Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eismo įvykio deklaracija – dokumentas, padėsiantis išvengti baudos

Lietuvos keliais ir gatvėmis kasdien važinėja šimtai tūkstančių automobilių, todėl natūralu, kad ir eismo įvykių išvengti pavyksta ne visiems. Avarijų priežasčių gali būti daug, bet į jas šiandien nesigilinsime. Kaip elgtis, kai sukėlėte avariją ar į jūsų automobilį atsitrenkė kitas vairuotojas?
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Rūtos Nedzelskienės nuotr.

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas primena, kad vairuotojams ne visada avarijos vietoje reikalinga policija. Pareigūnas pabrėžia, kad kartais galima pildyti eismo įvykio deklaraciją, tačiau tam reikalingi trys aspektai:

  • avarijoje nėra sužeistų ar žuvusių žmonių
  • įvykio vietoje yra asmuo (asmenys), kurio (kurių) automobiliai (ar kitas turtas) apgadinti
  • avarijos dalyviai sutaria dėl kaltės

Viršininkas teigia, kad kartais eismo įvykio deklaracijos vairuotojai nepildo ne dėl to, kad nesutaria dėl aplinkybių, bet tiesiog bijodami ką nors sumaišyti pildant šį dokumentą. Tokiu atveju kur kas protingiau yra skambinti savo draudėjui ir klausti patarimo, nei gaišinti policijos pareigūnus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas

Jei vairuotojai kompromiso neranda ir dėl aplinkybių nesutaria, atvykę policijos pareigūnai gali forminti eismo įvykį ir tuomet avarijos kaltininko lauks bauda. Tačiau dažniausiai pareigūnai paaiškina vairuotojams, kuris kaltas dėl avarijos ir dar kartą pasiūlo pildyti eismo įvykio deklaraciją.

Viena iš tokių situacijų Panevėžyje užfiksuota liepos 30-ą dieną, kai Marijonų gatvėje iš kiemo išvažiavusi mergina su „Mercedes“ nepraleido gatve važiavusio „Seat“. Automobiliams susidūrus nukentėjusių žmonių nebuvo, tad vairuotojai galėjo pildyti eismo įvykio deklaraciją.

Tiesa, mergina nenorėjo pripažinti savo kaltės iki tol, kol atvykę patruliai paaiškino, jog vairuotojas, išvažiuodamas iš šalia kelio esančių teritorijų privalo praleisti visus eismo dalyvius ir įsitikinti, kad išvažiuoti bus saugu. Tik po tokio išaiškinimo mergina sutiko su savo kalte ir kartu su kitu vairuotoju sėdo pildyti eismo įvykio deklaracija.

Rūtos Nedzelskienės nuotr./Avarijos vietoje
Rūtos Nedzelskienės nuotr./Avarijos vietoje

Virginijus Mačėnas sako, kad kai kada eismo įvykio deklaracijos pildymas tampa puikia proga išsisukti nuo atsakomybės išgėrusiems vairuotojams.

Juk nenorėtumėte, kad toliau važiuojantis girtas vairuotojas partrenktų jums artimą žmogų

„Jei vienas iš avarijos dalyvių yra išgėręs ir sutinka pildyti eismo įvykio deklaraciją, pareigūnai nėra kviečiami, tai ir alkoholio vartojimo fakto nustatyti nepavyks. Tokiu atveju reikėtų neužmiršti pilietiškumo ir apie galimai neblaivų vairuotojų informuoti pareigūnus. Juk nenorėtumėte, kad toliau važiuojantis girtas vairuotojas partrenktų jums artimą žmogų“, – sako V.Mačėnas.

Jei avarijos metu buvo sužalotų ar žuvusių žmonių – jokios eismo įvykio deklaracijos čia nepadės. Privaloma skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, informuoti specialiąsias  tarnybas apie avariją ir likti įvykio vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius