Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akcijos „Būk matomas“ metu bus išdalinti 15 tūkst. atšvaitų

Dažnai galvojame, kad važiuojantys automobiliai su įjungtais žibintais mato vaikus tamsioje gatvėje ar kelyje, tačiau be atšvaitų jie yra nematomi. 2008 metais statistika apie žuvusius ir sužeistus eismo įvykiuose pradėjo gerėti, tačiau tarp daugiausiai sužeistų ir žuvusiųjų nepilnamečių – 10-14 ir 15-17 metų paaugliai.
Atšvaitų dalinimo akcija
Atšvaitų dalinimo akcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sudėtingesnė situacija gyvenvietėse ir už gyvenviečių, kur pernai atitinkamai žuvo 162 ir 136 žmonės. Atšvaitai reikalingi ne tik moksleiviams, kurie eina į mokyklą pėsčiomis, bet ir tiems, kurie važiuoja autobusu, nes pavojai tyko, išlipus. Todėl visos mokyklos turi pasirūpinti savo mokiniais. Akcija „Būk matomas“ ypač kreipia dėmesį į daugiavaikes šeimas.

Tai pažymėjo Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narė, Žmogaus teisių komiteto narė, Konstitucijos komisijos pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė, kuri yra  socialinės akcijos „Būk matomas“ globėja, spaudos konferencijoje  „Už akciją „Būk matoma(s)“  – kad vaikai kelyje ir gatvėje nebūtų šešėliais“ Seime.

Daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ vadovė Jurgita Pocienė, kuri yra  akcijos „Būk matomas“ sumanytoja ir rengėja, tvirtino: „Paprasti apvyniojami arba prisegami atšvaitai greitai pasimeta arba vaikai juos paprasčiausiai pamiršta užsidėti, o tada iki nelaimės belieka vienas žingsnis. Mūsų akcijos metu dalijami atšvaitai yra ypatingi tuo, kad jų neįmanoma pamesti. Specialiu aparatu šviečiančios juostelės, kurios atitinka Kelių direkcijos keliamus reikalavimus atšvaitams, saugiai ir tvirtai prilipdomos prie vaiko viršutinių drabužių“.

Kasmet Lietuvos keliuose žūva apie 300 žmonių

„Akcija trunka keturis mėnesius, iki vasario 28 d. Aplankysime 50 mokyklų, daugiausia rajoninių, nes būtent jų moksleiviams reikia eiti didelius atstumus pėsčiomis, dažniausiai šalikelėse. Jos yra 100 km spinduliu nuo Vilniaus – Vilniaus, Kauno, Prienų, Švenčionių ir Švenčionėlių rajonuose“, – kalbėjo J. Pocienė. R. Šalaševičiūtė patvirtino, kad akcija vyks ir Šakiuose, iš kurių gavo tokį prašymą.

R. Šalaševičiūtė sakė besitikinti, po Naujųjų metų prie akcijos „Būk matomas“ prisijungs ir didžiosios degalų bendrovės bei kiti remėjai: „Akcija nėra brangi – dabartinės akcijos sąmata nesiekė 10 tūkst. litų. Todėl labai kviečiu tapti akcijos remėjais, kad ji augtų“.

Statistikos departamento duomenimis, kasmet Lietuvos keliuose žūva apie 300 žmonių, iš jų – apie 2 vaikus iki 6 metų amžiaus, 2 vaikus – nuo 6 iki 9 metų, apie 7 – nuo 10 iki 14 metų, apie 8 – nuo 15 iki 17 metų. Tai gali būti kiekvieno iš mūsų, mūsų draugo, kaimyno, giminaičio vaikas ar anūkas“, – teigia R. Šalaševičiūtė.

Pirmasis akcijos „Būk matomas“ renginys įvyks jau šį šeštadienį, lapkričio 16 d., Vilniaus pramogų ir laisvalaikio centre „Panorama“. Vėliau akcijos pasiuntiniai pasieks net 50 mokyklų. Iš viso iki pavasario, kai pradės ilgėti dienos, atšvaitų lipdukais planuojama paženklinti 15 000 vaikų drabužius.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius