-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vairuotojai keiksnoja mokesčius už parkavimą, Vilniaus savivaldybė renka milijonus

Palikti automobilį Vilniaus centre yra vis brangiau. Ir jei anksčiau raudonojoje zonoje (o ji yra pagrindinė miesto centre ir senamiestyje) stovėjimas apmokestinamas tebuvo iki 20 val., dabar šis laikas pailgėjo iki 22 val. Parkavimo klausimus kuruojančios savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ atstovai tvirtina, kad taip padaryta tenorint tvarkos ir mažiau automobilių mieste vakarais.
Raudonoji zona
Raudonoji zona / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Prieš kelias savaites (nuo gegužės 12 d.) priimtas sprendimas raudonojoje zonoje pakeisti laiką, už kurį reikia mokėti palikus automobilį, sukėlė ne vieno vairuotojo nepasitenkinimą. Laikas pailgėjo dviem valandomis ir dabar miesto centre – Tilto, K.Sirvydo, Vilniaus, Vasario 16-osios, Pamėnkalnio, A.Jakšto, A.Vienuolio, Totorių, Klaipėdos ir kt. gatvėse – už stovėjimą tenka mokėti iki 22 valandos.

Kaip aiškina „Susisiekimo paslaugų“ Automobilių stovėjimo priežiūros skyriaus vadovas Igoris Semionovas, šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad po 20 val, kai baigdavosi mokamas laikas, miesto centre išaugdavo automobilių srautai. 

Prailgindami mokamo stovėjimo laiką, norime skatinti trumpalaikį automobilių stovėjimą, sumažinti automobilių srautus centrinėje miesto dalyje, suteikti daugiau erdvės pėstiesiems bei dviratininkams, paraginti tvarkingiau statyti automobilius, – sakė I.Semionovas.

„Stovėjimo vietų užimtumas viršydavo 100 proc., automobiliai buvo statomi chaotiškai ir pavojingai, gyventojams būdavo sunkiau rasti laisvą stovėjimo vietą. Prailgindami mokamo stovėjimo laiką, norime skatinti trumpalaikį automobilių stovėjimą, sumažinti automobilių srautus centrinėje miesto dalyje, suteikti daugiau erdvės pėstiesiems bei dviratininkams, paraginti tvarkingiau statyti automobilius“, – sakė I.Semionovas.

Šiokią tokią alternatyvą miestas vairuotojams vis dėlto paliko. Žaliojoje zonoje, kur anksčiau mokėti tekdavo už automobilio stovėjimą iki 20 val., dabar mokestis galioja tik iki 18 val. Todėl atvažiavus į centrą automobilį parkuoti galima Maironio g. aikštelėje šalia Tymo kvartalo ir A.Strazdelio g. aikštelėje. Taip pat Upės gatvėje yra 220 nemokamų automobilių stovėjimo vietų.

Per mėnesį „Susisiekimo paslaugos“ rinkliavos už automobilių stovėjimą surenka apie 1,5 mln. Lt. Ar šį skaičių pakoreguos dabartiniai pakeitimai, I.Semionovas prognozuoti nesiryžo, kadangi naujovės galioja dar labai mažai laiko. Jis tegalėjo palyginti rinkliavos surinkimą naudojantis mobiliojo ryšio paslaugomis balandžio 12-28 d. su gegužės 12-28 d. – čia lėšų surinkta net 30 proc. daugiau.

Daugiausia vietinės rinkliavos mokėjimo tvarkos pažeidimų nustatoma Vilniaus, Gynėjų, Jogailos, A.Smetonos, J.Lelevelio, Rūdininkų gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius