-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrų ar moterų prigimtis kelia didesnį pavojų keliuose?

„Lietuvos draudimo“ pykčio valdymo konsultantė, psichologė Eglė Masalskienė pasakojo, kad vyrai savo agresiją reiškia aktyviau nei moterys. Pasak pašnekovės, moterys kelyje nervinasi dėl visai kitokių dalykų nei vyrai, tačiau savo nepasitenkinimą demonstruoja santūriai.
Vasaros karštis
Vairuotoja / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Pyktis

„Pyktį mes galime suprasti kaip emociją ir kaip emocijos išraišką. Daugiausia kelyje pastebime pykčio išraišką, tai yra agresyvų elgesį. Pavyzdžiui, kai kitas vairuotojas kabo ant uodegos arba užlenda į priekį, pavagia nusižiūrėtą vietą aikštelėje“, – „Žinių radijo” laidoje „Ryto espresso” sakė E.Masalskienė.

Susinervinimas trukdo

Daugiau nei 90 proc. vairuotojų pripažįsta, kad jie patiria neigiamų emocijų kelyje.

Daugiau nei 90 proc. vairuotojų pripažįsta, kad jie patiria neigiamų emocijų kelyje.

„Blogiausiu atveju į kitų vairuotojų veiksmus mes atsakome labai tiesiogiai, taip pat agresyviais veiksmais. 60 proc. gyventojų pripažino, kad jie vienaip ar kitaip reaguoja į kitų agresyvius veiksmus – galbūt veiksmais, o galbūt kartais tiesiog susinervina”, – pasakojo psichologė.

Pasak psichologės, susinervinę mes vairuojame mažiau atidžiai, labiau būname susinervinę, todėl būna sunku sutelkti dėmesį į aplinką.

Vyrai nori konkuruoti

Skirtingose situacijose vyrai ir moterys pyksta dėl skirtingų dalykų. Vyrai labiau pyksta, kai įstringa spūstyse, kai negali judėti greitai, o moterys nervinasi ir supyksta, kai negali rasti vietos pastatyti automobilį arba ji yra per maža, nepatogi.

„Greičiausiai vyrai su pykčiu tvarkosi truputėlį kitaip. Jie greičiau išlieja tą pyktį, labiau demonstruoja. Moterys – kantresnės apskritai, stengiasi labiau prisitaikyti, jos pyktį laiko savyje, mažiau išreiškia jį aktyviai”, – teigė E.Masalskienė.

Greičiausiai vyrai su pykčiu tvarkosi truputėlį kitaip. Jie greičiau išlieja pyktį, labiau demonstruoja. Moterys – kantresnės apskritai, stengiasi labiau prisitaikyti, jos pyktį laiko savyje, mažiau išreiškia jį aktyviai.

Jaunesnio amžiaus vyrai, nuo 20-ies metų, ir vairuotojai iki 50-ies metų paprastai yra agresyvesni už vyresnio amžiaus vyrus ar bet kokio amžiaus moteris. Psichologė tai paaiškino kaip nenumaldomą norą konkuruoti tiek gyvenime, tiek kelyje.

Atsakyti tuo pačiu nedera

E.Masalskienė patarė nedaryti to paties įpykusio vairuotojo atžvilgiu. Pašnekovės teigimu, tikrai dažnai gali kilti noras jam atkeršyti.

„Toks spontaniškas noras tikrai gali kilti, važiuok tu sau supykęs ir nieko nerodyk. Reikia pasisitengti suvaldyti savo vidinę būseną. Pagalvoji, kad žmogus vargšas, skuba ir kitaip nemoka, – ir tada tas pyktis atslūgsta”, – teigė psichologė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius