-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Padangų keitimas: klaidos, kurios gali brangiai kainuoti

Nors šiandien – jau lapkričio vidurys ir didžioji dalis vairuotojų jau važinėja nebijodami artėjančios žiemos, budrumo prarasti nereikėtų. Vasarinių padangų pasikeitimas žieminėmis dar negarantuoja visiško saugumo. Be to, verta atkreipti dėmesį į klaidas, kurios pasitaiko besikeičiant padangas ir vėliau gali apkartinti taip laukiamas Kalėdas.
Padangų keitimo servisuose Vilniuje klientų antplūdis
Asociatyvi nuotr.: padangų keitimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kaip bei kokiais atvejais galima keisti tik kelias padangas iš keturių, į ką labiausiai atkreipti dėmesį vairuojant automobilį žiemą net su dygliuotomis padangomis bei kurie aspektai svarbiausi keičiantis padangas konkrečiam automobiliui, kalbamės su bendrovės „Melga“ padalinio vadovu Ramūnu Giliumi.

Ar galima keisti 2 padangas iš 4?

Pasak R. Giliaus, dažniausiai Lietuvoje vairuojami automobiliai, kurie varomi viena ašimi, todėl tokio tipo automobiliuose dvi padangos visuomet dėvisi greičiau nei kitos dvi. Atsižvelgdami į tai, vairuotojai mūsų šalyje turėtų jas sukeisti vietomis.

Jei automobiliui uždedamos, pavyzdžiui, 2 dygliuotos padangos ir 2 – ne, labai didelė tikimybė, kad nesuvaldysite automobilio, tarkim, aštriai stabdant posūkyje ir pan.

„Vairuojant viena ašimi varomą automobilį, rekomenduojama kas 10 tūkstančių kilometrų arba kiekvieną sezoną, sukeisti padangas vietomis, kad visos keturios padangos diltų vienodai. Jei jau taip atsitiko, kad dvi padangos sudilo greičiau, galima pirkti bei keisti ir vienos ašies padangas. Tik tokiu atveju svarbiausia atsižvelgti į tai, kad po keitimo visos keturios padangos būtų vieno tipo, t.y. dygliuotos, minkštesnės gumos skandinaviškai žiemai arba kietesnės gumos europietiškai žiemai ir t.t.“, – patikslina R. Gilius.

Kita vertus, ekspertas pabrėžia, jog keičiantis padangas nereikėtų rizikuoti su skirtingų sezonų padangų deriniais. Anot jo, tokie bandymai, ypač nepasikonsultavus su specialistais, vėliau gali baigtis liūdnomis pasekmėmis.

„Jei automobiliui uždedamos, pavyzdžiui, 2 dygliuotos padangos ir 2 – ne, labai didelė tikimybė, kad nesuvaldysite automobilio, tarkim, aštriai stabdant posūkyje ir pan. Tuo metu jei automobilis varomas visais keturiais ratais ir sugadinote tik vieną padangą, keisti tik ją rekomenduojama, jei tarp naujos ir likusių padangų protektoriaus gylis nesiskiria daugiau nei 2 mm. Bet kuriuo atveju keičiantis tik vieną ar dvi padangas, reikėtų pasitarti su specialistais, nes galite nepastebėti ar neįvertinti tam tikrų niuansų“, – pataria R. Gilius.

Padangų keitimas tarpusavyje

Padangas ne tik galima keisti tarpusavyje, bet net ir rekomenduojama tam, kad jos visos diltų vienodai

„Padangas ne tik galima keisti tarpusavyje, bet net ir rekomenduojama tam, kad jos visos diltų vienodai. O pats keitimas priklauso nuo padangos tipo. Jei padangos asimetrinės, galima keisti įvairiai, svarbu, kad jos būtų sumontuotos reikiama puse į išorę. Jei padangos kryptinės – nepermontuojant galima sukeisti tik priekines su galinėmis, nes sukeitus padangas ant tos pačios ašies, pasikeis ir padangų riedėjimo kryptis“, – teigia R. Gilius.

Eksperto teigimu, net gerai pasikeitus padangas, reikia būti budriems ir bent jau kai kada jas apžiūrėti. Ekspertas pataria visuomet atkreipti dėmesį į padangų nudilimą, ypač, jeigu jis – nevienodas.

„Jeigu pastebėsite, kad padanga skirtingose zonose dyla nevienodai, rekomenduojame atvykti į servisą ir pasitikrinti ratų geometriją, nes vienos pusės padangos didesnis dilimas rodo, kad yra netvarkinga automobilio pakaba ar pakitusi ratų geometrija“, – įspėja R. Gilius.

Negelbės net keturi varomi ratai

Pasak R. Giliaus, nors automobiliai su keturiais varomais ratais dažniausiai suteikia vairuotojams pasitikėjimo, pasitaiko situacijų, kai visi automobiliai lygūs.

Automobilio stabdymo kelias nepriklauso nuo to, kuriais ratais varomas automobilis

„Automobilio stabdymo kelias nepriklauso nuo to, kuriais ratais varomas automobilis. Kai kurie klientai renkasi pigesnes žiemines padangas sakydami, kad jie vis tiek turi keturiais ratais varomą automobilį, todėl visur pravažiuos. Deja, stabdymui keturiais ratais varomas automobilis įtakos neturi. Gerą stabdymą garantuoja tik stabdžių sistema ir padangos“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

R. Gilius ragina atkreipti dėmesį ir į tai, kad net pasikeitus visas padangas bei laikantis reikalavimų, vairuotojai turi įvertinti, jog automobilio valdymas gali gerokai pasikeisti nuo įprastinio vairavimo.

„Keičiant tik dvi padangas, viena ašis turi prastesnį sukibimą ir tai daro įtaką važiavimo saugumui. Bet net ir pakeitus visas keturias padangas, reikia įvertinti, kad automobilio valdymas gali juntamai pakisti. Ypač atsargiai reikėtų vairuoti automobilį pakeitus vasarines į minkštas skandinaviško tipo padangas. Dėl padangos ypatumų reikia pajusti pasikeitusį automobilio valdymą posūkiuose – automobilis vangiau reaguoja į vairo pasukimą – ir stabdant ant šlapio asfalto gali greičiau suveikti ABS sistema“, – akcentuoja R. Gilius.

Į ką svarbu atkreipt dėmesį?

„Perkant padangas svarbu, ar automobilis varomas galine ašimi ar ne. Nes nepatyręs arba nepratęs prie automobilio slydimo vairuotojas kur kas greičiau pajunta, kad automobilis pradeda slysti, kai jis varomas priekiniais ratais, o ne galiniais. To priežastimi tampa tai, kad vairuotojas ne tik pajunta, bet ir pamato priekinių ratų slydimą, tuo metu pradėjus slysti galiniams ratams, vairuotojas dažniausiai tik po kurio laiko pajunta, jog automobilio galas pradėjo slysti“, – išskiria R. Gilius.

Anot eksperto, šiuolaikiniuose automobiliuose galinių ratų slydimą ištaiso elektronika, bet šimtu procentų ja pasitikėti taip pat negalima, nes esant didesniam greičiui ar važiuojant per plikledį ji gali nepadėti.

„Dažnu atveju pravartu kreiptis į padangų specialistą, kuris patars, kokio tipo padangas geriausia rinktis priklausomai ne tik nuo automobilio, bet ir vietovės, kur dažniausiai bus važinėjama ar net vairavimo įpročių. Čia visai kaip horoskope: neteisingai parinktos padangos – jūsų laukia dideli nemalonumai“, – apibendrina R. Gilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius