Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Techninę apžiūrą gali praeiti ir nestabdantis automobilis

Automobilių naujienų portalo GAZAS.LT žurnalistas Saulius Rinkevičius įsitikino, kad techninę apžiūrą gali praeiti ir automobilis su beveik neveikiančia stabdžių sistema. Naudotą automobilį pirkęs vyras jau po kelių dienų pamatė, kad šis yra sunkiai valdomas ir pavojingas.
BMW 3
Asociatyvi nuotr.: BMW 3 / Autoplius.lt nuotr.

„Ieškojau automobilio važinėjimui žiemai. Patraukė dėmesį 1995 metų trečios serijos BMW – tvarkingai atrodantis automobilis su galingu motoru. Tuo metu, kai aš jį apžiūrinėjau, iki techninės apžiūros galiojimo pabaigos buvo likusios dvi savaitės“, – „Žinių radijo“ laidai „Nepagražinta tikrovė“ pasakojo S. Rinkevičius.

Pasak jo, automobilio pardavėjas siūlė padaryti jam nuolaidą, jei jis pats būtų vežęs automobilį į techninę apžiūrą, bet S. Rinkevičius buvo užsiėmęs, ir pasirinko, kad viską už jį sutvarkytų pardavėjas.

S. Rinkevičiaus teigimu, ką tik techninę apžiūrą praėjęs automobilis, jau po pirmojo išvažiavimo tapo sunkiai valdomas, nes itin prastai veikė stabdžių sistema.

„Ketvirtadienį nuvarė į techninę (apžiūrą – red.), šeštadienį aš nusipirkau tą mašiną. (...) Daugiau pirmadienį važinėjau, tai jau buvo šiurpoka, nes praktiškai mašina buvo be stabdžių. Nors nesu didelis specialistas, įpratau labiau stabdyti pavaromis“, – kalbėjo jis.
S. Rinkevičius stebėjosi, kaip tokios būklės automobilis galėjo praeiti techninę apžiūrą.

„Pasiėmiau tą blanką (apžiūros – red.), ir ten yra stabdymo nuokrypiai dešinės ir kairės – kažkokios vertės yra įrašytos, ir jos neva neviršija leistinų normų. Kur yra stabdymo efektyvumo procentas, tai lape palikti tik brūkšneliai, ir viskas“, – stebėjosi jis, pridurdamas, kad šiuo metu automobilis yra pavojingas – avarinėje situacijoje S. Rinkevičius sako niekaip negalėtų sustoti.

Prie serviso sustojau, laukiu, ir išeina vyrukas. „Tsts – nori praeisiu technikinę už 200 litų?“

Vairuotojas sako, kad stabdžių gedimas negalėjo atsirasti po techninės apžiūros – net kai jis pats apžiūrėjo automobilį, jau suabejojo dėl galinio rato stabdymo, tačiau tikėjosi, kad pardavėjas techninei apžiūrai automobilį sutvarkys.

S. Rinkevičius, teigė, kad iš pardavėjo tikėtis sulaukti kompensacijos būtų naivu, tačiau klausimas, kodėl techninių apžiūrų specialistai nepastebėjo sistemos trūkumų lieka atviras. Jis taip pat svarstė galimybę kreiptis į bendrovę, kurios darbuotojai atliko techninę apžiūrą, bet suprato, kad tai jam kainuos brangiau nei automobilio remontas savomis lėšomis.

Apie automobilius rašantis žurnalistas nurodė, kad techninių apžiūrų stotyse diegiama ir garsiai reklamuojama kovos su korupcija sistema iš tiesų mažai padeda, o norintiems nusipirkti teigiamą kontrolieriaus išvadą, dažnai kyla tik sumos klausimas.

„Pati apžiūros sistema vis labiau kompiuterizuojama ir tada neva pašalinamas tas žmogiškasis faktorius, ir neva korupcijai galimybių mažėja. Aš jum galiu pateikti labai iliustratyvų pavyzdį iš savo patirties. Turiu vasarinę mašiną, ir šią vasarą, ketindami pravažiuoti techninę apžiūrą, važiavome reguliuoti žibintų Utenoje. Prie serviso sustojau, laukiu, ir išeina vyrukas. „Tsts – nori praeisiu technikinę už 200 litų?“ Nusijuokiau tik“, – pasakojo S. Rinkevičius.

Tad tampa aišku, kad praeita automobilio techninė apžiūra, dar nereiškia, kad jis iš tiesų yra tvarkingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius