Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 28

Praktikos egzaminui „Regitroje“ kasmet pasirengiama vis geriau

Praėjusiais 2012 m. valstybės įmonėje „Regitra“ vairavimo praktikos egzaminus išlaikė 55 979 gyventojai. Egzaminų rezultatai patvirtina, kad būsimieji vairuotojai vis atsakingiau vertina savarankišką vairavimą kelyje ir praktikos egzaminui kasmet pasirengia vis geriau.
Vairavimo egzaminas
Vairavimo egzaminas / „Regitros“ nuotr.

Beveik pusė egzaminą išlaiko iš pirmo karto

„Regitroje“ vairavimo egzaminus laiko gyventojai, siekiantys pirmą kartą įgyti teisę vairuoti motorines kelių transporto priemones, o taip pat vairuotojo pažymėjimą jau turintys gyventojai, siekiantys įgyti teisę vairuoti kitos kategorijos transporto priemones.

Įmonėje egzaminus laiko ir asmenys, siekiantys susigrąžinti dėl padarytų teisės pažeidimų jau prarastą teisę vairuoti kelių transporto priemones.  

Apibendrinti egzaminų statistiniai duomenys rodo, kad didžioji dalis gyventojų laiko egzaminus B kategorijos (lengvojo automobilio) vairuotojo pažymėjimui gauti. Iš jų absoliuti dauguma (99 proc.) praktikos egzaminui renkasi automobilius su mechanine pavarų dėže. Iš pirmo karto egzaminą su tokiais automobiliais pernai išlaikė 41,7 proc. šį egzaminą laikiusių asmenų (2011 m. – 39,4 proc., 2010 m. – 37,5 proc.).

Pasak įmonės specialistų, pastaraisiais metais nuolat gerėjančius praktikos egzaminų rezultatus lemia tai, kad kandidatai į vairuotojus skiria vis daugiau laiko vairavimo įgūdžiams stiprinti tiek mokydamiesi su vairavimo instruktoriumi, tiek su šeimos nariu.

Patariama susipažinti su egzamino vertinimo kriterijais

Laikant vairavimo praktikos egzaminą vertinami būsimojo vairuotojo įgūdžiai ir gebėjimai tinkamai pasirengti saugiai važiuoti bei valdyti transporto priemonę.

Parodyti praktinio vairavimo įgūdžius galima prieš tai išlaikius teorijos egzaminą. Svarbu atminti, kad jo rezultatas galioja, kol bus išlaikytas praktikos egzaminas, bet ne ilgiau kaip vienus metus. Išlaikius teorijos egzaminą, praktinei daliai galima ruoštis mokantis vairuoti su šeimos nariu, o taip pat vairavimo mokymo įstaigoje.

Prieš mokantis vairuoti, pravartu iš anksto susipažinti su informacija, kaip per egzaminą bus vertinami egzaminuojamojo įgūdžiai. Visa tai išvardinta teisės akte –  Motorinės transporto priemonės valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo kriterijų bei metodų apraše. Šis dokumentas paskelbtas „Regitros“ interneto svetainės www.regitra.lt skyriuje „Teisės aktai“.     

Dažniausiai pasitaikančios kritinės klaidos

Per egzaminą padarytos klaidos skirstomos į nekritines, specifines pasikartojančias ir kritines. Pavojingiausios – kritinės klaidos. Pakanka vienos kritinės klaidos, kad egzaminas būtų neišlaikytas.

Įmonės specialistai atkreipia dėmesį, kad dažniausiai kritinės klaidos pasitaiko dėl signalų, kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų nevykdymo, o taip pat dėl neteisingos transporto priemonės padėties manevruojant. Kaip kritinė klaida vertinamas ir gairelės, kuri imituoja automobilį, kliudymas.

Pastebima, kad egzaminų metu dažnai įvažiuojama į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui, kertama kelio juostas skirianti ištisinė linija. Kitos dažnai pasitaikančios klaidos: užsidegus raudonam šviesoforo signalui neišvažiuojama iš važiuojamų dalių sankirtos, kai buvo įvažiuota į ją ketinant sukti į kairę; sukama į kairę ne iš tam skirtos eismo juostos; viršijamas nustatytas greitis.

Tinkamai pasirengus egzaminui, išvengiama ne tik kritinių, bet ir kitų klaidų. Tačiau nepavykus egzamino išlaikyti iš pirmo karto, galima jį laikyti ir vėliau, bandymų skaičius neribojamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius