-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyrams pyktį kelyje sukelia per vėlai posūkio ženklą rodantys vairuotojai, moterims – išsiblaškę

Nors Lietuvos vairuotojams didžiausią pyktį kelyje sukelia priešais juos užkišamas automobilis (42,5 proc.) ir be įspėjamųjų ženklų persirikiuojantys ar sukantys vairuotojai (39,7 proc.), beveik trečdalį moterų pykdo išsiblaškę vairuotojai, pažeidžiantys kelių eismo taisykles. Tuo tarpu vyrus labiau suerzina per vėlai posūkio į kairę signalą parodantys automobilių vairuotojai. Šiuos duomenis atskleidė tyrimas, kurį atliko šalies ne gyvybės draudimo rinkos lyderis „Lietuvos draudimas“, pradėjęs įgyvendinti pykčio Lietuvos keliuose mažinimo iniciatyvą „Nulis pykčio“.
Penktadienio vakaras Vilniuje šaltas ir snieguotas.
Automobilis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Didžiausią susierzinimą, stresą, išgąstį abiejų lyčių atstovams sukelia vienodi kitų vairuotojų veiksmai, tačiau, apklausos duomenimis, moterys jautriau reaguoja į išsiblaškiusius vairuotojus, pažeidžiančius kelių eismo taisykles, nes jų elgesys dažnai gali būti neprognozuojamas. Stebėdamos jų elgesį ir besirūpindamos savo bei keleivių saugumu jos patiria didesnį stresą. Tuo metu vyrai nemėgsta tų, kurie priverčia juos staigiai pristabdyti. Todėl kviečiame visus šalies vairuotojus būti kultūringesniais: „neužkišti“ automobilių, persirikiuojant ar sukant laiku įjungti posūkio signalus, laikytis kelių eismo taisyklių ir vairuoti dėmesingai. Tikime, kad šie veiksmai padės sumažinti vairuotojų patiriamą susierzinimą bei avarijų skaičių šalies keliuose“, – teigia Raimondas Geleževičius, kampanijos „Nulis pykčio“ ambasadorius, „Lietuvos draudimo“ Privačių klientų departamento direktorius.

Moterys rečiau įvažiuoja į sankryžą esant geltonam šviesoforo signalui bei dažniau praleidžia pėsčiuosius

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrai neigiamas emocijas kelyje patiria dažniau nei moterys. Tačiau dukart daugiau moterų (9,6 proc.) suerzina automobiliai, pastatyti vietose, kuriose draudžiama sustoti. Toks kitų eismo dalyvių elgesys supykdo mažiau vyrų (5,6 proc.).

„Lietuvos draudimo“ tyrimo duomenys taip pat atskleidė, kad kas vienuolikta supykusi moteris ryžtasi neužleisti kito eismo dalyvio. Tokie veiksmai būdingi tik kas penkioliktam vyrui. Užtat net kas ketvirtas įpykęs vyras leidžia sau įvažiuoti į sankryžą degant geltonam šviesoforo signalui, kuomet dailiosios lyties atstovės taip elgiasi gerokai rečiau – tik kas šešta pripažino atliekanti tokį veiksmą. Moterys šiek tiek pagarbesnės ir pėstiesiems: jų pėsčiųjų perėjose nepraleidžia kas aštunta vairuotoja ir kas septintas vyras.

„Nulis pykčio“ kampanijos ambasadorius R. Geleževičius teigia, kad beveik pusė (40,4 proc.) moterų nekreipia dėmesio į piktus veiksmus kelyje demonstruojančius kitus eismo dalyvius, tačiau vyrai šiuo požiūriu yra mažiau kantrūs. Penktadalis jų dažniau nei moterys nuomonę apie suerzinusį vairuotoją išsako balsu, o dailiosios lyties atstovės šią nuomonę pasilieka sau ir erzinantį vairuotoją iškoneveikia mintyse.

Šias pykčio šalies keliuose apraiškas atskleidė daugiau nei 1,1 tūkst. vairuotojų visoje Lietuvoje apklausa. Bendrovės „Lietuvos draudimas“ atliktas vairuotojų tyrimas parodė, kad 95 proc. šalies vairuotojų yra susidūrę su pykčiu keliuose ir bent kartais patiria neigiamų emocijų, o 61 proc. vairuotojų vienaip ar kitaip sureaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį. Todėl siekdamas didinti saugumą, komfortą ir malonumą vairuoti, „Lietuvos draudimas“ įrengė pirmuosius „Įsijunk šypseną“ kelio stendus, kurie skatina nusišypsoti, o ne pykti prie vairo. Šiuos ženklus vairuotojai gali išvysti keturiose šalies kelių vietose: kelio A1 Vilnius-Kaunas aikštelėje, ties nusukimu į Žiežmarius, aukščiausioje Vilnius-Klaipėda automagistralės vietoje, Panevėžio-Šiaulių A9 kelio 66,1 kilometre ir Birštono mieste. „Nulis pykčio“ projektą palaiko Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerija bei Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius