Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra geras automechanikas, kaip nustatyti jo kvalifikaciją?

Savo automobilį norisi patikėti tik pačiam geriausiam meistrui, tačiau kas tas geras automechanikas? Lietuvoje šios specialybės darbuotojus ruošia ne viena profesinė mokykla. Geriausio jaunojo automechaniko konkurse pademonstruoti būsimų meistrų įgūdžiai – LRT TV laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ reportaže.
Automobilio diagnostika servise
Automobilio diagnostika servise / Vida Press nuotr.

Sugedus automobiliui, retas vairuotojas kiekvieną gedimą pašalinti geba pats. Dažniausiai savo transporto priemonę patikime specialistams. Tačiau ar visada žinome, kokios kvalifikacijos ir išsilavinimo žmonės tvarko mūsų automobilį? Tikras transporto priemonių meistras turėtų būti įgijęs automechaniko specialybę.

Geriausio automechaniko konkursas

Tokius automobilių sanitarus Lietuvoje rengia daugiau kaip trisdešimt profesinių mokyklų. Jų mokiniai šiemet jau ketvirtą kartą susirungė Geriausio jaunojo automechaniko konkurse. Konkurse atsiskleidžia talentai, o būtent iš pašaukimo automobiliais besidomintys jaunuoliai ir tampa geriausiais mechanikos specialistais.

Konkurse būsimų kvalifikuotų automechanikų žinios visapusiškai tikrinamos. Iš pradžių dalyviai turi atlikti teorines užduotis, o aštuoni geriausi, patekę į finalą, susirungia praktinių užduočių etape. Čia gebėjimus vaikinai rodė atlikdami automobilio diagnostinį patikrinimą, keisdami variklio paskirstymo diržus, tikrindami stabdžių sistemas ir keisdami neveikiančius šviesos signalus.

Geriausio jaunojo automechaniko konkurso finale teisėjavęs Vitalijus Marininas pastebi, kad būsimiems automobilių meistrams šiek tiek trūksta įgūdžių atrasti tikrąsias gedimų priežastis. Pasak jo, šiuolaikinis jaunimas per daug pasikliauja technika ir gaili laiko ilgiau pasikrapštyti po variklio gaubtu.

Šiuolaikinis jaunimas per daug pasikliauja technika ir gaili laiko ilgiau pasikrapštyti po variklio gaubtu.

Kad be priekaištų mokėtų pasirūpinti klientų automobiliais, jauniesiems automechanikams šiame konkurse draudžiama ne pagal paskirtį naudoti darbo įrankius. Taigi nežinodami, ko griebtis ar norėdami darbus pabaigti greičiau, jie tikrai nesirinks liaudiškų būdų. Būsimieji meistrai mokomi ne tik kvalifikuotai taisyti transporto priemones, bet ir tobulinami jų darbo kultūros įgūdžiai. Juk kiekvienas vairuotojas patvirtins, kad malonu automobilį patikėti sukalbamam, švariai ir atsakingai remonto darbus atliekančiam specialistui.

Automechanikus ruošiantys pedagogai sako, kad tikrai sunku perauklėti tuos vaikinus, kurie jau spėjo kur nors pasidarbuoti. Jų vadinamoji garažinė patirtis ne tik nepadeda, bet ir trukdo išmokti dirbti pagal aukštus profesionalių autoservisų reikalavimus.

Profesionalais tapti ketinantys konkurso dalyviai pripažįsta, kad įgūdžių dar trūksta, todėl kol kas savarankiškai imtųsi tik nedidelių remonto darbų. Vienas jaunųjų automechanikų konkurso vertintojų sako, kad praktinių įgūdžių trūksta kone visiems mokiniams.

Pasirinkti, kam patikėti savo automobilį, nebus sunku, jei ieškodami autoserviso, pasidomėsite ne tik remonto kainomis, bet ir specialistų kvalifikacija.

LRT TV reportažą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius