Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Penki kol kas neegzistuojantys kelio ženklai, kuriuos turbūt pamatysime gatvėse

Transporto ateitis nėra žinoma, tačiau artimiausias tendencijas įžvelgti nesunku: viso pasaulio gamintojai žengia elektromobilių ir automominių transporto priemonių tobulinimo kryptimi. Prie technologijų tobulėjimo turės prisitaikyti ir eismo inžinieriai, kurdami naujus kelio ženklus. „Carkeys“ keletą tokių sumodeliavo.
Elektromobilių įkrovimo eismo juosta
Elektromobilių įkrovimo eismo juosta / „Carkeys“ maketas

Tai nėra kažkas iš tolimos ateities – galima spėti, jog šiuos penkis kelio ženklus gatvėse išvysime nepraėjus nė penkiems metams.

Pirmasis jų žymėtų eismo juostą, skirtą tik elektromobiliams. Ja važiuodamos elektra varomos transporto priemonės įkrautų baterijas dėl ant asfalto sumontuotų elementų. Tokių kelių konceptai jau egzistuoja ir laiko klausimas, kada atsidurs realybėje.

Kitas ženklas, kurio galime artimiausiais metais sulaukti, pažymės autonominiams automobiliams skirtas eismo juostas. Dėl neprognozuojamų vairuotojų veiksmų autonominėms transporto priemonėms būtų sunku įsilieti į bendrą eismą, tačiau judėti atskira eismo juosta įmanoma jau šiandien.

Žmonių įsikišimo greitai nebereiks ne tik vairuojant. Šiandien pavadinimu „Kelio darbai“ žinomas ženklas turėtų evoliucionuoti: ant jo nebebus nupiešti žmonės, o tik autonomiškai dirbantis ekskavatorius.

Kitas galimas naujo kelio ženklo variantas – įspėjimas apie paaukštintą autobusą. Kinijoje buvo parodytas egzistuojantis „išsižergusio autobuso“ modelis, kurio principas – judėjimas virš eismo juostų, jas aprėpiant siauromis kojomis. Apie kelią, kuriuo juda toks autobusas, įspėjantis ženklas greičiausiai turės nurodytą aukščio ribojimą.

Penktasis ženklas – įspėjimas apie greitąjį traukinį. Kelių šimtų kilometrų per valandą greičiu judantys traukiniai yra kur kas sunkiau pastebimi nei tie, kurie šiandien važinėja Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius