-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis studentams – ar gerai pažįstate savo automobilį?

Ar sugebėtumėte pasikeisti automobilio ratą per mažiau nei 5 minutes? O ar mokėtumėte paaiškinti, kam skirta automobilio transmisija? Su užduotimis, kurios gali pasirodyti sunkiai įveikiamos net ir turintiems ilgametį vairavimo stažą, lengvai susidorojo „Geriausio jaunojo automobilininko“ konkurso dalyviai.
Dujų recirkuliacinis vožtuvas
Dujų recirkuliacinis vožtuvas / VTDK nuotr.
Temos: 1 Automobilis

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (VTDK) vykusiame tradiciniame „Geriausio jaunojo automobilininko“ konkurse varžėsi automobilių techninio eksploatavimo specialybės studentai iš visos Lietuvos. Dvylika metų rengiamas konkursas, sukurtas dėstytojo Algimanto Valatkos atminimui, įtraukia įvairiausias rungtis: nuo automobilių diagnostikos, eksploatacinių medžiagų atpažinimo ir kelių eismo taisyklių išmanymo iki rato keitimo ir sporto rungties, kurioje studentai turi kuo ilgiau išlaikyti vieną sunkiausių automobilio detalių – alkūninį veleną.

Viena smagiausių improvizacinių užduočių šiemet buvo automobilio ir greitosios pagalbos rungtis, kurioje turėjo būti greitai pašalintas automobilio gedimas.

Pasak VTDK Automobilių transporto katedros vedėjo Petro Kaikario, automobilininkams reikalingos tiek matematinės, tiek techninės, tiek mechaninės bei diagnostinės žinios. Viena smagiausių improvizacinių užduočių šiemet buvo automobilio ir greitosios pagalbos rungtis, kurioje turėjo būti greitai pašalintas automobilio gedimas.

„Šiais laikais technika keičiasi kiekvieną minutę, todėl svarbiausia yra studentų žingeidumas ir kūrybiškumas. Tai, ko studentai išmoko prieš porą metų, šiuo metu gali būti nebeaktualu“, – teigia dėstytojas.

Paprastiems vairuotojams itin sunkiai „įkandama“ užduotis yra automobilio diagnostika, o varžybų metu daugiausiai problemų sukėlė detalių atpažinimo rungtis.

Vis tik, kaip ir kelyje, šiame konkurse pagrindinis dalykas yra saugumas. Net keičiant ratą, laikas yra tik antrasis laimėtojų vertinimo kriterijus, pirmasis – specialių atramų naudojimas siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų.

Anot dėstytojo, paprastiems vairuotojams itin sunkiai „įkandama“ užduotis yra automobilio diagnostika, o varžybų metu daugiausiai problemų sukėlė detalių atpažinimo rungtis. Studentams reikėjo atspėti 10 įvairaus tipo automobilio detalių bei įvardinti jų paskirtį.

Didžiausio susidomėjimo ir sirgalių palaikymo sulaukė Plytinės kartodrome vykusi kartingų rungtis, kurioje studentai pademonstravo savo vairavimo įgūdžius.

Kviečiame pasitikrinti, ar galite įvardinti šias 5 automobilių detales.

VTDK nuotr./Dyzelinio variklio siurblys-purkštukas
VTDK nuotr./Dyzelinio variklio siurblys-purkštukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius