-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam būdingas vairavimas išgėrus?

Vilniaus Universiteto Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedros doc. dr. Laima Bulotaitė analizuodama bent trijų tyrimų duomenis siūlo atkreipti dėmesį į psichologines vairavimo išgėrus priežastis ir susirūpinti ne tik vairuotojų, bet ir keleivių, kuriems pakanka drąsos sėdėti šalia išgėrusio vairuotojo, nuovoka ir atsakingumu.

Paprašyta apibūdinti geriantį vairuotoją dr. L.Bulotaitė atkreipia dėmesį, kad didžioji dauguma tų, kurie vairuoja išgėrę, nepatenka į policijos akiratį. Dažniausiai vairavimas išgėrus ir kitas rizikingas elgesys būdingas jauniems žmonėms iki  35 metų amžiaus. Vėliau, jau turėdami šeimas, vaikų jie tampa atsakingesni, nors pasitaiko ir vyresnio amžiaus neblaivių vairuotojų.

Psichologai šį reiškinį sieja su tam tikrais psichologiniais ypatumais – polinkiu visuomet rizikuoti arba galimos rizikos neįvertinimu. Nustatyta, kad jauni žmonės labiau linkę rizikuoti negu vyresnio amžiaus arba vaikai. Iškelta hipotezė, kad aštrūs pojūčiai tokiems žmonėms būtini, antraip jie nejaučia gyvenantys visavertį gyvenimą.

„Šią hipotezę patvirtino ir mūsų tyrimas, kuomet apklausėme jau prisipažinusius, kad vairavo neblaivūs, ir nustatėme jų aštrių pojūčių siekimą. Tie, kurie dažniau vairuoja išgėrę, pasižymi stipresniu aštrių pojūčių poreikiu“, – teigia dr. L.Bulotaitė. Psichologė siūlo kiekvienam įvertinti savo poreikius ir ieškoti saugių būdų patirti aštresnių pojūčių – slidinėti, nardyti, užsiimti įvairiausiomis sporto rūšimis, kad rizika būtų protinga, atitiktų turimus įgūdžius. Pasiruošimas rizikai vairuoti išgėrus yra neįmanomas.

Vienam žmogui leistina alkoholio norma gali menkai paveikti reakcijos greitį, kitam – baigtis tragiškai

„Negalima pasirengti vairavimui išgėrus, nes saugi alkoholio dozė neegzistuoja. Visame pasaulyje kalbama apie 0 promilės leistinos alkoholio normos kraujyje ateityje visiems vairuotojams. Juk vienam žmogui leistina norma gali menkai paveikti reakcijos greitį, kitam – baigtis tragiškai. Alkoholio poveikis priklauso ir nuo psichologinės būsenos, nuovargio, susijaudinimo ir pan.“ , – dėsto psichologė.

Mokslininkė pastebi dar vieną įdomų faktą: „Kai atlikome tyrimus, dauguma vairuotojų, kuriuos policija sulaikė, nes kelyje jų vairuojami automobiliai įtartinai vinguriavo, yra įsitikinę, kad vairavo labai gerai ir buvo nutverti atsitiktinai, pavyzdžiui, vykstant reidams“.  Tai įrodo, kad žmogus tiesiog nesugeba savęs įvertinti, tai ypač būdinga išgėrus, kuomet sakoma „jūra iki kelių“.

Dr.L.Bulotaitė pataria visiems, planuojantiems vakarą su alkoholiu, iš anksto susiplanuoti ir kelionę namo, arba, atvirkščiai, jei nenorite palikti automobilio prie baro, susiplanuokite iš anksto, ką ten veiksite, t.y., kad gersite tik nealkoholinius gėrimus.

„Dažnai jauni vyrai negali išsiskirti su automobiliu ir sėda prie vairo net būdami išgėrę, nes automobilis, jo vairavimas jiems – neatskiriama vyriškumo,  įvaizdžio dalis“, – teigia psichologė ir pataria įvertinti išorinį įvaizdį ir atsakomybę už prisiimamą riziką.

Paklausta, kokia tyrimų išvada labiausiai nustebino, mokslininkė teigia: „Mane šokiravo faktas, kad net 51,3 proc. apklaustų studentų teigia važiavę automobiliu, kurį vairavo išgėręs vairuotojas“.  Galima tik spėlioti apie paties keleivio blaivumą, nes sveikas protas vargu ar leistų mąstančiam žmogui rizikuoti tuo, kas brangiausia – sveikata ir gyvybe. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius