Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalia Vilniaus įkurtame tankodrome karinių pramogų mėgėjai galės patys išbandyti šarvuočius

Ketvirtadienį, rugpjūčio 8 d. įvyko oficialus netoli Vilniaus įkurto pirmojo Baltijos šalyse tankodromo atidarymas. Jis bus išskirtinis tuo, kad visą karinę techniką čia bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir išmėginti pačiam. Pirmieji tankodromo eksponatai – du šarvuočiai. Lankytojai jais galės būti pavėžinti arba patys išbandyti jėgas vairuojant vieną iš dviejų keliolika tonų sveriančių monstrų.
FV432 pirmasis reisas naujajame tankodrome
FV432 pirmasis reisas naujajame tankodrome / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Šarvuotis

Pramogų kainos, kaip ir teikiami įspūdžiai bus labai skirtingos. Jei pasivažinėjimas maždaug 15 min. trasos perimetru vienam asmeniui kainuos 29 Lt, tai už galimybę pačiam sėsti prie šarvuočio vairo teks pakloti 499 Lt. Nors trasa kol kas panašesnė į po muzikos festivalio išvažinėtą lauką, nei į karinį poligoną, tankodromo sumanytojai tikina, kad galutinai suformuota ji atrodys visai kitaip.

FV432
FV432

Kariniai šarvuočiai FV432, dėl savo pirminės funkcijos – karių pervežimo pavojingose vietovėse kitaip dar vadinami „karo taksi“, į tankodromą atvežti iš Didžiosios Britanijos.

„Esame dideli karinių pramogų mėgėjai, turėti galimybę pasivėžinti karo mašinomis buvo viena iš mano svajonių. Kai pavyko ją įgyvendinti ir įsigyti kelis šarvuočius, pamanėme, kodėl ši šiuo malonumu nepasidalinus su kitais? Artimiausias tankodromas kol kas yra tik Lenkijoje“, – kalbėjo vienas iš tankodromo iniciatorių Nerijus Stankus.

FV432 vairutojas
FV432 vairutojas

1976 m. pagaminti šarvuočiai, kuriuos galės išbandyti tankodromo lankytojais, buvo naudojami taikos palaikymo misijose Afganistane ir Irake. Kaip lengvąją karinę techniką juos iki šiol naudoja Didžiosios Britanijos, Indijos ir kitų šalių ginkluotosios pajėgos.

VIDEO: Pirmojo Baltijos šalyse tankodromo atidarymas

Vienu metu šarvuočiu FV432 gali važiuoti iki 12 žmonių. Karinių veiksmų metu juo paprastai važiuoja vairuotojas – mechanikas, kariuomenės vadas ir 10 karių. Pasak N.Stankaus, norintys patys vairuoti karinį šarvuotį, privalės išklausyti maždaug valandos trukmės mokymus.

„Skirtingai nei amerikietiški šarvuočiai, šie pagaminti iš plieno, todėl yra gerokai sunkesni. Vairuojant beveik 15 tonų sveriančią karinę techniką, sunkiausia yra priprasti prie jos gabaritų. Vairavimą šiek tiek palengvina tai, kad šarvuotyje įmontuota automatinė greičių dėžė, todėl nereikia perjunginėti pavarų ar stebėti tepalų lygio“, – pasakojo tankodromo sumanytojas.

FV432 keleivių vietos
FV432 keleivių vietos

Anot jo, tankodromas bus nuolat pildomas įvairiomis karinėmis transporto priemonėmis bei technika, o ilgainiui taps nedideliu kariniu miesteliu. Tikimasi jau kitais metais įsigyti rusišką tanką T55.

VIDEO: Nerijus Stankus pasakoja apie karinius šarvuočius FV432
 

Pirmasis tankodromas Baltijos šalyse įkurtas netoli Vilniaus, 23—jame automagistralės Vilniaus-Kaunas kilometre, šalia „Karališkosios senosios kibininės“. Planuojama, kad jis veiks visus metus. Norintys pasivėžinti kariniais šarvuočiais, kuponus galės įsigyti elektroninėje parduotuvėje LaivalaikioDovanos.lt arba užsiregistruoti susisiekę su Kariauk.lt vyrukais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius