-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek monetų reikės įmesti į automatą už automobilių stovėjimą Vilniaus senamiestyje po Naujųjų – 1,74 euro už valandą?

Kitų metų sausio 1-ąją greičiausiai savo piniginėse jau turėsime eurus, o ne litus. Politikams garsiai kalbant apie tai, kaip prekės nebrangs, o verslininkus tramdys Geros verslo praktikos memorandumas, kuris lieps tiksliai konvertuoti ir dar tiksliau apvalinti sumas eurais, nėra aišku, kaip kainos keisis ten, kur mokame mesdami monetas į automatus – mokėdami už kavą ar automobilių stovėjimą.
Parkavimo automatas
Bilietų automatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilnius turi keturiomis spalvomis pažymėtas rinkliavos už automobilių stovėjimą zonas. Valandai palikti automobilį Žaliojoje zonoje kainuoja 1 Lt, Geltonojoje – 2 Lt, Raudonojoje – 3 Lt ir Mėlynojoje – 6 Lt.

Tad pagal dabartinį euro ir lito kursą, kai vienas euras kainuoja 3,45 Lt, kyla klausimų, kiek mokėsime už stovėjimą įvedus eurą. Ar 1 eurą ten, kur mokėjome 3 Lt, o 2 – kur mokėjome 6 Lt? Tokiu atveju automobilio stovėjimas miesto centre brangtų 45-90 centų. O gal galėsime į mokėjimo automatus mesti smulkias euro centų monetas?

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parkavimo automatas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parkavimo automatas

Kol kas rinkliavas už automobilių statymą renkanti Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ negali atsakyti, kaip keisis mokėjimai.

Įmonės direktoriaus Ginto Bliuvo teigimu, kol kas per anksti į šį klausimą atsakyti tiksliai.

„Tikrai svarstomi įvairūs variantai ir gyventojai bus informuojami iš anksto. Be to, gegužės 8-9 dienomis Vilniuje organizuojama Vilniaus, Rygos, Talino miestų viešojo transporto ir eismo organizatorių tradicinė kasmetinė konferencija, kurioje Rygos ir Talino atstovai pasidalins perėjimo nuo nacionalinių valiutų prie euro patirtimi, gerąja praktika bei sunkumais. Preliminariai planuojame, kad perėjimo prie euro veiksmų planą įmonė pasirengs birželio mėnesį“, – 15min.lt teigė G.Bliuvas.

Anot direktoriaus, perėjimo prie euro veiksmų planas bus sudaromas atsižvelgiant į Vyriausybės patvirtintą Nacionalinį euro įvedimo planą ir remiantis Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymu, kai jis bus priimtas.

Tačiau keisti dabar visame mieste esančių mokėjimo automatų nereikės – jie gali priimti euro monetas ir euro centus. Apie tai, kaip teigia „Susisiekimo paslaugų“ vadovas, buvo pagalvota dar juos įsigyjant.

Panašių klausimų, artėjant euro įvedimui, kils ir dėl kitų paslaugų, už kurias tenka susimokėti įmetant monetą. Tarkim, kavos ar saldumynų automatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius