Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos muitinėje periodiškai tikrinamas įvežamų degalų kiekis

Kol Vyriausybė svarsto ar reikėtų apriboti į Lietuvą įvežamų degalų kiekį, Lietuvos ir kaimyninių šalių vežėjai bando užkirsti tam kelią. Vežėjai nerimauja, kad leidus į šalį įvežti tik tam tikrą kiekį degalų, jie taps nekonkurencingi, be to pailgės eiles pasienyje. Muitinės atstovai sako, kad bakuose vežamų degalų patikros vykdavo ir anksčiau, tačiau tikrinami buvo ne visi automobiliai.
Cigarečių kontrabanda
Asociatyvi nuotr.: vilkikas muitinėje / MKT nuotr.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, importo muitai ir mokesčiai netaikomi variklių degalams, įvežamiems standartinėse talpyklose. Muitais neapmokestinti degalai negali būti naudojami kitoje transporto priemonėje nei toji, kurioje jie buvo įvežti. Jie negali būti išpilti pardavimui, panaudoti kitoje transporto priemonėje, sandėliuojami ar dovanojami. Jeigu tai dėl tam tikrų priežasčių įvyksta, teisės aktai numato, kad asmuo apie tai privalo informuoti muitinę ir susimokėti importo mokesčius.

Atsižvelgiant į tai, muitinė kontroliuoja lengvatinėmis sąlygomis į Lietuvą iš Baltarusijos ir Rusijos įvežtų degalų panaudojimą, fiksuodama įvežamo kuro kiekį ir odometrų rodmenis. Tai daroma atvykstant į mūsų šalį ir po to išvykstant iš jos. Nustačius atvejus, kai vežėjas negali pagrįsti per didelio degalų kiekio sunaudojimo, jis įpareigojamas sumokėti muitus ir mokesčius už tą degalų kiekį, kurio jis negali pagrįsti.

Tokius tikrinimus Lietuvos muitinė atlieka periodiškai.

Degalų kiekis tikrinamas transporto priemonių bakuose ir palyginamas su nuvažiuotų kilometrų kiekiu. Tikrinimo tikslas – nustatyti, ar degalai, esantys transporto priemonės kuro bakuose, nebuvo nupilti šalies viduje ir parduoti, dovanoti ar perpilti į kitą transporto priemonę.

Per 2013 m. gruodžio ir 2014 m. sausio mėnesius patikrinta apie 2 tūkst. krovininių transporto priemonių

Tuo tikslu vien per 2013 m. gruodžio ir 2014 m. sausio mėnesius patikrinta apie 2 tūkst. krovininių transporto priemonių, fiksuoti odometro rodmenys bei degalų talpyklose gabentų degalų kiekiai, nustatyti 99 pažeidimai. Už nupiltus degalus apskaičiuota 110 tūkst. litų mokesčių.

Tikrinimai atliekami atvykstant į Lietuvą ir po to išvykstant iš jos.

„Linava“ prezidentas A. Kondrusevčiaus jau anksčiau sakė, kad asociacija pritaria šiai Lietuvos muitinės iniciatyvai, palaiko ją ir siūlo taikyti ir ateityje.

Asociacijos nuomone šis kontrolės mechanizmas ypač efektyvus būtų taikant jį Kaliningrado tranzito atveju, kadangi kuro kainos Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje yra žemesnės, nei Lietuvoje, todėl kuro nupylimo ir jo pardavimo Lietuvoje tikimybė yra ypač didelė.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva yra tranzito šalis, sistemingai naudojant degalų kontrolės mechanizmą neteisėtai naudojami degalai bus apmokestinti ir tokiu būdu bus užtikrinamos įplaukos į Lietuvos biudžetą bei sumažės neteisėtas degalų įvežimas į Lietuvos Respubliką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius