Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į oro uostą pavojingesnė jūsų gyvybei nei pats skrydis

Po kiekvienos aviakatastrofos visuomenėje iš naujo kyla diskusijos, kokiu transportu keliauti yra saugiausia. Nors lėktuvais skrendančių žmonių žūtys nuskamba išties garsiai, tačiau keliavimas oru ir toliau išlieka saugiausiu būdu pasiekti reikiamą tikslą.
Lėktuvas ir automobilis
Lėktuvas ir automobilis / avto.su nuotr.

Portalas euronews.org skaičiuoja, kad kur kas didesnė tikimybė, kad pateksite į incidentą ir žūsite yra dar pakeliui į oro uostą, jei jūs vairuojate automobilį ar motociklą.

„Skrydžiai vis dėlto išlieka saugiausias būdas keliauti“, – sako „Air Lituanica“ komercijos direktorius Simonas Bartkus.

Remiantis praėjusių metų duomenimis, 2014-aisiais įvyko 112 lėktuvų incidentų. Į šią statistiką įtraukti ne tik keleiviniais lėktuvais vykdyti komerciniai skrydžiai. Per šiuos incidentus iš viso žuvo 1 320 žmonės. Primenama, kad 2013-aisiais šis rodiklis siekė 459 asmenis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Urugvajuje sudužęs lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Urugvajuje sudužęs lėktuvas

Praėjusiais metais visame pasaulyje įvykdyta 30 milijonų skrydžių, tad rizika, kad žūsite aviakatastrofoje lygi 1 iš 15 milijonų. Ko gero, kur kas didesnė tikimybė yra laimėti „Euromillions“ loterijoje.

Automobilių avarijose tikimybė žūti yra ženkliai didesnė. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, didžiausias žuvusių keliuose vairuojant automobilius skaičius per pastaruosius keletą metų užfiksuotas 2010-aisiais. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pensilvanijoje mokyklinis autobusas įlėkė į namą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pensilvanijoje mokyklinis autobusas įlėkė į namą.

Tuomet eismo įvykiuose žuvo 1,24 milijono asmenų, važiavusių automobiliais. Tais metais „rekordininke“ tapo Kinija, kurios keliuose įvykusiose avarijose žuvo 275 tūkst. žmonių.

Pats pavojingiausias keliavimo būdas yra važiavimas motociklu. Šį keliavimo būdą statistiškai galima palyginti ir su žuvusių aviakatastrofose skaičiumi. 2010-2014 metų laikotarpyje aviakatastrofos nusinešė 4 534 žmonių gyvybes. Tuo metu vien 2011-aisias ir tik Jungtinėse Amerikos Valstijose užsimušė 4 612 motociklininkų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

Taigi, jei vis dar nenorite skristi lėktuvu vien dėl to, jog bijote žūti, prisiminkite, kad vien JAV kur kas daugiau žmonių per metus miršta užspringę maistu, nei visame pasaulyje per lėktuvų katastrofas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius