Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip saugoti sveikatą ir automobilį saulėtą vasaros dieną?

Pastarosiomis dienomis termometrų stulpeliui priartėjus prie 30 laipsnių karščio, į saulės atokaitoje paliktus automobilius vairuotojai lipo kaip į pirtį, ne vieną kelionę pertraukė užkaitęs variklis. Ilgai trunkantis karštis gali pakenkti sveikatai ir turėti neigiamos įtakos mašinos techninei būklei, todėl „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ parengė rekomendacijas, kurios padės išvengti karščio sukeliamų problemų bei užtikrins vėsią ir sklandžią kelionę.
Vasaros karštis
Vasaros karštis / 123rf.com nuotr.

Tausokite savo automobilį

1.    Patikrinkite automobilio techninę būklę, ypatingą dėmesį atkreipkite į aušinimo sistemą. Įsitikinkite, ar įpilta pakankamai aušinimo skysčio (tai padaryti galite bakelyje įtaisytu lygio matuokliu), kitaip automobilis gali perkaisti.

2.    Jokiu būdu vietoje aušinimo skysčio nenaudokite vandens – jis neužtikrina automobilinio siurblio sutepimo! 

3.    Jeigu automobilis kelyje perkaito, sustokite saugioje vietoje ir leiskite bent pusvalandį jam atvėsti. Niekada iš karto neatidenkite (neatsukite) aušinimo skysčio bakelio – karšti garai pavojingi! Taip pat nepilkite į įkaitusią sistemą šalto aušinimo skysčio – tai gali suskaldyti variklio bloko galvutę.

4.    Patikrinkite padangas ir oro slėgį jose. Nepripūskite padangų per daug – kai pernelyg karšta, oras plečiasi, gali susidaryti per didelis slėgis ir sumažėti rato sukibimas su kelio danga.

Pasirūpinkite keleiviais

1.    Nepatariama sėsti į pernelyg įkaitusį automobilį – vertėtų pradaryti langus ir 1-2 minutes leisti vėjui jį prapūsti. Prieš sodindami vaiką į automobilį, būtinai įsitikinkite, ar neperkaitusi automobilio kėdutė ir saugos diržai.

2.    Vaikų ir gyvūnų nepalikite stovinčiame ir uždarame automobilyje. Įkaitęs automobilio salonas gali sukelti šilumos smūgį. Tokių atvejų šiemet jau užfiksuota kaimyninėje Lenkijoje.

3.    Įsigykite prie langų tvirtinamas apsaugos nuo saulės plėveles – jos apsaugos keleivius nuo tiesioginių saulės spindulių. Stebėkite, kad jos pernelyg neužstotų vairuotojui vaizdo.

Stebėkite savo savijautą

1.    Visada pasirūpinkite pakankamu vandens kiekiu, ypač keliaudami su vaikais ir gyvūnais.

2.    Neužmirškite kokybiškų akinių nuo saulės – ryški saulė gali akinti ir trukdyti matyti, kas vyksta kelyje.

3.    Jei suprakaitavote, geriau neatverkite visų automobilio langų ir nekelkite skersvėjo – taip galite lengvai peršalti.

4.    Saikingai naudokitės kondicionieriumi – prieš pat vasarą jį išvalykite, kad pašalintumėte susikaupusius nešvarumus. Įjungę kondicionierių neatverkite langų, nukreipkite oro sklendes taip, kad oras nepūstų tiesiai į veidą. Taip pat nenustatinėkite per daug didelio skirtumo tarp temperatūros lauke ir automobilio viduje – didesnis nei 5-6 laipsnių skirtumas gali neigiamai paveikti sveikatą. 

Planuokite kelionę

1.    Geriausiai automobilį statyti pavėsyje, ypač paliekant jį ilgesniam laikui. Kitaip automobilis labai įkais ir sėstis į jį bus itin sudėtinga.

2.    Jei planuojate tolimą kelionę, išvažiuokite anksti ryte arba vakare, kai oro temperatūra žemesnė.

3.    Per karštį oras miestuose užteršiamas kur kas greičiau. Todėl venkite važiuoti piko valandomis ir neleiskite varikliui dirbti tuščiąja eiga.

4.    Atminkite, kad asfalto danga per karštį gal būti slidi! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius