-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saugų greitį artėjant posūkiui reikia pasirinkti dar prieš pradedant sukti vairą

Rudenėjant ir neišvengiamai artėjant šaltajam metų laikui metas prisiminti, kaip teisingai įveikti posūkius. Ralio lenktynininkas Dominykas Butvilas vairuotojams rekomenduoja kelyje nedemonstruoti savo lenktyninių gabumų ir elgtis atsakingai.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Tiesiu keliu važiuoti sugeba dauguma, tačiau kaip ir kokiu greičiu įveikti kelio posūkius ir vingius jau reikia išmanyti. Dominykas Butvilas vairuotojams rekomenduoja tinkamą greitį pasirinkti dar prieš posūkį, o ne tuomet, kai tą daryti būna jau vėlu.

„Teisingą greitį, kuriuo bus įvažiuojama į posūkį, privaloma pasirinkti artėjant link jo. Tai svarbu tiek lenktynėse, tiek keliuose. Jei greitis bus per didelis, automobilis gali tapti nevaldomas. Nuslydimas nuo kelio – geriausia kuo gali baigtis tokia klaida. Automobiliai ir virsta, ir susiduria su kitomis mašinomis, todėl dar prieš posūkį derėtų elgtis protingai ir manevrui pasiruošti“ , – teigia Dominykas Butvilas.

„Subaru Poland Rally Team“ nuotr./Dominykas Butvilas
„Subaru Poland Rally Team“ nuotr./Dominykas Butvilas

Lenktynininkas pataria, kad stabdyti reikia tiesiais ratais, o ne tuomet, kai jau reikia sukti vairą siekiant „pataikyti“ į posūkio trajektoriją ir, be abejo, į savo eismo juostą.

„Jeigu pradėjote sukti ir jaučiate, kad priekis pradėjo slysti, atleiskite akseleratorių. Daugiau sukti vairo nėra prasmės, nes padėtį tik pabloginsite“, – aiškina lenktynininkas.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Kelio vingis
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Kelio vingis

Lietuvos keliuose užfiksuotas jau ne vienas atvejis, kai nuvažiavimas nuo kelio posūkyje baigėsi tragiškai. Štai pavasarį Panevėžio rajone nuo kelio nuvažiavo automobilis „Honda“. Vairuotojas nepasitinko saugaus greičio, neįvertino eismo sąlygų ir ši avarija baigėsi jo paties žūtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius