-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus kiemuose įžūlūs vairuotojai kelia problemų ir vaikams, ir gelbėtojams

Atšilus orams, kaip ir kasmet, aštrėja automobilių niokojamų pievų, skverų, vaikų žaidimo aikštelių ir net sporto aikštynų problema. Gelbėtojai skundžiasi, kad su savo technika negali privažiuoti prie degančių butų, motinos, sako, jau nebeturinčios, kur vesti žaisti vaikų, o Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius mano, kad patys gyventojai turėtų rodyti daugiau iniciatyvos sprendžiant problemą.

Vairuotojai tapo kaip niekad įžūlūs

Nutirpus sniegui sostinės kiemuose atsivėrė kraupūs vaizdai. Išlepę automobilių vairuotojai okupavo ne tik žalią veją, bet ir vaikams skirtas žaidimo ir sporto aikšteles.

Išlepę automobilių vairuotojai okupavo ne tik žalią veją, bet ir vaikams skirtas žaidimo ir sporto aikšteles.

Šios be skrupulų paverčiamos automobilių stovėjimo vietomis. Kalbinami vairuotojai net nesupranta, ką daro blogai. „O tai kas čia negerai?“ – nustebusį veidą nutaisė vienas Žirmūnų daugiabučio kiemo vairuotojas, ką tik įvažiavęs į krepšinio aikštelę. Išlipęs iš automobilio jis ramiu žingsniu nupėdino namo.

Panašu, kad šiemet automobilių vairuotojai tapo kaip niekad įžūlūs. Dabar automobilių statymas ant šaligatvių ir pėsčiųjų perėjų atrodo kaip nekaltas prasižengimas. Kelių gaideliai savo transporto priemones suvaro į vaikų žaidimo aikšteles, sporto aikštynus ir skverus.

Tik aktyviausi ir pilietiškiausi gyventojai dar nenuleidžia rankų kovodami už žalumą ir vaikų žaidimo aikšteles, kurias okupavo kelių gaideliai. Tačiau jų skundai ir pranešimai dažniausiai nieko nepakeičia.

Vairuotojai ginasi, kad tai ne jų problema

Skveruose, ant pėsčiųjų perėjų, žolės, vaikų žaidimo ir sporto aikštelėse savo mašinas numetantys vairuotojai teisinasi vienodai – „Čia ne mano problema. Savivaldybė neįrengia stovėjimo aikštelių, todėl ir esu priverstas palikti savo automobilį bet kur.“

Fotopolicija
Fotopolicija

Situacija pasikeičia šiems vairuotojams uždavus paprastą klausimą. Ar jie parduotuvėje irgi taip elgiasi – pasiima norimą prekę, nors neturi pinigų, ir išeina pasakę – „Čia ne mano problema, tegu valstybė sprendžia, kaip man padidinti atlyginimą“?

Visi sutartinai teigė, kad tai kita situacija ir jie nėra vagys. Tačiau pasipiktinę kaimynai teigia, kad situacija iš esmės yra ta pati. Kai kurie vairuotojai savo automobilius stato kuo arčiau langų ir durų, nors toje vietoje tai daryti draudžia Kelių eismo taisyklės.

Kieme esanti nauja vaikų žaidimo aikštelė tapo nebegalima naudoti dėl čia statomų automobilių.

Jurgita gyvena viename iš daugiabučių namų. Jos kieme esanti nauja vaikų žaidimo aikštelė tapo nebegalima naudoti dėl čia statomų automobilių. Moteris piktinasi, kad tokie vairuotojai tiesiog tingi paeiti kiek tolėliau ar mokėti pinigus už stovėjimą tikroje aikštelėje.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Neleistinoje vietoje pastatyti automobiliai
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Nelegali automobilių stovėjimo aikštelė šalia vaikų žaidimo zonos

„Naujų daugiabučių gyventojai sumoka už stovėjimo vietų įrengimą, o mūsų kiemo – tiesiog keikia valstybę ir nori, kad viskas būtų įrengta nemokamai. Negana to, jie tiesiog tyčiojasi iš kaimynų ir sako, kad nėra kur statyti. Tačiau vietos mieste tikrai visiems užtenka. Tiesiog tereiktų  namo paėjėti kiek toliau. Bet jie mieliau renkasi niokoti skverus, atimti iš vaikų galimybę sportuoti ir dar kaltina dėl to valstybę, nors patys nieko nedaro“, – apmaudą liejo namo gyventoja.

VIDEO: Neleistinoje vietoje mašinas pastatę vairuotojai ir susigėsta, ir pyksta

Dėl automobilių statymo chaoso kiemuose žūsta žmonės

Vilniaus kiemuose tvyrančia netvarka skundžiasi ne tik gyventojai. Užstatyti įvažiavimai, ant šaligatvių ir priešais daugiaaukščius pastatus ant žolės numesti automobiliai tampa neįveikiama kliūtimi į gaisrus skubantiems gelbėtojams. Jų technika yra daug didesnė, tad negali pravažiuoti ten, kur dar telpa lengvieji automobiliai.

Automobilių parkavimo ypatumai Trakuose
Automobilių parkavimo ypatumai Trakuose

Atvejų, kai dėl automobilių parkavimo chaoso kiemuose nelaimės vietos laiku nepasiekia specialiųjų tarnybų transportas – ne vienas. Dėl to patiriami daug didesni nuostoliai, o kartais net žūsta žmonės.

Vienas skaudžiausių tokių pavyzdžių – 2007-aisiais metais kilęs gaisras Žirmūnų daugiabutyje, kurio metu žuvo 6 žmonės. Tuomet atskubėję ugniagesiai negalėjo iškart privažiuoti prie pat nelaimės vietos, mat įvažiavimai į kiemus buvo užgriozdinti automobiliais.

Gelbėtojai perspėjo jau ne vieną kartą

Dar prieš metus Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius priminė, kad „skubėdami į pagalbą  gyventojams, ugniagesiai kaskart susiduria su ta pačia problema – negali skubiai privažiuoti prie gaisro židinio dėl prie namo stovinčių automobilių“.

R.Steponavičius: „Skubėdami į pagalbą gyventojams, ugniagesiai kaskart susiduria su ta pačia problema – negali skubiai privažiuoti prie gaisro židinio dėl prie namo stovinčių automobilių.“

Tuomet buvo pristatomas informacinis skydas, kuris kartu su kelio ženklu „Stovėti draudžiama“ dabar stovi prie dažnai degusio Vilniaus Žirmūnų gatvės 93-iojo namo.

„Apmaudu, kad ir kituose sostinės rajonuose padėtis yra ne ką geresnė. Tuo labiau kad per metus Vilniaus daugiabučiuose tenka gesinti per 300 gaisrų“, – tuomet sakė R.Steponavičius.

Pasak jo, gaišdami brangų laiką ugniagesiai tokiais atvejais bando važiuoti kitu keliu, turi patraukti pravažiuoti kliudančius automobilius.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Neleistinoje vietoje pastatyti automobiliai
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Neleistinoje vietoje pastatyti automobiliai

Įvykių, kurių metu gelbėtojams sunkiai sekasi arba nepavyksta privažiuoti prie nelaimės vietos, nemažėja

Tačiau metai slenka, o situacija kiemuose tik blogėja. 15min kalbintas Vilniaus PGT 1-osios gelbėjimo komandos viršininko pavaduotojas Simonas Matulevičius, atkreipė dėmesį, kad įvykių, kurių metu gelbėtojams sunkiai sekasi arba nepavyksta privažiuoti prie nelaimės vietos, nemažėja. „Tokiais atvejais padeda tik ugniagesių išmonė ir fantazija. Tuomet jie pasinaudodami parankinėmis priemonėmis ar netradiciniais būdais vis vien atlieka savo pareigą“, – sakė gelbėtojas.

Baudžia tūkstančius, bet tai nepadeda

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis sako, kad nors už neleistinoje vietoje statomus automobilius yra atsakinga policija, tačiau jų darbuotojai daro viską, ką gali, tačiau trūksta žmonių ir visa tai labiau primena karą su vėjo malūnais.

„Fiksuoti tokius pažeidimus tenka kasdien ir tai užima maždaug pusę mūsų darbo laiko. Vien per praėjusių metų pusmetį surašėme apie 7000 protokolų dėl neleistinoje vietoje pastatytų automobilių. Tačiau mes galime užfiksuoti tik labai mažą pažeidimų dalį. Aprėpti vienu metu visos miesto teritorijos neturime išteklių“, – apgailestavo A.Dinikis.

Fotopolicija, VIP taksi Kaune
Fotopolicija, VIP taksi Kaune

A.Dinikis sako, kad baudos gelbsti tik laikinai: „Jeigu mūsų skyriaus pareigūnai porą savaičių kasdien važinėja į vieną kiemą ir ten baudžia neleistinoje vietoje pastatytų automobilių savininkus, tuomet kuriam laikui ši problema tame kieme beveik išnyksta. Tačiau vos mes nustojame tai daryti – mašinos vėl sustatomos pažeidžiant visas taisykles.“ Yra ir kita medalio pusė – kol Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai prižiūri tvarką viename kieme, nelieka galimybių fiksuoti pažeidimų kitose vietovėse.

Savivaldybė siūlo patiems gyventojams rodyti iniciatyvą

A.Dinikio nuomone, daug kur padėtų pačių gyventojų iniciatyva. „Patys kiemo gyventojai turi nuspręsti, ką nori matyti – vaikų žaidimo aikštelę, pievą ar praplatintą automobilių stovėjimo aikštelę.“ Tokią apklausą galėtų inicijuoti namą administruojanti įmonė arba bendrija.

Jeigu gyventojai pasisako už naują stovėjimo aikštelę – reiktų kreiptis į savivaldybę ir tuomet pagal numatytą tvarką abiejų pusių lėšomis bus įrengtos naujos stovėjimo vietos. Tačiau, kaip rodo patirtis, tai retai kada išsprendžia statymo problemas.

Fotopolicija
Fotopolicija

Jeigu gyventojai nori išsaugoti esamą gamtos lopinėlį ir žaidimų aikšteles – tuomet geriausia tam įrengti technines kliūtis – stulpelius, gėlių vazonus ar kitaip teisėtai sudaryti kliūtis ten parkuoti automobilius.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo nuomone, pačių gyventojų iniciatyva padės geriau išspręsti automobilių parkavimo kiemuose problemas, negu savivaldybės ar policijos vairuotojams skiriamos baudos.

Kol institucijos ieško sprendimo būdų, gyventojai daro „lauko teismus“

Atsakingos institucijos jau daug metų ieško būdų, kaip išspręsti kiemuose tvyrantį automobilių statymo chaosą. Tuo tarpu kai kurie gyventojai matydami tik blogėjančią situaciją imasi savų priemonių pamokyti vairuotojus. Neretai tai būna poelgiai, už kuriuos juos pačius galėtų nubausti pareigūnai, įvardindami tai kaip chuliganizmą ar svetimo turto sunaikinimą.

Kai kurie gyventojai matydami tik blogėjančią situaciją imasi savų priemonių pamokyti vairuotojus.

Socialiniuose tinkluose esančiose miesto rajonų bendruomenių grupėse viena dažniausiai aptarinėjamų problemų būtent ir yra neleistinas automobilių statymas ir kova su jais savais būdais.

Štai Pilaitės bendruomenės puslapyje siūloma ant tokių automobilių stiklų užklijuoti lipduką su vyriško organo atvaizdu. Kai kur yra patariama pradžiai atlenkti valytuvus, kad vairuotojas susivoktų darantis pažeidimą. 

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Neleistinoje vietoje pastatyti automobiliai
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Neleistinoje vietoje pastatyti automobiliai

Kai kurie socialinių tinklų nariai, pasipiktinę nekultūringais vairuotojais, siūlo su jais elgtis griežčiau – ant variklio dangčio išpilti valerijono lašų, kurie pritraukia kates, ar žiemos metu užmesti supuvusį kiaušinį. Jeigu tai nepadeda – padėti ant stogo plytą.

15min perspėja, kad tokių priemonių naudojimas gali būti pripažintas chuliganizmu ir baudžiamas pagal įstatymus. Tačiau šios desperatiškos priemonės puikiai iliustruoja gyventojų nusivylimą dėl gausybės automobilių statymo pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius