Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelių gaidelio paveikslas: jaunas vyras, pigus automobilis ir gimtinė kaime

Kelių ereliai, greičio mėgėjai, chuliganai, chamai – epitetų sąmoningai kelių eismo taisykles pažeidžiantiems vairuotojams nestinga. Ir nors, pasak saugaus eismo specialistų, tokių vairuotojų skaičius pastaraisiais metais mažėjo, jų keliama grėsmė kitiems eismo dalyviams išlieka didelė.
Reido akmirka
Reido akmirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Juolab, kad vairuotojų chamų nuo pažeidimų neatbaido nei griežtėjančios nuobaudos, nei nemaža tikimybė prarasti vairavimo teises, nei metalo laužu galintis virsti automobilis. Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ ekspertai pataria, kaip atpažinti kelių erelį ir kaip elgtis, kad susidūrimas su juo nesibaigtų tragedija. 

Kaip atpažinti kelių erelį? Dažniausiai jis prisistato pats

Jei būtų sudaromas kelių erelio paveikslas, jo charakteristika skambėtų maždaug taip: jaunas, 18-30 m. vyras, vairuojantis palyginus nebrangų automobilį. Kaip teigia „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas, chuliganiškai elgtis gatvėse labiau linkę dar aukštojo išsilavinimo neturintys, nepatyrę vairuotojai, atvykę į sostinę ir kitus didesnius šalies miestus iš mažesnių vietovių.

Pasitaiko atvejų, kai kelių ereliai įsigyja nebrangų automobilį su tikslu be gailesčio jį liaudiškai tariant „drožti“

„Paprastai tai senesnių automobilių vairuotojai. Pasitaiko atvejų, kai kelių ereliai įsigyja nebrangų automobilį su tikslu be gailesčio jį liaudiškai tariant „drožti“.

Tai itin neatsakingas požiūris, nes sprendimas vairuoti neatsargiai priimamas iš anksto“, – sako R. Bieliauskas.

Kaip atpažinti kelių erelį? Jis pasistengs, kad jo pasirodymas neliktų nepastebėtas: kelių chuliganas matomas jau iš tolo. Tipinis kelių erelis sieks kuo labiau į save atkreipti dėmesį pavojingai manevruodamas. Jis įžūliai viršys greitį, demonstruos variklio galingumą, be priežasties rikiuosis iš vienos eismo juostos į kitą, drąsiai lenks kitus vairuotojus, net jei kelyje pasitaikys ištisinė linija, bandys išprovokuoti lenktynėms kitus vairuotojus. 

Draudimo eksperto teigimu, chuliganišku vairavimu galima laikyti įvairius KET nusižengimus, pradedant greičio viršijimu ir baigiant ilgų šviesų naudojimu prieš atvažiuojantį automobilį, jei tas atliekama iš piktybinių paskatų.

Viena mėgstamiausių atrakcijų – nardymas spūstyse 

Didžiausia tikimybė sutikti kelių erelį yra mieste piko valandą, kai miesto arterijos būna užtvindytos automobilių, nes tuomet jie sulaukia didžiausio publikos dėmesio.

Nardymas automobilių spūstyse yra viena mėgstamiausių tokių vairuotojų atrakcijų

„Nardymas automobilių spūstyse yra viena mėgstamiausių tokių vairuotojų atrakcijų. Todėl juos pamatysi ten, kur tikėtinas didžiausias automobilių srautas. Pastebėjus kelyje tokį vairuotoją, svarbu būti atsargiems ir žinoti, ko iš jo galima tikėtis“, – pabrėžia „ERGO Insurance“ Lietuvoje ekspertas. – Kaip žinia, tokie vairuotojai sunkiai prognozuojami: jiems būdingi neatsargūs automobilio manevravimai, staigūs stabdymai perėjose, nereikalingas garsinio signalo naudojimas“.

Kaip išvengti susidūrimų su kelių ereliu? 

Draudikai vieningai sutaria, kad pastebėjus kelyje pavojingai vairuojamą automobilį, geriausia vadovautis liaudies išmintimi „Duok kvailiui kelią“. Paprasčiausias būdas išvengti susidūrimo – leisti kelių ereliui jus aplenkti, o jam riedant iš paskos patariama pasitraukti į šoną ar net į kelkraštį ir sustoti.

Pasak R. Bieliausko, svarbiausia yra kuo greičiau išvengti akistatos su kelių ereliu ir jokiu būdu nebandyti su juo varžytis ar jį pamokyti: „Jokiu būdu į agresiją neatsakykite agresija ir nebandykite drausminti kelių chuliganų. Jie to nesupras arba reaguos priešingai nei prašoma, imdamiesi dar pavojingesnių veiksmų. Pasirūpinus savo saugumu svarbu nepamiršti pasirūpinti kitais eismo dalyviais ir apie pavojingai vairuojantį asmenį pranešti policijai. Tai kiekvieno iš mūsų pilietinė pareiga“, – teigia R. Bieliauskas.

Viena iš pagrindinių chuliganiško vairavimo aplinkybių – variavimas išgėrus. Pasak draudikų, neretai būtent alkoholis paskatina kelių erelius elgtis neapdairiai ir pernelyg „drąsiai“. Tokiu atveju net ir apsidraudus dėl avarijos patirti nuostoliai kaltininkui neatlyginami. 

Blogiausia, kad nuo blogų įpročių tokių vairuotojų neatbaido ir papildomi vairavimo mokymai. Praktika rodo, kad kelių ereliai pasimoko tik patekę į skaudžią avariją, kai žūsta ar yra sužalojami kiti eismo dalyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius