes tie kėbulo numeriai išlieka įvairiose vietose, kai kuriems modeliams jie netgi kalami tarp daugiasluoksnių kėbulo vietų. Su BMW modeliais sudėtinga, o visokius japonus padaryti tai vienas juokas. Aš tokiais dalykais neužsiimu, bet visiems aišku, kad tai juodojoje rinkoje tas vyksta. Kaip kitaip atsiranda klastojimo atvejai?“, – aiškino kėbulų meistras Juozas.

15min.lt nuotr./Kėbulo numeris (VIN)
15min.lt nuotr./Kėbulo numeris (VIN)

„Regitros“ įtarimus tiria policija

Kai tikrinant autentiškumą nustatomos arba įtariamos klastotės, automobilis neregistruojamas ir apie tai pranešama policijai. Beje, policija automobilį gali sulaikyti ir saugoti iki tyrimo pabaigos. Vėliau jis galės būti įregistruotas tik tuomet, kai teisėsaugos institucijos po atlikto tyrimo jį identifikuos ir grąžins savininkui.

Manome, kad jūsų aprašoma situacija turėtų sudominti policijos pareigūnus.

„VĮ „Regitra“ specialistai konstatuoja kilusius įtarimus, tačiau nėra įgalioti atlikti ekspertizės ar tyrimo. Išsamų galimų klastočių tyrimą atlieka teisėsaugos institucijos, o kilus būtinybei atlikti ekspertizę, ją atlieka Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Sąžiningi automobilių valdytojai išregistruodami neeksploatuojamus automobilius paprastai grąžina jų valstybinio numerio ženklus, kurie ir priklauso valstybei, taip užkirsdami kelią neteisėtam jų panaudojimui. Manome, kad jūsų aprašoma situacija turėtų sudominti policijos pareigūnus“, – rašoma iš VĮ „Regitra“ gautame atsakyme.

Policijos pareigūnai tvirtina, kad tokios situacijos jiems yra žinomos. Policijos departamento atsiųstame atsakyme teigiama, kad Lietuvoje tokio automobilio, apie kokį rašoma šiame tekste, pirkėjas neužregistruotų, kadangi registruojant tikrinamas ir kėbulo numeris, ir fiziniai pakeitimai, ir informacija duomenų bazėse.

Praėjusiais metais policija pradėjo 112 ikiteisminių tyrimų pagal LR baudžiamojo kodekso 306 str. 1 d. (Transporto priemonės identifikavimo numerių suklastojimas, neteisėtas sunaikinimas ar pakeitimas).

Pirkėjai raginami neprarasti budrumo ir prieš pirkdami automobilį, kartu su pardavėju nuvykti į VĮ „Regitra“, kur bus patikrintas tiek kėbulo numerio autentiškumas, tiek kiti automobilio dokumentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius