-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl nenuvalytų Alytaus gatvių renkami parašai po peticija, politikai grasina kelininkams

Alytaus gatvės praėjusios savaitės antrojoje pusėje priminė kaimo keliukus. Vairuotojai piktinosi stumdydamiesi slidžiomis gatvėmis, kai į kalną negalintys pakilti vilkikai blokavo eismą. Aistros tebekaista: gyventojai raginami pasirašyti peticiją, savivaldybės atstovai svaidosi grasinimais nutraukti sutartį su kelininkais, pastarieji teisinasi su gamta kovoti negalintys.
Tvirtovės gatvė sankryža su Skardžio gatve
Nenuvalytos Alytaus miesto gatvės / Žurnalistikos studentų nuotr.

Jau ketvirtadienį iš Alytaus ėmė plaukti žinutės apie ekstremalią šio miesto gatvių būklę – buvo slidu, o sniegas – nevalytas. Kelias dienas piktinęsi vairuotojai savaitgalį sulaukė raginimų pasirašyti skundą-peticiją, taip išreikšdami savo nepasitenkinimą.

Surašė peticiją

„Reiškiame nepasitenkinimą Alytaus miesto gatvių ir rajoninių kelių būkle, kuri buvo fiksuojama š. m. sausio 6-7 dienomis. Keliai nebuvo ir šio rašto rengimo dieną nėra tinkamai valomi – absoliučioje daugumoje atkarpų danga padengta suvažinėto sniego sluoksniu, apledėjusi ir slidi, – sausio 7 d. išplatintame skunde rašo Lietuvos žaliųjų partijos Alytaus skyriaus pirmininkė Ieva Budraitė. – Padėtis tiek mieste, tiek rajone – ekstremali, automobiliai važiuodami net ir 20-40 km/h greičiu rizikuoja patekti ar sukelti avarines situacijas.

Nors apie orų pokyčius sinoptikai pranešė iš anksto, susidaro įspūdis, jog atsakingos tarnybos situacijos keliuose suvaldymui vis vien nepasiruošė. Toks aplaidumas kelia pavojų gyventojų gyvybėms ir turtui. Reikalaujame nedelsiant imtis priemonių saugumui keliuose užtikrinti.“

Skundas skirtas Alytaus miesto ir rajono savivaldybių administracijoms ir gatves bei kelius valančioms bendrovei „Raguvilė“ ir įstaigai „Alytaus infrastruktūra“.

VIDEO: Santaikos gatvė - iššūkis „fūroms"

Skelbs naują konkursą

Alytaus miesto vadovai irgi sunerimo dėl tokio gyventojų nepasitenkinimo. Antradienį išplatintame savivaldybės pranešime teigiama, kad Alytaus miesto savivaldybė pradeda rengti sąlygas naujam gatvių valymo konkursui skelbti.

„Tai bus daroma siekiant patobulinti dabartines sutarties sąlygas, į jas įtraukiant tiek valymo automobilių stebėjimo sistemą, prieinamą savivaldybei ir miesto gyventojams, tiek ir valymo pradžią nuo snygio pradžios“, – teigiama pranešime.

Cituojamas ir miesto meras Vytautas Grigaravičius: „Matome, kad dabartinės sutarties reikalavimai neužtikrino švarių gatvių ir saugaus vairavimo sudėtingomis sąlygomis, todėl administracijai duotas nurodymas peržiūrėti sutartį ir ją patobulinti. Tam reikalingas naujas paslaugų pirkimo konkursas, nepratęsiant dabartinės su UAB „Raguvilė“ galiojančios sutarties. Tokią galimybę turime ir ja pasinaudosime.“

Matome, kad dabartinės sutarties reikalavimai neužtikrino švarių gatvių ir saugaus vairavimo sudėtingomis sąlygomis, – sakė V.Grigaravičius.

Dabartinė sutartis dėl Alytaus gatvių priežiūros galioja iki šių metų spalio su galimybe ją pratęsti dar metams, tačiau savivaldybė pasiryžusi jos nepratęsti ir skelbti naują konkursą.

„Skelbti konkursą kitų metų gatvių valymo paslaugoms nutarta po to, kai praėjusią savaitę mieste susiklostė ypatinga situacija ir gatves padengė storas sniego ir ledo sluoksnis, sukėlęs didelį miestiečių nepasitenkinimą“, – teigiama Alytaus miesto savivaldybės pranešime.

„Prieš gamtą nepakovosi“

Bendrovės „Raguvilė“, kuri Alytaus gatves valo nuo 2012 metų, direktorius Virginijus Brazauskas 15min tikino, kad praėjusią savaitę Alytuje buvo padaryta viskas, kas įmanoma, tačiau esą su gamta kovoti sunku.

„Mes dirbame nuo 2005 metų, planuoti mokam, žinom, ką darom ir pasiruošę viskam esam, bet prieš gamtą nepakovosi. Gamta šįkart mus nugalėjo, penkis sezonus dirbome Alytuje, pavykdavo su gamta mums susidoroti, bet šįkart gamta parodė savo nagus. Žema temperatūra – ir mes esame bejėgiai. Bet kas yra bejėgis“, – emocingai kalbėjo V.Brazauskas, primindamas, kad ketvirtadienį per kelias valandas oro temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio nukrito žemiau 10-ies. O tokia ir dar žemesnė ji laikėsi iki pat sekmadienio.

Žema temperatūra – ir mes esame bejėgiai, – sakė V.Brazauskas.

Sniego Alytus šįkart irgi gavo gerokai daugiau nei kiti Lietuvos miestai – per naktį prisnigo apie 10 centimetrų sniego.

„Iš vakaro viskas buvo sutvarkyta gražiai – 21-21.30 val. miestas buvo nubertas, sutvarkytas, pradėjo tirpti. Bet iš karto snigimas, pustymas, ta druska, kuri buvo pradėjusi veikti, prasiskiedė su sniegu ir vandeniu, o šaltis viską sutraukė. Neįmanoma staigiai nuvalyti 90 ha plotą“, – tikino V.Brazauskas.

Šią savaitę, anot V.Brazausko, situacija jau daug geresnė – oras atšilo, tad jau ir barstoma druska tirpdo sniegą, ir valyti galima. „Išbėrėme visą sausio mėnesio druskos normą“, – prisipažino jis.

Svarstys dėl nuobaudos

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė, kalbėdama su 15min antradienį priešpiet, neskubėjo kaltinti miestą tvarkančios bendrovės. Esą dar laukiama patvirtinimų, ar tikrai tuo laiku, kaip teigiama, miestas pradėtas tvarkyti, o tada bus daromos išvados.

Pagal sutartį miesto savivaldybė už gatvių valymo žiemos ir vasaros laikotarpiu darbų techninių reikalavimų pažeidimus apmokėjimą gali sumažinti 0,3 proc. nuo visos metinės sutartyje nustatytos paslaugų kainos. P.Raškauskienės teigimu, už Alytaus miesto gatvių valymą mechanizuotu būdu miestas per metus sumoka 283 029,61 eurų. Tad jeigu bus nustatyta, kad gatvės nebuvo tinkamai valomos, šia galimybe miestas gali pasinaudoti.

„Tikrai nebuvo savivaldybės darbuotojai patenkinti situacija, važinėjo kartu, ieškojo sprendimų. Bet kadangi buvo taip šalta, tai, kas jau buvo padaryta, per naktį užšalo, ryte visi susidūrė su faktu. Visą laiką buvo labai slidu, įmonė buvo įpareigota papildomai pilti žvyro, bet net ir tai nepadėjo“, – kalbėjo P.Raškauskienė.

Vis dėlto P.Raškauskienė ir teisinti kelininkų neskuba, esą orų prognozės numatė, kad Alytuje snigs ir staigiai atšals, tad tam reikėję ruoštis: „Gal ir negalvojo, kad taip staiga ir taip smarkiai užšals. Juk vakare buvo -1, o per pusantros valandos nukrito iki -13.“

Alytaus gyventojai skundėsi slidžiais keliais nuo ketvirtadienio. Pranešta apie avarijas, į statesnes įkalnes negalėjo įvažiuoti vilkikai, jie blokavo gatves, kuriomis negalėjo pravažiuoti niekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius