Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brangesnė automobilinė vaiko kėdutė negarantuoja saugumo, bet užtikrina komfortą

Automobilyje vežamas vaikas privalo būti saugiai pritvirtintas ir sėdėti jo ūgiui bei svoriui pritaikytoje kėdutėje. Nors vairuotojų sąmoningumas auga, tačiau kėdutes naudoja dar ne visi.
Policija Vilniuje tikrino, ar vaikai vežami tinkamose kėdutėse
Asociatyvi nuotr.: vaikas automobilinėje kėdutėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kelių eismo taisyklėse konkrečiai parašyta, kokio tipo kėdutės kokiems vaikams skirtos. 199 KET punkte rašoma, kad visi žemesni nei 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu turi būti vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis sistemomis.

0 grupė tinka vaikams, kurie sveria mažiau kaip 10 kg. 0+ grupė tinka vaikams iki 13 kg, I grupė – vaikams, kurie sveria nuo 9 iki 18 kg. II grupė skirta mažiesiems, kurių svoris nuo 15 iki 25 kg, III grupė – 22-36 kg sveriantiems vaikams.

Tačiau būsimiems tėvams ar mažylį auginantiems suaugusiems nereikėtų išsigąsti – pirkti 5 skirtingų kėdučių nereikės. Yra daug tarpinių jų variantų, apimančių 2 ar 3 svorio grupes – parduotuvėse galima rasti kėdučių, skirtų sveriantiems 9-25, 15-36 kg ir t.t. Aukštesniems vaikams, sveriantiems nuo 15 kg, gali užtekti tik specialaus paaukštinimo be šonų ir nugarinės dalies.

Vaiko kėdutė taip pat turi turėti specialų žymėjimą, patvirtinantį, jog jos saugumas yra išbandytas ir kėdutė atitinka Jungtinių Tautų Ekonomikos komisijos patvirtintas taisykles.

Taip pat draudžiama vaikų kėdutes vežti ant priekinės sėdynės atsukus nugara į priekinį stiklą išskyrus tuos atvejus, kai automobilyje keleivio saugos oro pagalvės nėra arba jos veikimas išjungtas.

Automobilinės vaikų kėdutės gali turėti „Isofix“ tvirtinimo sistemą arba būti prisegamos saugos diržu. Abu būdai yra pakankamai saugūs, tačiau „Isofix“ sistemos kėdutę prisegti paprasčiau. Tiesa, ne visi automobiliai tokią sistemą turi.

Parduotuvėse galima rasti dešimtis ar net šimtus skirtingų kėdučių, o jų kainos varijuoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų. Kuo jos skiriasi? Komfortu.

Saugumo ypatybės visų kėdučių yra tos pačios, jeigu jos legaliai parduodamos Europoje. Tačiau skiriasi jų komfortas: daugiau kainuojančios kėdutės yra ergonomiškesnės ir pagamintos iš geresnių, orui pralaidesnių medžiagų, tad vaikas jose jausis patogiau. Tai gali būti itin aktualu ilgesnėje kelionėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius