-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenktynininkai egzamine: 4. Ignas Gelžinis nepažįstamame mieste neišvengė klaidų

Vairavimo egzaminas – iššūkis bet kuriam būsimam vairuotojui. Ar tai didelis iššūkis lenktynininkams, kurie dažnai nėra suvokiami kaip ramūs vairuotojai? Šiandien eilė – trečiajam 15min eksperimento dalyviui, Ignui Gelžiniui.

Vairavimo instruktoriaus pravestus egzaminus jau išlaikė Vaidotas Žala ir Norbertas Daunoravičius. Kitas sąraše – dukart „ENEOS 1000 km lenktynėse“ nugalėjęs Ignas Gelžinis, praėjusiais metais puikiai pasirodęs Didžiosios Britanijos „Porsche Carrera Cup GB“ lenktynių serijoje.

ignas gelžinis

  • Amžius: 25 m.
  • Vairavimo stažas: 7 m.
  • Automobilių sportas: žiedinės lenktynės
  • Kasdieninis automobilis: „Volkswagen Golf“

„Skaičiau tik, ką apie automobilį reikia žinoti, bet po pirmų keturių klausimų pagalvojau „Ai, čia lengva“, tai daugiau skaityti neprisiverčiau“, – juokėsi lenktynininkas, paklaustas, ar mokėsi eismo taisykles ir egzaminavimo tvarką prieš improvizuotą egzaminą.

Jis pamena, kai pačiam laikant tikrąjį egzaminą, tuomet naudotas „Volkswagen Polo“ kiek ožiavosi – jo sankaba veikė ne itin tiksliai, tačiau lenktynininkui pavyko su ja susitvarkyti.

Improvizuotas vairavimo egzaminas vyko Vilniuje, o I.Gelžinis – kaunietis, Lietuvos sostinėje žinantis tik, kaip pasiekti prekybos centrą „Europa“ ir Plytinės kartodromą. Tačiau jis pripažino manantis, jog vairavimo egzaminai turėtų vykti nepažįstamame mieste.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ignas Gelžinis Vilniuje - prie vairavimo mokyklos „Hyundai i30“ vairo
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ignas Gelžinis Vilniuje - prie vairavimo mokyklos „Hyundai i30“ vairo

„Reikia visus ženklus atidžiai stebėti – žiūrėti, kur gali sukti, „neužšokti“ ant vienpusio eismo. Nematęs gatvių važiuoji, kaip ralyje išeina.

Aš sakyčiau, kad važiavimas nepažįstamame mieste būtų vienas iš privalomų dalykų. Gali lietuvių kalbą atmintinai išmokti, matematiką. Žinau, kad nemažai žmonių mintinai išmoksta ir vairavimo egzamino maršrutus. Tada žaidžia ne vairavimo mokėjimas, o atmintis“, – svarstė I.Gelžinis.

Vairavimas nepažįstamame mieste lenktynininkui nesukėlė problemų. Egzaminuotoju tapęs A.Pakėnas pabrėžė, kad I.Gelžinis – patyręs vairuotojas, važiavęs įvairiuose Europos miestuose, kur kas didesniuose nei Vilnius. Tačiau jis pažymėjo lenktynininkui tris nekritines klaidas: I.Gelžinis per ilgai laikė vairą viena ranka, kartą nesilaikė saugaus atstumo iki priekyje važiuojančios transporto priemonės ir vienoje vietoje neparodė posūkio signalo.

„Gerai sekėsi, išlaikiau. Laimingas dabar, nežinau, koks skaičius bus ant teisių, bet reiks laistyti“, – juokavo iš „Hyundai i30“ išlipęs I.Gelžinis.

Jis pripažino, kad miesto nežinojimas daug problemų nesukėlė, tačiau keliose vietose neaiškumų kilo – pavyzdžiui, Antakalnio g. žiedinėje sankryžoje, kur nėra aiškiai pažymėtos eismo juostos.

„Manau, kad Vilniuje gal agresyvesni žmonės – labiau skuba. Kaune visi ramiai, net per spūstis. Čia kai spūstys, įsivaizduoju, tampa išlikimo reikalas. O šiaip, viskas panašiai – į tą pačią pusę važiuojam“, – skirtingų miestų vairuotojus lygino I.Gelžinis.

Apibendrindamas egzaminą, A.Pakėnas juokavo, kad lenktynininkas sezonui pasiruošęs – „išlaikęs“ vairavimo egzaminą, galės startuoti varžybose. Instruktorius teigė, kad „egzaminuojamasis“ truputį jaudinosi dėl to, jog nepažįsta miesto, ir daug klausinėjo: ar tikrai čia važiuoti?

„Jis labai iš anksto norėjo viską sužinoti, daug klausinėjo apie kelią. Bet mes čia paslapties nedarėme – egzamino tikslas ne orientacinis, taip kad nematau čia didelės bėdos“, – sakė A.Pakėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius