Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, ko nepamiršti automobilyje ilgos kelionės žiemą metu

Kelionės automobiliu gali būti labai pavojingos šiuo metų laiku: apledėjusi ir slidi kelio danga, stiprus vėjas ir pūga, sumažėjęs matomumas dėl rūko, lietaus ir sniego. Visa tai gali turėti įtakos kelionei, net jei esate vos keletas kilometrų nuo namų.
Automobilis apsnigtame kelyje
Automobilis apsnigtame kelyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Yra žinoma nemažai atvejų, kai žmonės žūsta šaltyje ar nušąla galūnes vien tik dėl to, kad pradėjo panikuoti arba nebuvo pasiruošę. 

Pateikiame keletą patarimų, ką galite padaryti prieš išvykdami. 

Palikite pranešimą.
Informuokite draugą apie savo maršrutą ir kada jūs ketinate pasiekti savo kelionės tikslą. Jei neatvykstate numatytu laiku, paskirtas asmuo turėtų susisiekti su policija. Jei turite keisti planą, paskambinkite minėtam asmeniui ir atnaujinkite tvarkaraštį. 

Šilta apranga.
Įsitikinkite, kad visi transporto priemonėje su savimi turi bent jau šiltas striukes, kepures, pirštines ir batus. Papildomai įsidėkite į bagažinę keletą antklodžių ir miegmaišį. 

Daug degalų. 
Prieš kur nors išvykdami turite įsitikinti, kad jūsų transporto priemonės degalų bakas yra pilnas. Stenkitės visada turėti bent pusę bako degalų. 

Apsnigtas kelias
Apsnigtas kelias

Dienos kelionės. 
Jei įmanoma, planuokite savo keliones dienos metu. 

Žinomi maršrutai. 
Stenkitės keliauti tik žinomais maršrutais, naudokitės pagrindiniais keliais, nes jie yra labiau valomi. Be to, taip padidės jūsų šansai sulaukti pagalbos įvykus nelaimei. 

Maistas ir vanduo. 
Susikomplektuokite rinkinį nenumatytiems atvejams, kurį vežiositės savo automobilyje. Periodiškai atnaujinkite rinkinį – patikrinkite maisto galiojimo laiką, pakeiskite vandenį, nepamirškite atsarginių baterijų žibintuvėliui. Turėkite automobilinį telefono kroviklį. Taip pat galite įsigyti ir kraunantį nuo saulės šviesos.

Daiktai automobilyje.
Patartina automobilyje turėti žiemos išgyvenimo rinkinį nenumatytiems atvejams – esant būtinybei, jis gali išgelbėti j jūsų ir keleivių gyvybę. Štai ko jums reikės: 1. kastuvas; 2. priekinio stiklo grandiklis ir maža šluotelė; 3. spynelių ledo tirpiklis; 4. žibintuvėlis su papildomomis baterijomis; 5. aerozolinis padangų sandariklis; 6. radijo imtuvas su baterijomis (išsikrovus automobilio akumuliatoriui, galėsite klausytis naujienų); 7. vanduo; 8. maistas (puikiai tinka energetiniai batonėliai, razinos, šokoladas, riešutai); 9. degtukai ir mažos žvakės (viena nedidelė žvakutė puikiai prišildys Jūsų automobilio saloną, tik visada elkitės atsargiai su atvira ugnimi); 10. papildomi rūbai, kepurės, kojinės ir pirštinės; 11. pirmosios pagalbos rinkinys reikalingi medikamentai (rekomenduojama susikomplektuoti papildomą savo pirmosios pagalbos vaistinėlę); 12. kišeninis peilis; 13. antklodės ir miegmaišis; 14. tualetinis popierius; 15. kortos, knyga ar bet kas, kas padės Jums išvengti nuobodulio ir išlikti budriam; 16. tempimo virvė ar lynas; 17. druskos ir smėlio mišinys, kačių kraikas arba paprastas cementas; 18. užvedimo laidai („Krokodilai“); 19. signalinis fakelas (puikiai tinka sporto sirgalių naudojami fejerverkai); 20. fluorescencinės liemenės ir švilpukas atkreipti dėmesiui; 21. automobilinis mobiliojo telefono kroviklis; 22. popierius, užrašų knygutė ir rašiklis, geriausiai paprastas pieštukas, nes mažiausiai reaguoja į aplinkos poveikį (šaltį, karštį, drėgmę); 23. plona ilga virvutė. Rinkinį supakuokite į kelioninį krepšį, kad viskas būtų vienoje vietoje ir netrukdytų kelionės metu. 

Užpustytame kelyje užklimpęs automobilis
Užpustytame kelyje užklimpęs automobilis

Kiti patarimai. 
Žibintuvėlio baterijas įdėkite atvirkščiai, kad būtų išvengta atsitiktinio įjungimo ir perdegimo, turėkite atsarginių baterijų kiekvienam turimam prietaisui, reguliariai tikrinkite. Jei yra galimybė, laikykite daiktus salone, jei kartais bagažinė užstrigtų arba užšaltų. Pasirinkite mažas maisto pakuotes, maistas turėtų būti tinkamas valgyti tiek šiltas, tiek šaltas. Tinkamai pasiruošus galima išlikti gyvam ir apsaugoti savo šeimą daugumoje ekstremalių situacijų. Svarbiausia yra reikalingos žinios, įgūdžiai, psichologinis pasirengimas ir tinkamos priemonės. Kai žinosite, kad padarėte viską, ko reikia, galėsite atsipalaiduoti ir mėgautis kelione.

Teksto autorius: „Išgyvenimo mokykla“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius