Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokius pažeidimus daro nelegalūs automobilių prekeiviai?

Naudotų automobilių pardavimas nėra skaidriausia veiklos rūšis Lietuvoje. Nepaisant to, apimtys čia – didžiulės. Valstybinė mokesčių inspekcija pastaraisiais metais atliko ne vieną patikrinimą įvairiose pardavimo vietose, kurių metu priskaičiuotos dešimtys tūkstančių eurų nesumokėtų mokesčių.
Gariūnų verslo centras
Gariūnų verslo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VMI taip pat išskyrė kelias automobilių perpardavėjų pažeidimų tendencijas.

Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai, kai perpardavinėtojai Lietuvoje parduodami iš užsienio pargabentą automobilį, „verčia“ pirkėjus, dažnai niekada net nebuvusius užsienyje, klastoti įsigijimo dokumentus. Būsimiems transporto priemonių savininkams daugeliu atvejų siūloma pasirašyti užsienietiškas pirkimo–pardavimo sutartis, vadinamus „Kaufvertrag‘us“, „Kaufer‘ius“, kuriuose nurodoma, kad užsienyje registruotą transporto priemonę pirko būtent jis, tarytum pats vyko į užsienio šalį ir ten pirko automobilį, o ne iš tiesų automobilį į Lietuvą atvežęs ir perparduodantis tarpininkas.

Tokie dokumentai neatitinka tikrųjų pirkimo-pardavimo aplinkybių ir išsiaiškinus realias sandorių aplinkybes gali būti traktuojami kaip suklastoti. Būtina, kad asmuo, registruodamas transporto priemonę VĮ „Regitra“, privalėtų įrodyti, iš kokio asmens ar įmonės įsigijo transporto priemonę.

Kitas dažnas pažeidimas – asmenys, įsigiję automobilius ES ir pargabenę juos į Lietuvą, neįtraukia į apskaitą įsigytų automobilių ir vengia apskaityti pardavimo pajamas. Tokių pavyzdžių esama visoje šalyje.

Juridiniai ir fiziniai asmenys taip pat savo vardu yra užregistravę nemažai transporto priemonių, kurias įgaliojo valdyti tretiesiems asmenims (užsienio piliečiams), o iš tikrųjų galimai juos pardavė, tokiu būdu vengdami apskaityti gautas pajamas ir mokėti mokesčius.

Pardavėjai neretai mėgina neapskaityti dalies gautų pajamų ir nuslėpti mokesčius, nurodydami automobilių pardavimo kainas, neatitinkančias tuo metu realiai rinkoje egzistuojančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius