-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuostolingiausios – 19-mečių sukeltos avarijos

Jeigu galvojate paskolinti savo automobilį 19-os ar 26-erių metų jaunuoliui, pasvarstykite apie tai dar kartą. Pasirodo, tokio amžiaus vairuotojai Lietuvos keliuose padaro didžiausias žalas. Tą rodo šalies ne gyvybės draudimo rinkos lyderio „Lietuvos draudimo“ statistika, gauta išanalizavus 26 tūkst. šiemet įvykusių eismo įvykių, rašoma įmonės pranešime spaudai.
Avarija Kaune
Avarija Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mūsų atlikta analizė atskleidė, kad jauni, 18–27 metų amžiaus vairuotojai sukelia ne tik daugiau įskaitinių eismo įvykių, bet ir avarijose padaro didesnių materialinių nuostolių. Vidutinė jauno vairuotojo padaryta žala siekia 767 eurus ir tai yra 20 proc. daugiau nei vyresnių negu 28 m. vairuotojų sukeltų avarijų žala“,– pastebi „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Bendrovė skaičiuoja, kad brangiausiai atsieina 19 metų amžiaus vairuotojų sukeliamos avarijos – vidutiniškai beveik 1,1 tūkst. eurų. Tai – trečdaliu daugiau nei visų jaunų vairuotojų (iki 27 metų) vidurkis bei net 44 proc. daugiau negu vyresnių (>27 m. amžiaus) vairuotojų vidutinė žala. „Tikėtina, kad taip yra dėl to, jog antraisiais vairavimo metais jaunuoliai įsidrąsina, praranda baimės vairuoti jausmą ir, nors vairavimo patirties dar nebūna sukaupę, pradeda perdėm pasitikėti savo galimybėmis suvaldyti automobilį. Tai ypač pavojinga turint galingą, greitą automobilį, ką ir liudija pastarosiomis savaitėmis įvykę rezonansiniai eismo įvykiai“, – teigė A. Juodeikis. 

Ne daug mažesnius vidutinius nuostolius – 960 eurų – sukelia ir 26 metų vairuotojai. Pasak A. Juodeikio, sudėtinga tiksliai pasakyti, kodėl 26 metų vairuotojai padaro didesnes žalas, tačiau ekspertas tą sieja su gyvenimo kokybės pagerėjimu – tokio amžiaus žmonės būna jau baigę mokslus, gauna didesnį uždarbį, perka brangesnius ir galingesnius automobilius, tad ir nuostoliai būna didesni. A. Juodeikis pastebi, kad avarijose priskaičiuoti vidutiniai nuostoliai pradeda mažėti tarp vairuotojų, sulaukusių 28-erių – tuomet žala nukrenta iki kiek daugiau nei 600 eurų. 

Psichologė, „Lietuvos draudimo“ pykčio keliuose valdymo konsultantė Eglė Masalskienė jaunų vairuotojų avaringumą ir polinkį keliuose vairuoti agresyviau aiškina vykstančiu asmenybės formavimosi procesu, kurio metu jaunuoliai siekia įtvirtinti savo, kaip suaugusiojo, statusą. 

„Jauni vairuotojai nevengia viršyti greičio ir kitaip pažeisti kelių eismo taisykles – jie nori pasirodyti prieš kitus, būti drąsūs, stiprūs, mokantys greitai važiuoti, stabdyti, laviruoti. Jie mažiau žiūri kitų žmonių interesų ir dažniau vadovaujasi savo vidiniais įsitikinimais, taip pat yra mažiau sąmoningi, negalvoja apie pasekmes. Dėl jaunimui būdingo pozityvaus mąstymo, jiems atrodo, kad gyvenimas begalinis ir tik vėliau ateina supratimas, kokia trapi gyvybė. Apskritai jaunus vairuotojus dažniau lydi įsitikinimas, kad jiems patiems nieko nenutiks“, – pasakoja psichologė. 

Ji pastebi, kad jauni vaikinai labiau nei merginos gali būti linkę vairuoti agresyviau. Dauguma jų yra labiau orientuoti į „aš” – kaip greit aš nuvažiuosiu, kiek stiprus aš atrodau, nei „mes” – kaip pasijus kitas vairuotojas, kas aplinkiniams nutiks dėl to.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius