-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kitą savaitę turėtų galutinai paaiškėti, kam draudžiama, o kam galima važinėti užšalusiu ežeru

Policija kiekvieną savaitę praneša apie dideles baudas gavusius vairuotojus, sumaniusius pasivažinėti ant ledo. Nors tai gali atrodyti tik kaip laisvalaikio praleidimas ar vairavimo įgūdžių slidžiame kelyje gerinimas, policija šią žiemą į tokius entuziastus žiūri itin griežtai.
„Šilutės Nemuno pievų taurė“
Asociatyvi nuotr.: važinėjimas ledu / Simono Skabeikio nuotr.

Vis tik egzistuoja kelios išimtys, kai važinėjimo ant užšalusio ežero malonumais galima pasimėgauti. Geriausiai žinomi automobilių sporto renginiai, kurių kiekvieną savaitgalį vyksta bent po kelis – vairuotojams įvairiausiose Lietuvos vietose organizuojami slalomai ir kitokios varžybos.

GAZAS.LT skaitytojas pasidalino kita „išimtimi“, kuri, jo manymu, pasirodė ne tik nesaugi, bet ir neleistina. Jis užfiksavo Aplinkos ministerijos automobilį, važiuojantį Angininkų ežero Alytaus rajone ledu. Aplinkos ministerijos darbuotojai tikrino ant ežero susirinkusių meškeriotojų žvejo bilietus ir ieškojo brakonierių.

Aplinkosaugai ar gelbėjimo darbams – galima

„Važiuoti užšalusiu ežeru galima esant aplinkosaugos ar gelbėjimo darbams ar automobilių sporto renginių metu“, – situaciją apžvelgė Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktorius Dalius Krinickas. Jo teigimu, aplinkosaugininkai nurodytu atveju elgėsi teisingai ir turėjo leidimą važiuoti Angininkų ežeru.

Tikėtina, kad kitą savaitę pasiūlymą jau svarstys Vyriausybė

Vandenų departamento direktorius išskyrė kitą problemą – teisinio reglamentavimo trūkumą. „Baudos už važinėjimą ledu nustatytos, bet nėra tikslaus reguliavimo, kas gali važinėti“, – sakė D.Krinickas.

Šiuo metu nurodoma, kad, minėtais trimis atvejais, ežero ledu esant pakankamam jo storiui važiuoti galima, tačiau šalies įstatymų labirintuose tikslesnio išaiškinimo rasti negalima.

„Tikimės pasiūlymą parengti šią savaitę. Dabar deriname su teisininkais ir tikėtina, kad kitą savaitę pasiūlymą jau svarstys vyriausybė“, – pasakojo D.Krinickas.  

Policija baudžia griežtai

Už važinėjimą ant užšalusio vandens telkinio numatyta bauda iki penkių šimtų litų. Tačiau policijos pareigūnai perspėja – dažnai tokios pramogos prilyginamos pavojingam ar chuliganiškam vairavimui. O už tokius pažeidimus skiriamos ne tik tūkstantinės baudos, bet ir atimama teisė vairuoti iki dvejų metų.

„Dažnai gauname skundų iš gyventojų apie jaunuolius, važinėjančius ant užšalusio ežero, policija reaguoja į tokius iškvietimus. Taip pat organizuoja reidus tose vietose, kur renkasi ekstremalai“, – teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Žadama, kad nebus taikstomasi ir su norinčiais išbandyti ledo storį ant potvynio užlietų pievų pamaryje.

„Teisės aktuose numatyta, kad važinėti ant ledo draudžiama, važinėti užšalusiom pievom kaip ir ne, bet pareigūnai kiekvieną atvejį vertina individualiai ir gali būti pritaikomos kitos nuobaudos, todėl patariame tokių dalykų nedaryti“, – sakė R. Matonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius