Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybės autoparkas: 1000 darbuotojų – 78 mašinos ir 1000 km ridos limitas

Vilniaus savivaldybė savo puslapyje paskelbė, kiek ji turi tarnybinių automobilių ir kas jais naudojasi. Pasirodo, miesto autoparke yra 78 automobiliai, o savivaldybėje dirba apie tūkstantis žmonių. Esą tarnybinį automobilį turi retas darbuotojas, o ir važinėja jais tik darbo metu, nebent pasitaiko išskirtinių atvejų.
Naujieji Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus automobiliai
Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus automobiliai / VRT nuotr.

Dėl tarnybinių automobilių, kuriais važinėjama ne darbo reikalais, Lietuvoje skandalų yra kilę ne vienas. Į juos klimpo Seimo kanceliarijos atstovai, generalinis prokuroras.

Važiavo į 50-metį

Skandalų, kai tarnybiniu automobiliu važinėjama ir po darbo, būta ir Vilniaus savivaldybėje. 2009 metais Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad sostinės vicemeras Gintautas Babravičius ir savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas supainiojo viešuosius ir privačius interesus, tarnybiniu automobiliu važiavę į buvusio mero Viliaus Navicko 50-mečio šventę.

Daugiausia Vilniaus savivaldybės automobilių parke – „Peugeot Partner“ (20), antroje vietoje – „VW Caddy“ (16).

Tarnybiniu automobiliu važinėjantį neva asmeniniais reikalais prieš kurį laiką žurnalistai prigavo ir viešojo transporto pertvarkos vadovą, Miesto transporto skyriaus vyr. specialistą Kastytį Lubį.

Vilniaus meras Artūras Zuokas, tapęs meru, iš pradžių važinėjo nuosavu Londono taksi automobiliu, vėliau jį pardavė ir persėdo į mikroautobusą „VW Multivan“. Ankstesnėje kadencijoje jis taip pat už simbolinę kainą nuomojo savo automobilį savivaldybei.

Vilniaus tarybai iš viso skirti 6 automobiliai, kuriais naudojasi meras, vicemerai, tarybos sekretorius ir Viešųjų ryšių tarnybos vedėja. Savivaldybės administracija naudojasi 9 automobiliais, kuriais važinėja administracijos direktorius pavaduotojai, Transporto poskyrio vedėjas, Aprūpinimo ir transporto skyriaus vyr. specialistas, o dar penki automobiliai priskirti vairuotojams. Iš jų du – mikroautobusai.

Daugiausia – seniūnams ir viešajai tvarkai

Po vieną automobilį turi Personalo, Teisės ir Ekonomikos ir investicijų departamentai, du – E.miesto, Aplinkos ir energetikos bei Švietimo, kultūros ir sporto departamentai, tris – Miesto plėtros departamentas, keturis – Socialinių reikalų ir sveikatos departamentas.

Artūro Zuoko Londono taksi automobilis
Artūro Zuoko Londono taksi automobilis

Dešimt automobilių turi Miesto ūkio ir transporto departamentas, prižiūrintys tiek miesto viešąjį transportą, tiek tvarką sostinėje. 

Daugiausia automobilių skirta Saugaus miesto departamentui, kuriam priklauso ir Viešosios tvarkos skyrius, – 18. Po vieną automobilį skirta ir visoms seniūnijai. Išimtis – savo plotu itin didelė Verkių seniūnija, turinti du automobilius.

Daugiausia Vilniaus savivaldybės automobilių parke – „Peugeot Partner“ (20), antroje vietoje – „VW Caddy“ (16). „Peugeot Partner“ daugiausia važinėjasi seniūnai, „VW Caddy“ – Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai ir skyrių vedėjai.

Vicemerai, savivaldybės administracijos vadovai po miestą važinėjasi „VW Passat“ automobiliais. Vilniaus savivaldybės teigimu, didžioji dauguma automobilių yra 2006-2007 metų. Seniūnai naudojasi dar senesniais – 2004 metų gamybos.

Tik Viešosios tvarkos skyrius pernai sausį įsigijo du naujus automobilius „Škoda Yeti“.

Sprendžia padalinio vadovas

Automobilis skiriamas tik tiems darbuotojams, kuriems dirbant reikia dažnai vykti į kitas institucijas, įvairias Vilniaus vietas, – aiškino R.Krikščiukas.

Anot Vilniaus savivaldybės administracijos Transporto poskyrio vedėjo Rolando Krikščiuko, sprendimą dėl automobilio skyrimo priima padalinio vadovas, vėliau papildomai privaloma šį sprendimą suderinti su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovu.

„Automobilis skiriamas tik tiems darbuotojams, kuriems dirbant reikia dažnai vykti į kitas institucijas, įvairias Vilniaus vietas.

Tai reti atvejai, kadangi savivaldybės automobilių parkas tikrai labai mažas – tūkstančiui darbuotojų tenka tik 78 automobiliai.

Daugiausia automobilių tenka Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams, nes jų darbas – visą parą tikrinti mieste esančią viešąją tvarką, bei seniūnijoms“, – aiškino R.Krikščiukas.

Tarnybiniai automobiliai, R.Krikščiuko teigimu, skirti važinėti tik darbo metu. Bet pasitaiko ir išimčių. Visų pirma tos išimtys numatytos Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams ir Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams.

„Taip pat – labai retai pasitaikančiais atvejais, kai savivaldybės darbuotojai pavedimus privalo vykdyti ir ne darbo metu, pavyzdžiui tikrinti viešojo transporto eismą. Tačiau tokie atvejai iš anksto turi būti suderinti su Aprūpinimo skyriaus ir Transporto poskyrio vadovais“, – aiškino R.Krikščiukas.

Kiek kilometrų nuvažiuoti galima turimu tarnybiniu automobiliu, priklauso nuo to, kiek reikia važinėti po miestą ir kokius atstumus įveikti. Tarkim, seniūnijų automobiliams ridos limitas mėnesiui yra tūkstantis kilometrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius