-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenktynininkai egzamine: 3. Norbertas Daunoravičius – „drifterio“ įvaizdis dar ne viskas

„Drifteriai“ laksto gatvėmis ir naudojasi kiekviena proga paslidinėti tarp kitų eismo dalyvių? Taip mąstančių žmonių netrūksta, nors daugelis lenktynininkų tokius faktus mielai paneigtų. Nusprendėme patikrinti, ar „drifteriai“ yra kultūringi vairuotojai ir ar sugebėtų išlaikyti vairavimo egzaminą, kur reikia važiuoti mieste pagal visas eismo taisykles.

Anksčiau jau egzaminavome Lietuvos ralio vicečempioną Vaidotą Žalą, o šiandien prie vairo sėda vienas žinomiausių Lietuvos „drifterių“ Norbertas Daunoravičius.

Norbertas daunoravičius

  • Amžius: 24 m.
  • Vairavimo stažas: 6 m.
  • Automobilių sportas: šoninis slydimas
  • Kasdienis automobilis: E klasės „Mercedes-Benz“

Kokios jo mintys prieš improvizuotą vairavimo egzaminą?

„Manau, kad išlaikysiu. Jeigu ne, tai bus gera treniruotė – ką ne taip darai kasdien. Taisyklių nežiūrėjau. Atsidariau (egzaminavimo tvarką), bet labai daug skaityt reikėjo, tai prisiminiau, kai „tikrąsias“ teises laikiau, nieko neskaičiau ir išlaikiau“, – šypsojosi N.Daunoravičius.

Jis teigė kasdien važinėjantis „be nesąmonių“ – nekryžiuoja rankų, nekerta ištisinių eismo juostas žyminčių linijų, tad savo jėgomis neabejojantis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Norbertas Daunoravičius laikė improvizuotą vairavimo egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Norbertas Daunoravičius laikė improvizuotą vairavimo egzaminą

Sėdęs į „Hyundai i30“ mokomąjį automobilį, N.Daunoravičius susireguliavo sėdynę, veidrodėlius ir iš starto vietos Žirmūnuose pajudėjo mokymo aikštelės Naujojoje Vilnioje link. Jis važiavo tokiu pačiu maršrutu kaip ir V.Žala, tik jį savo noru truputį pasunkino – sustojo prie pakelėje buvusios parduotuvės, kurioje nusipirko varžtų. Jis artėjančiam šoninio slydimo sezonui ruošia automobilį, kuriam kone kasdien prireikia naujų detalių.

Atlikęs užduotis vairavimo aikštelėje ir pasiekęs starto/finišo vietą Žirmūnuose, N.Daunoravičius sulaukė teigiamo verdikto: egzaminas išlaikytas.

Gatvėje niekur nenubėgsi – atsivažinėjam trasoj. Gal žmonės galvoja, kad tie lenktynininkai mėgsta pasivažinėt, bet nėra kur čia to daryti

Jis teigė, kad vienintelis sunkumas buvo leistino greičio laikymasis – maršrute buvo vietų, kur reikia važiuoti 40 km/val., o Norbertas pripažino tokiose vietose važiuojantis didesniu greičiu.

„Įspūdžiai geri – nebuvo labai sunku. Važiavimas kasdien labai panašus, tačiau nemeluosiu, truputį didesniu greičiu važiuoju. Rizikingai greičio neviršiju, bet čia labai griežtai visų apribojimų reikia laikytis“, – pasakojo „drifteris“.

N.Daunoravičius neslėpė ironijos kalbėdamas apie viešą nuomonę, jog „drifteriai“ ar kitų automobilių sporto šakų atstovai gatvėse nevengia palenktyniauti.

„Gatvėje niekur nenubėgsi – atsivažinėjam trasoj. Gal žmonės galvoja, kad tie lenktynininkai mėgsta pasivažinėt, bet nėra kur čia to daryti. Važiuoji paprastu automobiliu ir stengiesi, kad ta kelionė būtų ekonomiška“, – kalbėjo „drifteris“.

Egzaminuotoju buvęs Artūras Pakėnas pažymėjo, kad N.Daunoravičius gatvėje išsiskiria atsakingu vairavimu – kaip ir V.Žala. Tą neva geriausiai įrodo jų kasdieniai automobiliai – „drifteris“ kiekvieną dieną važinėja dyzeliniu „Mercedes-Benz“, turinčiu automatinę pavarų dėžę.

„Kasdieninių automobilių pasirinkimas rodo žmogaus racionalumą, praktiškumą, o ne norą kažkaip pademonstruoti savo išskirtinumą ir sportiškumą. Mąsto racionaliai – sportas sportu, o kasdienis vairavimas yra kasdienis. Čia svarbiau kiti elementai – ekonomiškumas, saugumas, tą jie ir demonstruoja“, – būdą, kaip atpažinti kultūringą vairuotoją, pabrėžė A.Pakėnas.

Vertindamas N.Daunoravičiaus vairavimą, egzaminuotojas pažymėjo tris nekritines klaidas: apvažiuodamas pakelėje sustojusį automobilį, „drifteris“ neparodė posūkio signalo, kartą nesilaikė saugaus atstumo iki priekyje važiuojančios transporto priemonės ir suklydo manevruodamas atbuline eiga – per daug kartų koregavo automobilio judėjimo trajektoriją pirmyn-atgal.

Iš viso B kategorijos vairavimo egzamine leidžiama padaryti 8 nekritines klaidas, tad N.Daunoravičiaus rezultatas – geras.

„Regitroje“ egzaminą jis būtų išlaikęs. Svarbiausia, kad jis skiria sportinį vairavimą nuo miesto vairavimo ir tas – labai gražu“, – kalbėjo A.Pakėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius