Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 09 /15:32

Pateiktas radikalus pasiūlymas: nulio promilių alkoholio riba visiems vairuotojams

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė pataisas, kuriomis siūlo įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams. Dabar pataisos bus derinamos su kitomis ministerijomis.
Reido akimirka
Reido akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiuo metu maksimali  numatoma leistina alkoholio koncentracija kraujyje vairuotojams yra 0,4 promilės.

„Manau, kad pagaliau turime žengti šį žingsnį. Tai būdas efektyviau kovoti su asmenimis, kurie vairuoja būdami neblaivūs, taip pat norime formuoti vairuotojų įpročius bei visuomenės požiūrį, kad alkoholio vartojimas ir vairavimas yra tiesiog nesuderinami dalykai. Jei yra nors kiek alkoholio – vairo nebus“, – BNS atsiųstame komentare raštu teigė ministras Saulius Skvernelis.

Ministras tvirtino, jog šiuo metu galiojanti 0,4 promilių riba leidžia žmonėms patiems apsispręsti, vairuoti išgėrus, ar ne, todėl kartais vairuotojai rizikuoja, tinkamai neįvertinę situacijos.

Net ir mažas alkoholio kiekis paveikia vairuotojo smegenis, o didėjant alkoholio koncentracijai kraujyje blogėja vairuotojo reakcija

„Bet žmonės dažnai neįvertina tos galimybės, realios situacijos, rizikuoja – ir neretai tai baigiasi skaudžiomis pasekmėmis. Specialistų yra nustatyta, jog net ir mažas alkoholio kiekis paveikia vairuotojo smegenis, o didėjant alkoholio koncentracijai kraujyje blogėja vairuotojo reakcija. Vairuotojas blogiau įvertina greitį, atstumą, kitų eismo dalyvių veiksmus ir realiai rizikuoja savo bei kitų asmenų sveikata ar net gyvybe“, – siūlymą argumentuoja ministras.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas parengusi VRM pažymi, kad pernai per neblaivių vairuotojų sukeltus eismo įvykius žuvo net 47 žmonės – keturiolika žmonių daugiau nei metais anksčiau.

Pataisoms dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys – Čekija, Rumunija, Slovakija, Vengrija.

A.Butkevičius: dėl nulio promilių reikėtų palaukti medikų pozicijos

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia iš principo palaikantis Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymą įteisinti nulio promilių alkoholio ribą vairuotojams, tačiau prieš galutinį sprendimą ragina sulaukti ir medikų pozicijos.

„Aš esu už tai, kad už vairo sėstų visiškai nevartoję alkoholio. Ir jei tai galima, kad būtų pasiekta nulis promilių,tai aš pritarčiau pirminiam pasiūlymui, bet, žinote, reikia sulaukti ir iš medikų atsiliepimų, nes kalbama, kad tam tikrus vaistus pavartojus lyg gali būti 0,1“, - žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

Sveikatos apsaugos ministrė taip pat teigė, jog VRM siūlymas yra logiškas ir prisideda prie siekio mažinti alkoholio vartojimo problemą - ji atmetė premjero nuogąstavimus, kad kai kurie vaistai gali būti dingstimi atsisakyti šios idėjos.

„Kažkaip tai abejoju, kad lašiukai galėtų duoti daugiau tų promilių, galų gale, yra ir kitas būdas - patikrinti kraują“, - žurnalistams sakė ji.

VRM antradienį  registravo pataisas, kuriomis siūlo įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams. Šiuo metu maksimali  numatoma leistina alkoholio koncentracija kraujyje vairuotojams yra 0,4 promilės.

VRM pažymi, kad pernai per neblaivių vairuotojų sukeltus eismo įvykius Lietuvoje pernai žuvo net 47 žmonės - keturiolika žmonių daugiau nei metais anksčiau.

Nulio promilių ribą visiems vairuotojams yra įteisinusios ir kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys.

Kaip anksčiau BNS sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliaksandravičius, nulio procentų riba „turės paklaidą“, į kurios ribas pateks alkoholio kiekis, galintis atsirasti dėl suvartoto tam tikro maisto ar vaistų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius