-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norintiems gauti vairuotojo pažymėjimą – nauja taisyklė

Eidami medicininę komisiją, vairuotojai nuo sausio 8 d. turi pateikti daugiau atsakymų nei iki tos dienos. Sveikatos apsaugos ministrės įsakymu, apsilankant pas šeimos gydytoją dėl vairuotojo medicininės pažymos, reikės atsakyti į kelis klausimus apie mieguistumą.
Miegas
Miegas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Įsakyme rašoma, kad „Kandidatas arba vairuotojas apsilankymo pas šeimos arba vidaus, arba vaikų ligų gydytoją metu užpildo, pasirašo ir pateikia gydytojui Klausimyną dėl obstrukcinės miego apnėjos ir „Epworth“ mieguistumo skalę. Gydytojas, įvertinęs atsakymus, naudodamasis Obstrukcinės miego apnėjos sindromo klausimyno vertinimo metodika ir įtaręs šią ligą, siunčia kandidatą arba vairuotoją <...> gydytojo neurologo arba gydytojo pulmonologo konsultacijos.“

Neurologui ar pulmonologui nustačius, kad vairuotojas turi miego apnėją, jam būtų reikalinga dažniau nei kas 10 metų tikrintis sveikatą, arba išvis gali būti uždrausta vairuoti.

Vairuotojai turi užpildyti klausimyną, kuriame yra tokie klausimai kaip „Ar buvote patekęs į rimtą autoįvykį (buvote sužeistas ar buvo sudaužyta transporto priemonė) dėl mieguistumo per pastaruosius 3 metus?“, „Ar vairuodamas buvote užsnūdęs?“, „Ar atsibundate pailsėjęs po nakties miego?“ ir pan.

Taip pat jiems reikės įvertinti, kokios jų galimybės užsnūsti atliekant įvairius veiksmus – pavyzdžiui, žiūrint televizorių, skaitant knygą, ramiai sėdint viešoje vietoje ir t.t.

Jeigu šeimos gydytojui, perskaičius atsakymus, kiltų įtarimas dėl miego apnėjos, vairuotojas būtų siunčiamas papildomam patikrinimui pas pulmonologą ar neuorologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius