-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išlaikytas egzaminas dar nerodo, kad žmogus moka gerai vairuoti

„Aikštelėje statant automobilį nežuvo nė vienas, ko nepasakysi apie eismą, todėl būsimi vairuotojai turi būti ne ruošiami išlaikyti vairavimo egzaminą, bet mokomi socialaus vairavimo“, – įsitikinęs „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.
„Regitros“ praktinio B kategorijos egzamino automobiliai - „Ford Focus“
„Regitros“ praktinio B kategorijos egzamino automobiliai - „Ford Focus“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jam pritarė būsimi vairuotojai automobilio 130 metų sukakčiai paminėti skirtame renginyje į klausimą, ar išlaikytas vairavimo egzaminas rodo, kad moki gerai vairuoti, atsakę „ne“. Respublikinėje konferencijoje „Automobilizacija, ekologija ir saugaus eismo problemos Lietuvoje bei galimi jų sprendimo būdai“ dalyvavęs jaunimas pripažino, kad daugiausiai eismo įvykių nutinka dėl netinkamos vairuotojų elgsenos, o ne dėl žinių ar įgūdžių valdyti transporto priemonę stokos.

Mes tikriname šiuos tris dalykus: žinias, įgūdžius ir elgseną. Jūs dėl įgūdžių mūsų neapgausite, bet mes elgsenos iš tikro nepatikrinam

„Mes tikriname šiuos tris dalykus: žinias, įgūdžius ir elgseną (...). Jūs dėl įgūdžių mūsų neapgausite, bet mes elgsenos iš tikro nepatikrinam. Kodėl? Už tai, kad jūs elgiatės taip, kaip mes norim. Tai čia yra egzaminavimo problema, kad egzaminas negali padaryti tokios didžiulės įtakos tolesniam vairavimui, kaip jis turėtų padaryti“, – konferencijoje jaunimui dėstė Saulius Šuminas.

Pasak „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojo, vairavimas yra tiesiog bendravimas tarp eismo dalyvių ir būti socialiam eisme, pirmiausia reiškia nepiktnaudžiauti savo turimomis teisėmis.

„Socialus vairuotojas – tai tas, kuris galvoja apie kitą, kai parkuoja, galvoja grūstyje, palikdamas judėjimo galimybę kitiems“, – sakė Saulius Šuminas.

„Mes kaip įstaiga pasisakome už saugų ir taupų vairavimą“, – teigė vairavimo egzaminus priimančios valstybės įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas. Pasak „Regitros“ atstovo, vairuoti taupiai reiškia vairuoti prognozuojamai, ir tai labai geras vairavimo stilius, kurio šiandien jau galima išmokti ir šalies vairavimo mokyklose. Vis dėlto, pasak S. Šumino, per egzaminą eko vairavimo įgūdžiai demonstruojami nepakankamai dažnai.

„Kita tema – aikštelė su slidžia danga ir mokymai joje. Ar tai padės jums tapti saugesniais? Labiau teisinga, kad ne. Tą žino patyrę vairavimo instruktoriai, todėl jie mokymo procesą grindžia tuo, kaip nepatekti į rizikingą situaciją, o ne kaip patekus susidoroti su ja“, – konferencijoje pabrėžė Saulius Šuminas.

Kaip pasakojo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, mokymasis susidoroti su kilusiomis pavojingomis aplinkybėmis vairuojant turi tą efektą, kad paskatina neadekvatų vairuotojų savęs vertinimą. „Po tokių mokymų, kaip valdyti automobilį slidžiuose keliuose, šalyse, kur toks mokymas buvo įvestas, avaringumas tik padidėjo, nes nepatyrusių vairuotojų įsitikinimas, kad jie gebės valdyti transporto priemonę ekstremaliomis sąlygomis, išprovokavo neatsargų vairavimą.“

Vienas „Regitros“ vadovų teigė, jog teisė vairuoti yra privilegija. Jos suteikimas – tik pradžia, geresniu vairuotoju tampama realiame eisme nuvažiavus per 1600 km. Kaip rodo mokslo studijos, tik dalyvavimas realiame eisme suformuoja dėl netinkamo vairuotojų elgesio kylančių rizikų atpažinimą ir tinkamus sprendimus iš anksto numatantį vairavimą.

„Kiek jauni vairuotojai nužudė žmonių keliuose? 2015 m. dvigubai mažiau, nei ankstesniais metais. Tas šuolis, norisi tikėti, reiškia, kad vairuotojai keičiasi ir vairavimo kultūra keliuose kils“, – pranešimą apibendrino S. Šuminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius