-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VGTU studentų sukonstruotas sportinis elektromobilis sudomino ir Lietuvos prezidentę

Gruodžio 4 d. Vilniuje prasidėjusiame inovacijų forumo „Innovation drift“ mokslo ir technologijų parodoje naujausius savo išradimus pristato Lietuvos mokslininkai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto atstovai (VGTU) čia pirmą kartą demonstruoja nuotolinę durų užrakto stebėjimo sistemą ir žvilgsniu valdomą programinę įrangą. Parodoje taip pat galima išvysti studentų sukonstruotą elektromobilį, kuris sudomino ir Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.
Inovacijų forumas „Innovation drift“
Dalia Grybauskaitė inovacijų forume „Innovation drift“ / VGTU nuotr.

VGTU Transporto inžinerijos fakulteto studentų sukurtas elektromobilis visuomenės, valdžios ir verslo dėmesio sulaukia jau nebe pirmą kartą. Prieš metus sukurta transporto priemonė vis dar tobulinama kūrėjų ir šiandien gali išvystyti beveik 120 kilometrų per valandą greitį.

Elektromobilis šiandien gali išvystyti beveik 120 kilometrų per valandą greitį.

„Stiprėjant ekologijos ir ekonomijos tendencijoms, galima prognozuoti, kad gatvėse matysime vis daugiau elektromobilių. Prie jų populiarinimo prisideda ir valdžios iniciatyvos, pavyzdžiui, leidimas Vilniuje elektromobiliu važiuoti autobusų juosta“, – pasakojo projekto koordinatorius VGTU Automobilių transporto katedros doktorantas Vidas Žuraulis.

Įranga atpažįstanti akių judesius

Vienas naujausių universiteto pristatomų inovacijų – pirmą kartą viešai demonstruojama akimis valdoma kompiuterio programinė įranga, kuri leidžia vien žvilgsniu judinti šachmatų figūras, įvedinėti tekstą ar atlikti kitus kompiuterio programų valdymo veiksmus, kuriems įprastai reikalinga kompiuterio pelė. Speciali kompiuteryje sumontuota filmuojanti įranga ir infraraudonųjų spindulių detektoriai po trumpo testo atpažįsta žmogaus veide akių poziciją ir nustato, kurioje vietoje sufokusuojamas žvilgsnis.

VGTU Elektronikos fakulteto mokslininkai stende pristato net tris savo išradimus: giluminio vandens siurblio su dažnio keitikliu imitaciją, vorą-robotą, galintį atlikti tyrimus sunkiai prieinamose vietose, ir prevencinę durų užrakinimo sistemą. Darbiniu pavadinimu „Užmarštukas“ pavadinta nuotolinio veikimo stebėjimo sistema, prisijungus prie kompiuterio ar mobiliojo telefono programėlės, leidžia bet kuriuo momentu patikrinti, ar namų durys tikrai užrakintos.

Dalyvavo ir orlaivių sistemų kūrėjai

Mokslo ir technologijų parodoje taip pat demonstruojami VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto mokslininkų sukurtos autonominių orlaivių sistemos, skirtos bepiločių orlaivių integravimo į bendrą civilinės aviacijos kontroliuojamą oro erdvę galimybėms tirti.

Inovacijų forumas „Innovation drift“ ir mokslo bei technologijų paroda vyksta gruodžio 4–5 dienomis, ją aplankyti ir su naujausiomis technologijomis susipažinti gali visi norintys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius