Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žieminės padangos sunkvežimiams – taip ar ne?

Ši tema, artėjant šaltajam metų sezonui, kasmet sukelia vis naujų diskusijų. Kaip sena įgrisusi daina, dažnai jos skamba iš radijo eterio ir televizorių ekranų, publikuojamos laikraščiuose, tačiau retai atsižvelgiama į svarbiausią veiksnį – Europos žemyno valstybėse meteorologinės sąlygos labai skirtingos.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / danielius.net nuotr.

Skaitytojams pateikiame išsamios informacijos apie sunkvežimių vairavimo ypatumus ir skirtingus reikalavimus žiemos sąlygomis įvairiose Europos valstybėse, žieminių padangų ypatumus, sniego grandines ir kitas pagalbines individualias priemones, padedančias išvengti rizikingų situacijų keliuose.

Keliuose, vos tik pasirodžius sniegui, kasmet nemažai automobilių, tarp jų ir profesionalų vairuojamų sunkvežimių, sudaro kliūčių, sustodami skersai kelio ar net nusirisdami  į šalikeles.

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į skirtingus lengvųjų automobilių ir sunkvežimių vairavimo ypatumus žiemos sąlygomis. Lengvųjų automobilių žieminės padangos gaminamos su žymiai minkštesniu gumos mišiniu.

Sunkvežimiams dėl didelės ašių apkrovos ši technologija netinkama. Be to, visiškai skirtingas sunkvežimio ir lengvojo automobilio traukos jėgos pasiskirstymas. Populiarių balninių vilkikų junginiuose su ratų formule 4x2 tik vienintelė varančioji ašis užtikrina trauką.

Be to, dažnai varančioji ašis  turi  11 ar 12 t apkrovą, tačiau ji turi užtikrinti traukos jėgą, reikalingą įkalnei įveikti, vežant 40 t svorį. Sėkmę šiuo atveju gali nulemti tik du pagrindiniai veiksniai, užtikrinantys optimalų varančiosios ašies žieminių padangų sukibimą su kelio danga: atitinkama ašių apkrova ir padangų protektoriaus profilis.

Be atitinkamos apkrovos, net geriausias padangų profilis ekstremaliais  atvejais negali užtikrinti reikalingos traukos jėgos. Ir atvirkščiai – nusidėvėjusios padangos neužtikrins reikalingo sukibimo su kelio danga ir autojunginys neįveiks snieguotos, tuo labiau menkiausiu leduku pasidengusios įkalnės.

Kaip užtikrinti optimalią traukos jėgą ant snieguotos kelio dangos?

Norint panaudoti optimalią vilkiko traukos jėgą, būtina užtikrinti kuo geresnį padangų sukibimą su snieguota kelio danga. Tam būtinos dvi svarbiausios priemonės: pirma, sunkvežimį pakrauti taip, kad kuo daugiau svorio tektų varančiajai ašiai. Antra, pasirūpinti, kad varančiosios ašies padangų protektorius turėtų kuo gilesnį profilį. Giliausias protektoriaus profilis užtikrina geriausią padangų sukibimą su snieguota kelio danga.

Daugelyje valstybių ant varančiosios vilkikų ašies rekomenduojamos M+S (vok. Schnee und Matsch – sniegas ir purvas) žieminės padangos. Tokios padangos pagal Susisiekimo ministerijos nutarimą privalomos ir Vokietijoje, tačiau nesant sniego jos nėra būtinos.

Nepalankiomis orų sąlygomis, kai sninga ar plikšala, vilkikų vairuotojai su netinkamomis padangomis, pavyzdžiui, Vokietijoje baudžiami 40 eurų bauda.

Jeigu tokiomis sąlygomis sukeliama grėsmė eismo saugumui, bauda sunkvežimio vairuotojui padvigubėja ir dar skiriamas vienas baudos taškas.

Minimalus protektoriaus gylis Rusijoje – 1 mm

Skirtingi reikalavimai įvairiose Europos šalyse

Austrijoje galioja šiek tiek griežtesnė tvarka. Vokietijos žemėse pakanka 1,6 mm M+S padangų protektoriaus gylio, Austrijoje privalomas mažiausiai 5 mm protektoriaus profilis.

Apskritai reikalavimai įvairiose Europos valstybėse labai skirtingi. Štai Rusijoje pakanka tik 1 mm protektoriaus gylio, toks pat reikalavimas galioja ir Prancūzijoje.

Griežtesni reikalavimai nei Austrijoje sunkvežimiams keliami Makedonijoje – čia būtinas 6 mm minimalus protektoriaus profilio gylis. Apskritai Balkanų valstybėse daug savotiškų ypatumų. Kaip papildomos privalomos priemonės Makedonijoje, Bosnijoje ir Serbijoje reikalingos sniego grandinės ir sniego semtuvai, o Bosnijoje sunkvežimyje privaloma turėti dar ir dėžę ar maišą su smėliu.

Sniego grandinės apsnigtuose keliuose privalomos Vengrijoje ir Norvegijoje, net esant palankioms žiemos orų sąlygoms šiose šalyse su savimi sunkvežimiuose privalu turėti 5 ašims 7 grandines.

Sniego grandinės sunkvežimiams privalomos ir kai kuriose kalnuotų Šveicarijos kelių atkarpose, panaši tvarka galioja ir Italijoje, Graikijoje, Portugalijoje, Rumunijoje bei Čekijoje.

Specialios žieminės padidinto sukibimo padangos

Kasmet padangų gamintojai siūlo sunkvežimiams specialių žieminių padangų, kurių sukibimas su kelio danga net ir nepalankiausių žiemos orų sąlygomis žymiai efektyvesnis nei populiariausių M+S padangų.

Šios padangos iš esmės skiriasi ne tik ypač giliomis protektoriaus profilio išdrožomis, bet ir turi specialų briaunų kontūrą, užtikrinantį padidintą sukibimą su kelio danga, kurio efektyvumas itin jaučiamas ne tik važiuojant, bet ir stabdant.

Tokias gilaus profilio specialias padangas siūloma eksploatuoti regionuose, kur dažnai vyrauja itin nepalankios orų sąlygos su dažnais krituliais ir plikšala, taip pat kalnuotose vietovėse.

Tokiais tipiškais pavyzdžiais gali būti keliai Schvarzvalde (Vokietija), Alpių regione, snieguotų bei apledėjusių kelių maršrutai Skandinavijos šalyse.

Atšiaurioms žiemos sąlygoms pagilinto protektoriaus profilio ir padidinto sukibimo padangų pasirinkimas pastaruoju metu pakankamai platus, gamintojai siūlo net labai specializuotų padangų apledėjusiai kelio dangai: „Michelin XDW Ice Grip“ arba „Continental Scandinavia“.

Kaip išvengti avarinių situacijų

Nors padangų gamintojai demonstruoja geriausias padangų savybes, tačiau intensyvaus eismo automagistralėse ir Europos geografinėse platumose galioja taisyklė: nuo itin gausaus sniego ir intensyvių pūgų ar apledėjimo keliuose neišgelbės net geriausios padangos.

Jeigu meteorologinės sąlygos staigiai blogėja, gausiai pradeda snigti ar prognozuojama stipri pūga, patariama priimti racionaliausią sprendimą: ieškoti artimiausios stovėjimo aikštelės ir laukti, kol kelių tarnybos su atitinkama technika nuvalys ir pabarstys apsnigtą ar apledėjusį kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius