Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažymėjimus keičiantys jauni vairuotojai bus priversti laukti arba pažeidinėti KET

Nors priėmus saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimus, pradedantieji vairuotojai lengviau atsikvėpė – mat tiems, kurie nesukėlė eismo įvykių ir nepažeidė Kelių eismo taisyklių papildomais vairavimo kursais rūpintis neteks.
Vairuotojo pažymėjimas
Vairuotojo pažymėjimas / „Regitros“ nuotr.

Naujoji tvarka įsigalioja nuo liepos 1 d., tačiau jau dabar aišku, kad problemų sukels visiškas laikinųjų vairuotojų pažymėjimų ir laikotarpio, už kurį bus vertinamas naujų eismo dalyvių elgesys laikotarpis.

Prašymą gali pildyti tik pasibaigus galiojimui

Dviem metams išduodamą vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų, nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, galės pasikeisti tie, kurie per dvejus metus nebus pažeidę KET reikalavimo už kurį šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas

Tai reiškia, kad nuo liepos 1 d. prašymą išduoti nuolatinį vairuotojo pažymėjimo bus galima pateikti tik pasibaigus laikinojo galiojimui. Natūralu, kad dėl to tūkstančiams pradedančiųjų vairuotojų šokių tokių nepatogumų.

Kaip redakcijai skirtame laiške rašo kiekvieną dieną automobiliu besinaudojanti skaitytoja Akvilė, likti be galiojančio vairuotojo pažymėjimo – tai jau problema. Merginos pažymėjimo galiojimas baigiasi liepos 4 d., o prašymą dėl jo keitimo rašyti gali ne anksčiau kaip liepos 5 d.

„Gamyba gali užtrukti iki 10 darbo dienų. Tokiu atveju, yra tikimybė, jog savaitę-dvi važinėsiu be galiojančio vairuotojo pažymėjimo. Taps pats gresia ir kitiems naujiems vairuotojams“, – konstatuoja skaitytoja.

Pasigedo pereinamojo laikotarpio

Kaip pažymėjo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, vos praėjusią savaitę įmonė patvirtino tvarką pagal kurią naujiems vairuotojams buvo suteikta galimybė pateikti dokumentus likus 10 dienų iki laikinųjų pažymėjimų galiojimo pabaigos. Ji galios iki birželio 30 d.

„Atsirado saugaus eismo automobilių keliais įstatymas, kuris įsigaliojo nuo liepos 1 d. Jame įvardinta, kad jauni vairuotojai per dvejus metus neturi būti padarę nei vieno iš išvardintų KET pažeidimų. Išeina taip, kad mes anksčiau nieko negalima prašyti ir daryti, nes jei priimsime dokumentus 10 dienų anksčiau, vairuotojas per tą laiką dar gali padaryti pažeidimą“, – konstatavo pašnekovas.

Įstatyme nėra numatyta jokio pereinamojo laikotarpio, termino, per kurį būtų galima pasikeisti pažymėjimo, todėl „Regitra“, anot S.Šumino, buvo tiesiog priremta prie sienos. Nors pagal teisės aktus, įmonė naują pažymėjimą turi pateikti per 10 darbo dienų, šiuo metu jo gamyba užtrunka tris arba keturias dienas. Vidutiniškai kiekvieną mėnesį baigiasi 3,5 tūkst. vairuotojo pažymėjimų galiojimas.

„Yra galimybė naudotis vairuotojų portalu, todėl žmogus pažymėjimą gali užsisakyti neišėjęs iš namų. Vienas iš variantų – prisijungti per elektroninę bankininkystę. Tuomet jis laukia naujo pažymėjimą dar turėdamas rankose seną, negaliojantį. Gali užsisakyti ir kurjerio paslaugas, tuomet gaus tiesiai į namus. Tik tiek, kad atsiranda tarpas – senas pažymėjimas negalioja, o naujas dar nepagamintas“, – kalbėjo „Regitros“ atstovas.

Priversti pasitikėti klientais

Nesusipratimų, anot S.Šumino, kyla ir dėl to, kad saugaus eismo automobilių keliais pataisos įsigalios tik nuo 2014 m. sausio 1 d. Už jų įgyvendinimą atsakingos institucijos pasiruošimui turi beveik pusę metų. Pavyzdžiui, keičiant laikinuosius vairuotojų pažymėjimus „Regitrai“ iš Lietuvos kelių policijos tarnybos reikalingi duomenys apie KET pažeidimus arba galimus eismo įvykius.

„Jausdami, kad gali būti priimtos tokios pataisos į policiją kreipėmės dar prieš pusantros savaitė. Gavome atsakymą, kad automatinėmis ryšio priemonėmis duomenis mums pradės teikti ne anksčiau kaip 2014 m. sausio 1d.“, – kalbėjo S.Šuminas.

„Regitroje“ buvo svarstomi du galimi sprendimo būdai – nukreipti žmonės į policijos tarnybą idant jie patys atneštų pažymas. Dėl papildomo krūvio policijos darbuotojams ir galimo klientų nepasitenkinimo šio varianto buvo atsisakyta. Kitas būdas – pildoma deklaracijos forma, kurią pasirašę vairuotojai patvirtintų, kad nepažeidė išvardintų KET punktų.

„Privalėsime pasitikėti klientu. Vėliau žiūrėsim, kurie apgavo ir kurie – ne. Aišku, melagingų duomenų pateikimą gresia baudžiamoji atsakomybė. Visgi tai yra vienintelis logiškas sprendimas, kurį mes galime pritaikyti greitai, bet tai vis vien neišsprendžia to „tuščio“ laikotarpio“, – kalbėjo S.Šuminas.  

Teisės aktuose išimčių nėra     

Kaip mus informavo Lietuvos kelių policijos tarnybos administracinės veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Laimis Lagoneckis, už tai, kad vairuotojas su savimi neturi galiojančio pažymėjimo, nesvarbu dėl kokios priežasties (pamiršo, keičia ar kt.), bet kai teisė vairuoti nėra atimta jam gali būti pareikštas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 40 litų.

Jis pažymėjo, kad Lietuvos kelių policijos tarnybos, kitų policijos įstaigų policijos pareigūnai privalo vadovautis galiojančiais teisės aktais, o šiuo atveju juose aktuose nėra numatyta išimčių asmenims keičiantiems vairuotojo pažymėjimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius