-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šmaikšti kauniečių kova su duobėmis: „Sveiki atvykę į „mirties“ kelią“

Kauno rajono Domeikavos gyvenvietės Mildos gatvė atvažiuojančius prašaliečius pasitinka grėsmingais perspėjimo ženklais: „Sveiki atvykę į „mirties“ kelią. Saugai automobilį – nevažiuok. Neik – susižeisi“. Tokiais užrašais ironiškai į duobėtą gatvę namų link žvelgia vietos gyventojai.
Šmaikštūs perspėjimai – Domeikavos gyventojų kova prieš duobes
Šmaikštūs perspėjimai – Domeikavos gyventojų kova prieš duobes / Skaitytojo Karolio nuotr.

Perspėjimai prikalti prie medinio stovelio. Mildos gatvė – duobėta. Kaip ir kitos šalimais besidriekiančios naujo, vos trejus metus kuriamo kvartalo gatvelės. Pakelėse – šiukšlės. Akivaizdu, kad patikėję statybininkų pažadais, žmonės į pakaunę kėlėsi ne savų mašinų gadinti.

15 cm žvyro užpylimas kainuotų apie 23 tūkst. eurų. Jei vietiniai gyventojai sutiktų prisidėti pusę sumos, geresnius kelius į namus jie galėtų tikėtis turėti dar šiemet.

„Apgavo žmones statybininkai. Nusipirko namus lyg kates maiše, tai dabar ir turi: vietoj gatvės – statybinę įvažą. Nežinojo gyventojai“, – įsitikinusi Domeikavos seniūnė Lina Stragienė.

Anot jos, ne tik Mildos gatvė yra duobėta, bet ir šalia esančios Rasos, Austėjos, Kupolės gatvės. Problema seniūnijai žinoma. Ją bandoma spręsti.

„Kreipiausi į Kauno rajono savivaldybę. Paskaičiavome, kad šių keturių gatvių pažvyravimas, tai yra, 15 cm žvyro užpylimas, kainuotų apie 23 tūkst. eurų. Jei vietiniai gyventojai sutiktų prisidėti pusę sumos, geresnius kelius į namus jie galėtų tikėtis turėti dar šiemet“, – patikino seniūnė.

Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip atrodo. Kovo 30 d. duomenimis, keturių gatvių kvartale yra 91 adresas. 48-iais adresais savo gyvenamąją vietą yra deklaravę 134 žmonės. Tad net 43-imis adresais gyventojai nėra deklaravę gyvenamosios vietos ten, kur faktiškai gyvena.

Tad, pasak L.Stragienės, nėra sąžininga, jog žmonės moka mokesčius ne rajono valdžiai, o iš jos reikalauja gerbūvio.

Pirmieji gyventojai savo gyvenamąją vietą šiame kvartale deklaravo 2013 m.

„Domeikavoje – daugiau nei 400 gatvių. Kai kurių gyventojai asfalto laukia po 20-30 metų. Yra ir baisesnių situacijų. Pavyzdžiui, itin prasta Neries gatvė. Joje yra daugiabučių, gyvena per 2000 žmonių. Taip pat išskirčiau ir Parko gatvę“, – patikino seniūnė.

Pasak jos, šiemet asfaltu bus padengtos keturios Domeikavos gatvės: Žuvų, Žalčio, Šilelio ir Plačioji. Tokie rezultatai džiugina. Daugelis gyventojų sutinka prisidėti, dėl to pirmumo teisė į lygesnį kelią atitenka jiems.

„Blogiausia, kad Mildos gatvės neina tvarkyti. Bandėme pernai rudenį. Pasiuntėme greiderį, tačiau šis negalėjo atlikti savo darbo: vertė iš po pagrindų į paviršių kažkokią armatūrą.

Tuomet užvežėme skaldyto asfalto, tačiau tai problemą išsprendė tik kuriam laikui. Suprantu, kad į šį kvartalą keliasi jauni žmonės su geromis mašinomis, tačiau mažai ką galime padaryti“, – patikino pašnekovė.

Pasak jos, galima tik pakelti duobėje esančią gatvę, užpylus minėtą žvyro sluoksnį. O tam reiktų ir gyventojų bendradarbiavimo.

„Turės jie prisidėti. Kitaip nieko nebus. Susidaro ten kartais ir balos iki kelių. Bet... O šiukšlės pakelėje iš kur? Ten privatus sklypas. Siųsime jo šeimininkui raštą, kad susitvarkytų“, – pažadėjo seniūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius